İntel stok fanın işlemciye zararları

Arkadaşlar, şu an bilgisayarımda intel'in stok fanını kullanıyorum. Thermaltake Frio, Cooler Master 212 EVO gibi bir soğutucu alıcam fakat eğer stok fan oyunlarda ve diğer işlemlerde işlemciye zararı var mıdır? Bana almamı önerir misniz?

Aşırı ısınmadığı sürece, bilgisayarda performans düşüklüğüne yol açacak kadar ısınmadığı sürece ve OC yapmayacaksan değiştirmenin hiç bir anlamı yok. Sen ısılardan memnunsan boşuna para verme. Aynısı banada oldu ama sonradan öğrendim ki ısılar çok iyi. Bende aynen kullanmaya devam ettim...

Stok fan kullanmak bence yanlış bir harekettir. Hayır bilgisayara zarar vermez, fakat performans düşüklüğü olur. O yüzden 50 TL bile olsa işlemciyi sadece soğutmaya yetecek bir fan gerek.

Önemli konu: Alacağın soğutucu "heat pipe direct touch" teknolojisine sahip olmalı. Yani bu demek, ısı boruları doğrudan temas demek... Yani ısı boruları işlemciye doğrudan temas etmeli.

Ve en az 4 tane ısı borusuna sahip olmalı.

- - - Güncellendi - - -

Alacağın soğutucu bu özellikleri taşıyor ise, en ucuzu bile olsa hiç fark etmez al... İşlemciyi soğutmaya yetecekdir, ve bilgisayarının gerçek performansını sana gösterecekdir. ;)

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar, şu an bilgisayarımda intel'in stok fanını kullanıyorum. Thermaltake Frio,Cooler Master 212 EVO gibi bir soğutucu alıcam fakat eğer stok fan oyunlarda ve diğer işlemlerde işlemciye zararı varmıdır? Bana almamı önerirmisniz?
Yardım ederseniz sevinirim.

Bak şöyle düşün, İntel gibi koskaca bir yazılım, donanım devi bir işlemci çıkartıyor. Bu işlemcisinin içerisine işlemcisini soğutabileceğini düşündüğü bir fan koyuyor. O adamlar bu fanı tasarlarken, sabahtan akşama kadar Server işletecek ve işlemcinin %100 çalışacağı bilgisayarları da elbette düşünüyorlar. Tabiiki biz oyuncuları da öyle.

Bunların hiç birini yok farz edelim. İntel işlemcisini %100 zorlamada koruyacak bir fan yapamayacak olsa, o işlemciye o hızı vermezlerdi en basitinden. Bir yere kadar OC ile bile stok fan kullanabilirsin. Piyasadaki fanların farkı, daha sessiz ve hızlı olmaları OC yapan arkadaşlar için biçilmiş kaftan oluyor.

OC yapmıyorsan ve sesten rahatsız olmuyorsan, gönül rahatlığıyla stok fan kullanabilirsin. :)

70'De kapanmaya aldım daha hiç kapanmadı. Stok fandan üst kademeye geçiceksen normal fan yerine bir üste daha atla sıvı sığutma geç. Para yoksada biraz geç al. Tabi kasan elverişliyse sıvı soğutma daha iyi olur.

Stok fandan stok fana değişir. Şu fan kesinlikle ama kesinlikle değiştirilmelidir. Hem çok toz toplar hem de kendini soğutmaktan acizdir:

tnuJz.jpg

Hangi büyük devlerin ne hatalar yaptığını gördük biz :) Daha geçen sene P67 yongasına sahip anakartları SATA portlarındaki defodan dolayı toplatan devi hatırladınız mı? :) Ya da en son Ivy Bridge işlemcilerde lehimleme yerine termal macunla HeatSpreader yapıştırıp ısınma sorunlarına yol açan devi?

Uyarı! Bu konu 14 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı