Intel Tabanlı Sistem Tavsiyesi

@siyaha 1.3V 5.0 deneyin hocam Prime95'te bütün çekirdekleri izleyin voltaj yetersiz gelirse bazı çekirdekler kapanabiliyor. 1.35V'a kadar gayet güvenli bir sorun olmaz.
9600K oyunlarda 3700X'den iyi. OC ile farkı açıyor.
1.3V 5Ghz Cinebench15 multi test başlangıcında çöktü. Restartta 4.9Ghz denedim sorun yok.
Push-pull ile 4.9Ghz 4.8Ghz den daha serin oldu. 👍
Şimdi 5 için 1.31-1.33 V arası deneyeceğim.

1.3V 5Ghz Cinebench15 multi test başlangıcında çöktü. Restartta 4.9Ghz denedim sorun yok.
Push-pull ile 4.9Ghz 4.8Ghz den daha serin oldu. 👍
Şimdi 5 için 1.31-1.33 V arası deneyeceğim.
O kadar arttırmanıza gerek yok. 1.32-1.325-1327 gibi gidebilirsiniz. Gıdım gıdım :) Bu işin optimumu en düşük voltaj ile en yüksek frekansı bulmak.
1.4V'e kadar çıkabilirsiniz ama pek zorlamanızı tavsiye etmem, soğutma yeterli olmaz muhtemelen o voltajda.

O kadar arttırmanıza gerek yok. 1.32-1.325-1327 gibi gidebilirsiniz. Gıdım gıdım :) Bu işin optimumu en düşük voltaj ile en yüksek frekansı bulmak.
1.4V'e kadar çıkabilirsiniz ama pek zorlamanızı tavsiye etmem, soğutma yeterli olmaz muhtemelen o voltajda.
Sanırım bazı ayarları da öğrenmem gerekiyor.
Ring clck vs. çok yabancı kavramlar. 5 e çekince ring de 4.3 oldu mesela.
Dinamik mi sabit mi seçmem lazım acaba?
Yavaş yavaş öğrenirim artık.
Yada oc menüsünde önemli başka parametreler var mıdır?
Ben şimdilik ratio, vcore V, dram V, XMP ile oynuyorum sadece.

AMD deki soc V, VDDG, VDDP vs. gibi bunda da başka ayar yapmak gerekir mi?
LLC yi 4 yaptım bu arada, V düşüşü olmasın diye.
Tamamen doğaçlama gidiyorum. 😄

Sanırım bazı ayarları da öğrenmem gerekiyor.
Ring clck vs. çok yabancı kavramlar. 5 e çekince ring de 4.3 oldu mesela.
Dinamik mi sabit mi seçmem lazım acaba?
Yavaş yavaş öğrenirim artık.
Yada oc menüsünde önemli başka parametreler var mıdır?
Ben şimdilik ratio, vcore V, dram V, XMP ile oynuyorum sadece.

AMD deki soc V, VDDG, VDDP vs. gibi bunda da başka ayar yapmak gerekir mi?
LLC yi 4 yaptım bu arada, V düşüşü olmasın diye.
Tamamen doğaçlama gidiyorum. 😄
Ben dinamik kullanıyorum çok az artış yapıyor anakart bazı durumlarda, olası çökmeleri engeller.
Ring Clock önbellek hızıydı sanırım onlar otomatikte kalsa da olur.

İşlemci güç limitlerini yükseltmeye gerek kalmaması iyi ben yükseltmek zorunda kalmıştım. Sanırım giriş seviyesi anakart kullandığım için.
Aynen hocam başka bir ayarla oynamanıza gerek yok.

Ben dinamik kullanıyorum çok az artış yapıyor anakart bazı durumlarda, olası çökmeleri engeller.
Ring Clock önbellek hızıydı sanırım onlar otomatikte kalsa da olur.

İşlemci güç limitlerini yükseltmeye gerek kalmaması iyi ben yükseltmek zorunda kalmıştım. Sanırım giriş seviyesi anakart kullandığım için.
Aynen hocam başka bir ayarla oynamanıza gerek yok.
5 Ghz 1.335 V ta herşey normal çalışıyor. Oyun vs.. progragramlarda donma çökme yok.
Fakat Prime95 her testte birkaç çekirdeği kapatıyor. Sistem donmuyor.
Aida64 stress test max. 70 derece.
280mm 115i pro AIO takılı.
Biraz araştırdım bugün; VCCSA yı 1.25, VCCIO yu 1.1 yaptım. Bir şey değişmedi.
P95 için daha fazla voltaj mı istiyor acaba CPU? Yoksa bazı çekirdekler için 5 Ghz fazla mı geliyor?

AVX komut setini kullanıyor P95. Stabilite elde edebilmek için ekstra voltaj vermeniz gerekebilir. Genel olarak çoğu 9600K 5 GHz'de problemsiz çalışabiliyor. O kadar kalitesiz bir çipe denk gelebilecek kadar şanssız değilsinizdir herhalde.

5 Ghz 1.335 V ta herşey normal çalışıyor. Oyun vs.. progragramlarda donma çökme yok.
Fakat Prime95 her testte birkaç çekirdeği kapatıyor. Sistem donmuyor.
Aida64 stress test max. 70 derece.
280mm 115i pro AIO takılı.
Biraz araştırdım bugün; VCCSA yı 1.25, VCCIO yu 1.1 yaptım. Bir şey değişmedi.
P95 için daha fazla voltaj mı istiyor acaba CPU? Yoksa bazı çekirdekler için 5 Ghz fazla mı geliyor?
Daha fazla voltaj istiyor hocam ama Prime95 dışında her şey normal ise bence böyle bırakın. Belki ileride bir oyun ve programda sorun yaşayabilirsiniz o zaman bakarsınız çaresine.
Çok da takılmayın stabil ise.
Ben 4.6 GHZ'da 120 MM soğutucu ile Aida64'te 68 dereceyi görüyorum. 120 MM 9600K için yetersiz kalır sanırım. Eğer 280 MM ile 70 derece ise 120 MM ile rahat 80-82 görür, idare eder gerçi.
Bir ihtimal güç limitlerine takılıyor olabilirsiniz. BIOS'tan şunu bir deneyin isterseniz.

Long Duration Power Limit (W) = 175
Short Duration Power Limit (W) =175
CPU Current Limit (A) = 160

AVX komut setini kullanıyor P95. Stabilite elde edebilmek için ekstra voltaj vermeniz gerekebilir. Genel olarak çoğu 9600K 5 GHz'de problemsiz çalışabiliyor. O kadar kalitesiz bir çipe denk gelebilecek kadar şanssız değilsinizdir herhalde.
Yazdığım gibi sistem sorunsuz çalışıyor. Farkedebildiğim tek problem prime95.
RAM ler orj. 4133Mhz XMP de çalışıyor. Ram frekansının yüksek olması bir faktör olabilir mi acaba?

Bir de öğrenmek istediğim, Z390 intel (9600K özelinde) için RAM frekansının bir kritik-ideal değeri var mı?
Örneğin 3800Mhz çok stabildir de, altı üstü değildir.
Ryzen 3000 ler için 3733Mhz (1:1 Fclock) olması gibi.
Daha fazla voltaj istiyor hocam ama Prime95 dışında her şey normal ise bence böyle bırakın. Belki ileride bir oyun ve programda sorun yaşayabilirsiniz o zaman bakarsınız çaresine.
Çok da takılmayın stabil ise.
Ben 4.6 GHZ'da 120 MM soğutucu ile Aida64'te 68 dereceyi görüyorum. 120 MM 9600K için yetersiz kalır sanırım. Eğer 280 MM ile 70 derece ise 120 MM ile rahat 80-82 görür, idare eder gerçi.
Bir ihtimal güç limitlerine takılıyor olabilirsiniz. BIOS'tan şunu bir deneyin isterseniz.

Long Duration Power Limit (W) = 175
Short Duration Power Limit (W) =175
CPU Current Limit (A) = 160
Nasıl becermişim bilmiyorum ama limitler 255W, 255W, 256A 🙃

Son düzenleme:
Intel iyidir. Core i9 9900KF modeli tek çekirden olarak AMD Ryzen 9 3900X olarak geçiyor fakat çok çekirdekli performans da Intel önde. Oyun odaklı istiyorsanız zaten tercihiniz Intel olmalı.

Intel'in gerçekten toparlanması lazım. Gelirlerinin %20'sini AR-GE'ye harcayan bir firma neden bu kadar geriye düşüyor anlamış değilim.

@dogant Prime95'te Small FFT ayarında güç tüketimi kaç watt? Aida64'te 70 derece 120mm soğutucuya göre fena değil.
Intel iyidir. Core i9 9900KF modeli tek çekirden olarak AMD Ryzen 9 3900X olarak geçiyor fakat çok çekirdekli performans da Intel önde.
Intel iyi olmasına iyi de 9900KF nasıl 3900X'i çoklu çekirdekte geçsin? 9900KF de 8/16 bir işlemci. 9900K'dan tek farkı çipten dahili GPU'nun kaldırılmış olması.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı