Intel uyumlu PCI-e 4.0 anakart

Mithrandir41

Hectopat
Yer
Barking
Arkadaşlar merhaba, yeni bir sistem topluyorum. Hali hazırda ekran kartı siparişimi verdim. Anakart olarak ASUS Intel Z490 ROG MAXIMUS XII FORMULA modelini alacağım fakat bu kartta PCI-e 4.0 desteği var mı yok mu? Bazıları uyumlu fakat 11. nesil işlemcilerle kullanılabileceğini söylüyor bazıları ise uyumlu olmadığını söylüyor. Bu konuya açıklık getirmem lazım çünkü SSD vs. ona göre alacağım. ASUS ekran kartı aldığım için ASUS anakart alacağım ASUS'un Intel kullanan PCI-e 4.0 uyumlu anakartı mı arkadaşlar? Yoksa ne zaman çıkar? Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eğer Intel'in 10. nesil işlemcileri PCIe 4.0'ı destekleseydi PCIe 4.0 hızlarında kullanabilirdin, ama işlemciden dolayı destek yok.
Ne ekran kartı aldın bilmiyorum ama PCIe 4.0 hızında çalışmamasına takılma, oyun oynarken falan performansa pek fazla fark etmez, ama render'da fark olabilir.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Diyeceğim o ki çok kafana takma, aşırı önemli bir şey değil.

Bu kısım AMD'nin B550 kartlarına benziyor. Birçok kartın desteği var ama işlemci desteği önemli.

Öncelikle kartın 4.0 için yeteri kadar hat genişliği var ancak işlemci bu hatları karşılayamıyor. Haliyle 3.0 hızda çalışıyor.

Ekran kartı için bakıyorsanız RTX3070 bile bant genişliği daha Gen 3 X16'yı tam zorlamadığı için 3080 ve türevi için yeterli olacaktır.
Ama NVMe SSD için soruyorsanız belli bir yerde hız olarak sınırlandırıldığınızı söyleyebilirim.

AMD'nin yakın zamanda çıkacak olan Zen 3 mimarisi kullanan işlemcilerine de bakabilirsiniz. Şu anda bile AMD Gen 4 desteği var ama çok daha iyi bir işlemci alabilirsiniz belki.

Eğer Intel'in 10. nesil işlemcileri PCIe 4.0'ı destekleseydi PCIe 4.0 hızlarında kullanabilirdin, ama işlemciden dolayı destek yok.
Ne ekran kartı aldın bilmiyorum ama PCIe 4.0 hızında çalışmamasına takılma, oyun oynarken falan performansa pek fazla fark etmez, ama render'da fark olabilir.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Diyeceğim o ki çok kafana takma, aşırı önemli bir şey değil.

Hocam PCIe 4.0 m2 ssd’ lerin hızı muazzam bende bu tür güncel teknolojilerin tabiri caizse etinden sütünden her bir şeyinden yararlanabileceğim üst düzey bir sistem topluyorum.Ön siparişini verdiğim ekran kartı Asus Rog Strix Rtx 3090 OC modeli.

Hocam PCIe 4.0 m2 ssd’ lerin hızı muazzam bende bu tür güncel teknolojilerin tabiri caizse etinden sütünden her bir şeyinden yararlanabileceğim üst düzey bir sistem topluyorum.Ön siparişini verdiğim ekran kartı Asus Rog Strix Rtx 3090 OC modeli.
Oyunlarda pek sorun olacağını sanmıyorum ben, ama dediğim gibi render sürelerinde farklar olabilir.
NVMe SSD'ler hakkında yapacak bir şey yok pek fazla, yeni işlemcileri beklememiz gerekiyor :(.

Bu kısım AMD'nin B550 kartlarına benziyor. Birçok kartın desteği var ama işlemci desteği önemli.

Öncelikle kartın 4.0 için yeteri kadar hat genişliği var ancak işlemci bu hatları karşılayamıyor. Haliyle 3.0 hızda çalışıyor.

Ekran kartı için bakıyorsanız RTX3070 bile bant genişliği daha Gen 3 X16'yı tam zorlamadığı için 3080 ve türevi için yeterli olacaktır.
Ama NVMe SSD için soruyorsanız belli bir yerde hız olarak sınırlandırıldığınızı söyleyebilirim.

AMD'nin yakın zamanda çıkacak olan Zen 3 mimarisi kullanan işlemcilerine de bakabilirsiniz. Şu anda bile AMD Gen 4 desteği var ama çok daha iyi bir işlemci alabilirsiniz belki.
Benim için 4.0’ ın en güzel yanı yüksek yazma okuma oranları olan Ssd’ ler hocam bundan yararlanmak istiyorum.

Öncelikle ekran kartı tercihiniz güzel. Intel 11.nesil her ne kadar bu yıl sonu-yeni yılın başında bekleniyor olsa da beklemek istemediğiniz için alacaksanız gibi gözüküyor.

Intel alırsanız şu an Gen 3 kullanacağınızı belirtmeliyim. Ryzen 3000 işlemciler de şu an oyun performansı ve tekil çekirdekte geride olduğundan tercih etmek istemeyebilirsiniz. AMD yeni işlemcileri 10 Ekim'de tanıtılacak. İsterseniz onları bir bekleyip görün.

Yani 4.0 destekli ssd’den tam performans almam için işlemcininde 4.0 mı olması gerekiyor.
"PCIe 4.0 işlemci" değil de PCIe 4.0 destekleyen işlemci diyelim biz ona :D.
İşlemcilerin de PCIe hatları var, işlemciden gelen hatlar "genelde" ilk PCIe x16 ve M.2 slotunda kullanılır.
Malum 10. nesil Intel işlemcilerin de PCIe 4.0 hatlarını desteklemediği için kullanamıyorsunuz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı