Intel ve AMD arasındaki fark

Intel işlemciler 22nm teknolojisini kullanır, AMD ise 28 nm. 22nm nedir diye sorarsan; işlemci içinde bulunan iki transistörün birbirine olan mesafesini anlatır. Yani Intel işlemcilerin kapladığı alan içinde daha sık transistör mevcut, bu yüzden daha fazla transistör bulunuyor. Intel işlemcilerin içinde toplamda 1milyar 400 milyon transistör varken AMD'nin içinde 1milyar 200 milyon transistör var.

O bahsettiğin önbelleğin oyunlara katkısı yok. Ayrıca önbellek çekirdekler tarafından paylaşılıyor. Yani 8 çekirdekli FX-8350'de 16MB önbellek varsa herbir çekirdekte 2MB, 4 çekirdekli i5-4460'da ise 6MB olduğu için çekirdek başına 1,5MB önbellek var.

Ayrıca Intel'in kullandığı anakartlar daha güncel, işlemcinin anakart ve onun üzerinde bulunan parçalarla olan iletişimi daha hızlı. Bu yüzden Intel işlemciler daha iyi.

Intel işlemciler 22nm teknolojisini kullanır, AMD ise 28 nm. 22nm nedir diye sorarsan; işlemci içinde bulunan iki transistörün birbirine olan mesafesini anlatır. Yani Intel işlemcilerin kapladığı alan içinde daha sık transistör mevcut, bu yüzden daha fazla transistör bulunuyor. Intel işlemcilerin içinde toplamda 1milyar 400 milyon transistör varken AMD'nin içinde 1milyar 200 milyon transistör var.

O bahsettiğin önbelleğin oyunlara katkısı yok. Ayrıca önbellek çekirdekler tarafından paylaşılıyor. Yani 8 çekirdekli FX-8350'de 16MB önbellek varsa herbir çekirdekte 2MB, 4 çekirdekli i5-4460'da ise 6MB olduğu için çekirdek başına 1,5MB önbellek var.

Ayrıca Intel'in kullandığı anakartlar daha güncel, işlemcinin anakart ve onun üzerinde bulunan parçalarla olan iletişimi daha hızlı. Bu yüzden Intel işlemciler daha iyi.

Mimari vs güncel diyorsunuz. Şimdi siz İntel bir anakart aldınız ve birde İntel işlemci. 3-4 ay sonra yeni soket, yeni mimari ve sizin aldığınız sistemin değeri düşücektir. AMD tarafında ise öyle bir durum söz konusu olmuyor.

AMD FX serisi işlemciler 32 nm üretildi diye biliyorum.

Mimari güncel olmasının neresi kötü. Ben bir işlemciye 500 lira anakarta da 300 lira vermek istersem bunun olabildiğince en yakın tarihte çıkmış olmasını isterim. Galaxy S4 varken S2 almanın bir anlamı yok.

Son düzenleme:

Açıklamanız için çok teşekkür ederim , şuan aldığım en iyi açıklama.

Intel işlemcilerde ısınma sorunu pek olmuyor, bu yüzden düşük bütçeli bir sistemde stok soğutucuyla kullanılabilir ve güç tüketimi AMD'dekilere göre çok daha düşük bu nedenle güç kaynağını daha düşük alarak fiyattan tasarruf edilebilir.

FX 8320'ye bakalım: Kağıt üzerinde i5'lerden daha ucuz. Testlerde i5'lerin gerisinde kaldığı görülüyor. Ayrıca stok soğutucuyla kullanmak pek mümkün değil. Ortalama bir ekran kartı + i5 4460 olan bir sistem 550 watt hatta 500 watt güç kaynağıyla çalışabiliyor. FX 8320 ise 600 watt isteyecektir. Soğutucu fiyatı (80 TL desek) ve daha yüksek güç kaynağı (60 TL fark) FX 8320 için verdiğimiz para zaten 600'ü geçiyor. i5 4460'dan daha performanssız bir işlemciye i5 4460 parası vermiş oluyorsun.

FX 8320'nin daha üst modelleri zaten daha çok ısındığı ve çok daha fazla güç tükettiği için daha üst düzey soğutucu ve yüksek güç kaynağı isteyecektir. Bu yüzden onların fiyatı çok daha fazlaya geliyor ve performansları da i7'yle yarışamadığı için tercih edilmiyorlar.

AMD tarafında sadece belki FX 6300 alınabilir gözüküyor ama onu da stok soğutucuyla kullanmak pek mümkün olmadığı için alacakların soğutucu parasını da hesaba katması gerekiyor.

Ben AMD düşmanı falan değilim ama işlemcilerde gerçek böyle. Uzun süredir bu sitede sistem toplayan biri olarak neden Intel'e yöneldiğimi anlatmaya çalıştım. İlk zamanlarda ben de AMD tercih ediyorum ama AMD işlemciler gözüktükleri kadar uygun fiyata gelmiyorlar.
Ama iş ekran kartına gelince bana göre fiyat/performans olarak en iyisi AMD'dir. R9 300 serisiyle birlikte GTX 970 ve 980'i de piyasadan sileceklerini düşünüyorum.

Mimari güncel olmasının neresi kötü. Ben bir işlemciye 500 lira anakarta da 300 lira vermek istersem bunun olabildiğince en yakın tarihte çıkmış olmasını isterim. Galaxy S4 varken S2 almanın bir anlamı yok.

İntel devamlı mimari güncellediği için aldığınız sistemin fiyatı çabuk düşüyor. Siz şimdi 1150 soket işlemci ve anakart aldınız 2 ay sonra yeni bir mimari çıkar ve sizin aldığınız sistem güncelliğini yitirmiş olur.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı