Intel ve saçma politikaları

Sistemin 4 kanal değil bu arada. Belleklerin kendi kontrolcüsü 4lü gibi görünse de öyle olamıyor.

Ha bu arada ben intel fanboyu olarak söylüyorum şahsen 14900K almazdım 14700K ya da AMD alırdım şahsen.
14700K, 14900K'ya göre daha iyi çıkartılmış ama aynı sorunlar onda da var. Alev topu gibi ikiside. Intel 10. nesilde düzelmeye başladı diyorduk 10. nesilden sonra düzgün bir iş yapamaz oldu.

Sistemin 4 kanal değil bu arada. Belleklerin kendi kontrolcüsü 4lü gibi görünse de öyle olamıyor.

Ha bu arada ben intel fanboyu olarak söylüyorum şahsen 14900K almazdım 14700K ya da AMD alırdım şahsen.
4 kanal olarak yanlış belirtmişim 4 adet çift kanal bellek desteği ve 4 stick çift kanal belleklerim.
AMD'nin web sitesinde belirttiği istatistikler de bu yönde sadece kelime kullanımım yanlış olmuş kusura bakmayın.
Ama Intel z270 3866 MHz anakartımda 4 stick 3600 MHz ramlerimi çalıştırdığımda LOL'de dahi mavi ekran alıyordum. Ramlere her türlü testi yaptım bir problem yoktu sonucunda tüm kiti satarak kurtuldum, yerine yenilerini aldım 3866 MHz olarak ve çalıştırmaya ancak devam ettim.

Benim tüketim tercihlerime niye karışıyorsun? Ben zaten o muhabbete girmek istemediğimi söylemişim. O konuda yorum yapmaya, konuyu oraya çekmeye gerek yok.
14700K, 14900K'ya göre daha iyi çıkartılmış ama aynı sorunlar onda da var. Alev topu gibi ikiside. Intel 10. nesilde düzelmeye başladı diyorduk 10. nesilden sonra düzgün bir iş yapamaz oldu.
10 ve 11 geçişi de böyle beklentinin uzağındaydı. 12-13 arası geçiş bir nebze kabul görebilir belki ama 13ten sonra bunun yaşanacağı garanti gibiydi. Intel'de aynı sokette aynı segment arası geçiş yapmanın mantığı yok, elinde i3 varsa bir sonraki nesilde i5 yapmak mantıklı oluyor. Firmanın yükseltme anlayışı bu çünkü.

Chipsetlerinin daha iyi olması dışında benim için Intel'in bir artısı kalmadı. AMD'yi işlemci tarafında daha çok beğeniyorum.
Ki bu ileriye dönük olma durumundan ben de nasibimi aldım dört sene önce 2600X ile birlikte aldığım B450 anakartımda nisan ayından bu yana 5800X3D'yi sorunsuz bir şekilde çalıştırmaktayım. @BurakFIRAT

Benim tüketim tercihlerime niye karışıyorsun? Ben zaten o muhabbete girmek istemediğimi söylemişim. O konuda yorum yapmaya, konuyu oraya çekmeye gerek yok.
Ben oluşturduğumuz pazarın genel durumunu belirttim sen bunu yapıyor olabilirsin senin yaptığın harekete saygı duyarım ancak pazarın gerçeği bu kitle bu millet elinde 6. 7. 8. 9. 10. nesil i3-i5 sistemlerle kaldı bunlar takabilseydi aynı nano metre özünde aynı mimari 11. nesil i5 işlemcileri anakartlarına kalırlar mıydı bu halde ? Sistem fiyatları almış başını gitmiş herkesin durumu benim senin gibi değil, kullanıcı dostu olmak sadakat kazandırır.

Kanlı canlı örneği, 8600K işlemciden 6 ay sonra duyurulan 2600X işlemcisini çıkarmış, yerine 14900K'ya oyunlarda kafa tutan işlemciyi takmış. Sevgili i5 8500, i5 8600, i5 8600K kullanan arkadaşlara ne oldu ? ellerinde olanla kaldılar ekran kartı upgrade'i bile zor çünkü 4 çekirdekte kaldılar.

Son düzenleme:

Komiktir 8600K dediniz, 8600K alacaktık normalde. Sonra ne oldu bilmiyorum AMD'ye döndük. Stokta anakart veya işlemci mi yoktu fiyat farkı mı vardı neydi hatırlamıyorum yalan olmasın.
O zamanlar düşünüyordum stabil olur mu acaba kötü mü ettik falan diye, sistemin her parçasını değiştirdim o günden bugüne, anakart hariç aklınıza gelebilecek her şeyi değiştirdim. PCIe ses kartını bile.
Ama AMD'nin soket kıyağı sağolsun anakartım hala taş gibi elimde.

Kader sizinle birlikte olmuş aynısı bana da şu şekilde olmuştu,
8 çekirdek Ryzen dikkatimi çekmişti tanıtımlarını görmüştüm ve tam da şansıma tam ilk toplama bilgisayarımı aldığım gün Mediamarkt bayiisine stokları gelmişti etrafımdaki herkes yeni Ryzen işlemciyi soruyordu, ben toplamak için geldiğimde ben de mi denesem diye kendi kendime sordum, ellerinde sadece Biostar markalı bir anakart kalmıştı ve anakartın tek PCI x16 slotu 2 tane ya x4 ya x1 slotu vardı cırtlak sarı ve kötü tonda gri ram kanalları vardı tahmin edemeyeceğiniz kadar ucuz görünüyordu yan taraftaysa Asus'un VRM soğutmalı, PCI kanallarıyla dolu Z270H'ı vardı anakarta aldanıp hata ettim diyorum kendi kendime fazlasıyla pişmanım doğrusu. Gerekseydi dönem içerisinde 1.400 liralara kadar düşen B450 anakartı alır takardım süreç içerisinde. Artık iyi fan setleri olmuş 2.000 liralar..

İyi anakart insanı cezbeden bir şey ama. Kalitelisi harbiden yakışıklı oluyor. Z77 Maximus V Formulam gibi.
Özledim emektarı. Taktığım i5-3570'den daha pahalıya gelmişti zamanında ama 6 yıl boyunca bir kez üzmedi beni.

Ya öyle gerçekten öyle iyi anakart almak insanı PC'ye upgrade edilebilir tutuyor SSD indirime giriyor nereye takacağım demeden alıyorsun ekran kartın az gelmeye başlıyor 4K çözünürlüğe geçmek istiyorsun hop alıp takıyorsun işlemcini upgrade edecek oluyorsun 4 pin mi 8 pin mi 16 pin mi bunun cpusu düşünmüyorsun sana akvaryumu veriyor doldurması sana kalıyor.
Z270 ve X670E anakartlarımın ikisini de neredeyse işlemcilerimin 2 katına aldım. Intelde hiçbir faydasını göremedim bakalım AMD'de 9000 serisi ile faydasını görebilecek miyim. İnsanlar özellikle yabancı forumlarda bu anakarta neden 7700X taktığım hakkında bana anlam verememişlerdi umarım 8000 ve 9000 serisi yatırımımı mantıklı çıkarır..

Anakartı iyi tutmak ne kadar fayda eder bunu tartışabiliriz fakat zararı olmadığı kesin. Mantıklı çıkaracağını düşünüyorum. Belleklerin uyumluluğu, sistem tepkiselliği, VRMler, portlar vs derken anakart önem arz etmeye başlıyor.
Sadece alır oyun oynarım diyen bir kimse için çok bir önem arz etmeyebilir fakat üst düzey donanımlar takmayı düşünen ve/veya çok sayıda ek cihaz takmak niyetinde olan kullanıcılar için önemi artıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…