- Makaleler
- 1
Intel 14.nesille beraber LGA 1700 de devam etti soket değişikliğine gitmedi.
BIOS güncellemesi kolaylığını sundular.
i9-14900K işlemcisi ise rezalet zaten.
Ve Intel olarak 14.nesil işlemci piyasaya sunuyorsun ama artık 5nm ye geç değil mi?
Özetlersek Intel 14.nesilde tökezledi.
5’i geçtim 7nm’ye bile geçse çok fark ederdi. Intel çok iyi bir çip üreticisi ama planlarının çok gerisinde kaldılar. 2016’da yaptıkları sunumda 2019’da 7nm’ye geçmeyi planlıyorlardı. Yıl 2023 halen 10nm devam.
Ben o "şu yıla kadar destekleme" muhabbetlerine hiç girmeyeceğim. Genelde kullandığım ürünleri garanti süresi dolmadan komple elden çıkarıp yeniliyorum.
Intel'in 13 ve 14. nesilde yaptığı asıl hatanın alev topu gibi işlemciler çıkartmak olduğunu düşünüyorum. Şu sıcaklık sorununu aşmış olsaydı tükettiği enerjiyi falan umursamazdım. Intel aynı performansı artırıp sıcaklığı düşürmüş olsa kimse laf etmez, hatta mutlu bile olurdu.
Nm düşürmeden sıcaklık düşürmek çok zor hocam maalesef. 1 nesil sonra optimize edilebilir belki işlemciler ama zaten sıcaklık konusunda limitlerinde olan bir seriye mimari ve tasarımı değiştirmeden çekirdek ve frekans basarsan aşırı güç tüketimi kaçınılmaz oluyor o da dolayısıyla sıcaklıkları doğrudan etkiliyor.