Internet Explorer 8 Kullanımı

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Internet Explorer 8, internette sörf yapmayı çok daha uygun ve özellikle de daha güvenli yapan bazı yeni ve ilginç özelliklerle geliyor.

1-Tarayıcı ayarlama

Img 2.jpg


İpucu

Menü çubuğunu gösterme

Internet Explorer 7’de olduğu gibi, sürüm 8’de de menü çubuğu varsayılan olarak gözükmüyor. Menü çubuğundan vazgeçemiyorsanız, menü çubuğunu “Araçlar/Araç çubukları/ Menü çubuğu”yolunu izleyerek ekleyebilirsiniz.

Img 3.jpg


Uzun süren bir çalışmanın ardından en sonunda karar verildi; Windows 7, yeni web tarayıcı Internet Explorer 8 ile piyasaya sürüldü. Tarayıcınızı ilk defa açtığınızda, tarayıcınızın kurulumunda size yol gösterecek bir kurulum sihirbazı otomatik olarak başlatılır. İlk adımda “İleri” seçeneğine tıklayarak onaylayın. Devamında içerikleriyle ilgilendiğiniz web sitelerinin belirtilmesini isteyip istemediğinize (“Önerilen siteler” olarak da bilinir) karar verin. “ İleri”ye bir kez tıkladıktan sonra “Hızlı kurulum ayarları” ve “ Kullanıcı tanımlı kurulum” arasında seçim yapabilirsiniz. Daha sonraki adımlarda istediğiniz arama sağlayıcınızı (Google gibi) seçme ve Phishing filtresini (Smartscreen Filtresi olarak da bilinir) etkinleştirme olanağınız olacak. Bütün ayarları belirledikten sonra, artık internete girebilirsiniz.

2-Yeni adres çubuğu

Img 4.jpg


Bir web adresi girerken yeni özellikler gözünüze çarpacak: önceden girilmiş adres listelerini gösteren adres çubuğu. Bir adresin ilk harfini ya da anahtar sözcüğünü girdiğinizde, web sayfası için önerilen siteler ile birlikte bir liste açılır. Bununla birlikte, bulunan sayfaların yanında aynı şekilde sık kullanılanlar ve de RSS beslemeleri dikkatinizden kaçmaz. Sonuçlar kategorilere ayrılır. Kategori başına 5 adres listelenir, en alttaki yol gösterici ok’un üzerine bir tıklamadan sonra daha fazla adresi görüntüleyebilirsiniz.

3-Hatalı adresleri silme

Img 5.jpg


Internet Explorer’ın önceki sürümlerinin can sıkıcı bir özelliği hala geçmişe bağlı kalmalarıdır: bir kere yanlış adres girdiyseniz, bu adres otomatik tamamlama önerileri listesinde her seferinde tekrar görünür. Internet Explorer 8’de, adresler açılan liste alanında silinebilir. Bunun için fare imlecini listedeki uygun girişe getiriniz. Adresin sağ kenarında, kırmızı bir çarpı işareti görünür. Bu işaretin üzerine bir tıklamayla adres listeden kaldırılır.

İpucu

Dolgun alan adları

Internet Explorer’ın yeni sürümünde adres çubuğundaki geçerli internet sayfalarının alan adları koyu vurgulanmış karakterlerle belirtilir. Böylelikle doğru sayfada olup olmadığınızı daha kolay görürsünüz.

4- Kolay ve hızlı arama

Img 6.jpg


Internet Explorer’ın arama çubuğu da yeniden düzenlendi. İlk arama sonuçları artık yıldırım hızıyla ekleniyor. Internet Explorer 8’de adres çubuğunun sağında arama kutusu yer alıyor. Daha önceden girdiğiniz harfler burada görüntüleniyor ve ilk arama önerileri aşağıda listeleniyor. Seçilen her arama servisinin yanında, arama motorunun simgesi de gösterilmekte. Özellikle yeni “Hızlı seçim menüsü” çok pratik ve arama verilerinizi girmenizin ardından küçük bir liste görünüyor. Bu liste, Google ya da Bing gibi farklı arama sağlayıcılarının ikonlarını içermekte. Arama yaptığınız sağlayıcıda sağlıklı sonuçlar elde edemiyorsanız, aşağıda beliren ikonlardan birine tek tıklayın: Arama, yeni seçilmiş arama hizmetinde aynı anahtar sözcükle tekrar gerçekleştirilecek.

Img 7.jpg


5-Sağlayıcı listesini genişletme

Img 8.jpg


Arama Sağlayıcı listesi kolaylıkla genişletilebilir: arama kutusunun sağındaki ok işaretini tıklayın ve “Daha fazla sağlayıcı bul” seçeneğini tıklayın. Ebay, Amazon, Yahoo! ya da Wikipedia gibi farklı arama sağlayıcılarıyla bir web sayfası açılır. “Internet Explorer’a ekle”yi tıkladıktan sonra, arama hizmetinin simgesi arama çubuğuna eklenir.

İpucu

Önerilen siteler

Internet Explorer’ın kurulumu sırasında, girdiğiniz web sitelerine benzer sayfaları da bir başlık altında görmek istiyorsanız, sekmenin üzerindeki çubukta “Önerilen siteler” başlığı görünür. “Önerilen siteler” başlığını tıkladığınızda, girdiğiniz siteye en çok benzeyen web sayfaları listelenir.

6- Hızlandırıcıları ekleme

Img 9.jpg


Bir web sayfası üzerinde anlayamadığınız bir kavram ile karşılaşırsanız, hızlandırıcılar yardımıyla bu problemi hızlı bir şekilde ortadan kaldırabilirsiniz. Sayfanın üzerinde anlayamadığınız ya da hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğiniz kısmı işaretlediğinizde bu kısmın arkasında bir işaret görünür. Bu işareti tıkladığınızda karşınıza çıkacak hızlandırıcılar sayesinde ulaşmak istediğiniz bilgileri internet üzerinden hızlıca elde edebilirsiniz. Örneğin bir kavramın almanca anlamını bilmiyorsanız bu kelimeyi işaretleyin. İşaretlediğiniz kısmın yukarısına mavi bir Ok sembolü eklenecek. Bunun üzerine tek tıklayın ve karşınıza hızlandırıcılar için farklı servis sağlayıcıları listesi çıkacak.

Img 10.jpg


Bunların arasında işaretli kavramı “Bing ile çevir” seçeneği vardır. Fare imlecini “Bing ile çevir”e getirdiğinizde, küçük bir çeviri penceresi eklenir. Burada, aradığınız kelimeyi standart ayarlar aracılığıyla Türkçeden Almancaya çevirebilirsiniz. “Dil değiştir” seçeneği üzerine tıkladıktan sonra çeviri yönünü (örneğin: Almancadan- İngilizceye) değiştirebilirsiniz. “Bing ile çevir” seçeneğini tıkladığınızda ise, bir sonraki sekmede ücretsiz çevrimiçi çeviri hizmeti sayfası açılır. Aranan kavram çevirisiyle birlikte önceden web sayfasında gösterilir. Çeviri hizmetinin yanında, hızlandırıcılar üzerinden bir kavram hakkında Google (Google ile ara) ya da “Windows Live ile web günlüğü tut” seçenekleri üzerinden daha fazla işlem gerçekleştirebilirsiniz. Bir internet sayfasında işaretlediğiniz kısmın üzerinde beliren mavi ok sembolüne tıklayarak, “Tüm hızlandırıcılar/ daha fazla hızlandırıcı bul” yolunu takip ederseniz, daha fazla servis sağlayıcıyı bulabileceğiniz “Internet Explorer eklentiler galerisi: hızlandırıcılar” sayfasına ulaşabilirsiniz.

İpucu

Hızlandırıcıları silme

Hızlandırıcılar listesi çok karışık olduğunda, artık gerekli olmayan hızlandırıcıları silebilirsiniz. Silme işlemini gerçekleştirebilmek için “Sayfa/ Tüm Hızlandırıcılar/ Hızlandırıcıları Yönet” yolunu takip edin. Ardından karşınıza çıkacak iletişim kutusunda kaldırmak istediğiniz hızlandırıcı üzerine gelerek, “Kaldır” ile önceden belirlediğiniz hızlandırıcıyı silebilirsiniz.

7- Web Slices’daki değişiklikleri takip etme

Img 11.jpg


Ebay’da bir ürünü mü takip ediyorsunuz veya gün içindeki hisse senedi fiyatlarını sürekli kontrol mu ediyorsunuz? Web sayfalarına elle girmek ve değişiklikleri gözden geçirmek yerine, Internet Explorer 8’de bu konularda size yardımcı olacak Web Slices’ları kullanabilirsiniz. Bir Web Slice, bir RSS besleyicisi gibi üye olacağınız internet sayfasının bir nevi parçasıdır. Web sayfasının bir Web Slice’ ı varsa, tarayıcının yukarı sağında yeşil Web Slice sembolü belirir. Bunun üzerine bir tıklamayla Web Silce’a üye olursunuz ve bu Web Slice Sık Kullanılanlar listesine eklenir. Yeni bilgiler web sitesine ulaşır ulaşmaz, Sık Kullanılanlar listesindeki uygun Web slice açılır. Web Slice’ın üzerine tıklayarak küçük bir ön izleme şeklindeki yeni bilgileri görebilirsiniz. Ayrıca ön izlemenin üzerine tıklayarak da Web sayfasına ulaşabilirsiniz.

İpucu

Yanlışlıkla bir sekmeyi kapattıysanız, daha önceden açılmış bir diğer sekmenin üzerine gelip fare’nin sağ tuşunu tıklayın. Açılır menü’de, “ kapatılan sekmeyi yeniden aç” komutunu bulacaksınız, bunun üzerine tıklayarak sekmeyi tekrardan açabilirsiniz.

8- Sekme grupları sayesinde sayfalara genel bir bakış

Img 12.jpg


Bir web sayfasındaki bir bağlantıyı tıklayınız. Internet Explorer 7’de yeni sekme en sağa eklenirdi ve her iki sekmenin birbiriyle bağlantılı olduğu anlaşılmazdı. Internet Explorer 8’de ise bu böyle değil. Internet Explorer 8’de bir web sayfasındaki bir bağlantıya tıklayarak yeni bir pencere açtığınızda, tıkladığınız bağlantı direkt olarak güncel web sayfasının yanında yeni bir sekmede olarak açılır. Buna ek olarak her iki sekmede aynı renkte gösterilir. Internet Explorer 8’de ilgili konulardaki pencerelere çok daha hızlı bağlanılır. Bu işlev, sekme grupları olarak da bilinir. Sekme üzerine gelip fare’ye sağ tıkladığınızda, sadece “sekmeyi kapat” değil, aynı zamanda “ bu sekme grubunu kapat” seçeneklerini görebilirsiniz.

9- İnternette bilinmeyen yerlerde sörf yapmak

Img 13.jpg


Internet Explorer 8’in güvenlik kısmında da bazı yeni düzenlemeler yapılmıştır. “InPrivate gözatma” işleviyle internette bilinmeyen yerlerde sörf yapabilirsiniz. “InPrivate gözatma”, geçici internet bilgileri, kullanıcı adları ve parolalar, tanımlama bilgileri ve de geçmiş verilerin depolanmasıyla ilgili bir işlevdir. Web sayfası üzerinde “Güvenlik/InPrivate gözatma” yolunu izleyerek “InPrivate gözatma” işlevini etkinleştirebilirsiniz. Internet Explorer yeni bir oturum başlatacak adres çubuğunun sol kenarında “InPrivate” sembolünü göreceksiniz. Şimdi istediğiniz web adresine olduğu gibi girebilir ve istediğiniz gibi internette sörf yapabilirsiniz. “InPrivate gözatma” işlevini devre dışı bırakmak için, tarayıcı penceresini kapatmanız yeterlidir. Böylelikle oturum esnasında uygulanan tüm tanımlama bilgileri ve geçici veriler silinir.

Dikkat

Img 14.jpg


Bir web sayfası açtığınızda, sayfasının solunda bulunan “Güvenlik” seçeneğine tıklayın. Karşınıza çıkacak pencerede “InPrivate Filtreleme” işlevini bulabilirsiniz. “InPrivate Filtreleme” işlevi, gittiğiniz web sitelerin ziyaretiniz hakkındaki ayrıntıları diğer içerik sağlayıcılara göndermesini önler. Engelleme ya otomatik olarak gerçekleşir, ya da hangi web sitelerini engelleyeceğinize kendiniz karar verirsiniz.

10- SmartScreen (Phishing) Filtresi

Img 15.jpg


Yalnızca virüsler ve trojanlar bilgisayarınızı tehdit etmez. Phishing (yemleme) olarak adlandırılan yöntem de bilgisayarınız için büyük bir tehlike arz eder. İnternet dolandırıcıları, sahte web sayfaları aracılığıyla parolalar, banka hesap bilgileri gibi önemli bilgilere ulaşmayı denerler. Internet Explorer 8, şuan SmartScreen filtresi olarak bilinen, geliştirilmiş Phishing filtresi ile bilgisayarınız için etkin bir koruma sağlar. Filtre standart olarak kurlumda etkinleştirilir. Eğer bir web sayfasını etkili bir biçimde kontrol etmek istiyorsanız, girdiğiniz web sayfası üzerinde ”Güvenlik/SmartScreen Filtresi/ Bu Web Sitesini Denetle” dizisini takip ederek kontrolünüzü gerçekleştirebilirsiniz. Bundan sonra, bu web adresi sitesi Microsoft’a gönderilir ve bilinen ile güvenli olmayan web sayfalarının listesiyle karşılaştırılır. Web sayfası gerçekten tehlikeli ise, uygun bir uyarı talimatını seçiniz.

Korumalı Mod

Img 16.jpg


Windows XP’den Windows Vista’ya geçiş yapanlar için bir not: Windows Vista’da Internet Explorer 7 için “Korumalı Mod” sistemi devreye sokuldu. Bu Mod’da tarayıcı, sistemden ayrılmış bir çeşit Sandbox içerisinde çalıştırılır. Böylece bir web sayfası üzerinden, herhangi bir yazılımın bilgisayarınıza girmesi artık mümkün değildir. Bu Mod Windows 7’de mevcuttur ve standart ayarlarıyla etkinleştirilmiştir. Ayrıca web sayfasının altındaki dizinde “İnternet Korumalı Mod: Açık” uyarısını görebilirsiniz.

Firefox 3.5 ile daha güvenli sörf yapma

Img 17.jpg


Internet Explorer 8’in en büyük rakibi Mozilla Firefox’dur. Firefox’un çok kullanılmasının nedeni, çok sayıda eklentiyi destekliyor olması. Bu nedenle Firefox’un kullanımı da gittikçe artmaktadır. Internet Explorer’da olduğu gibi Firefox’ta da oldukça sağlam güvenlik fonksiyonları vardır.

Img 18.jpg


Firefox Sürüm 3.5, internette bilinmeyen yerlerde sörf yapabileceğiniz bir “Gizli Tarama” modu ile donatılmıştır. Internet Explorer’da da olduğu gibi, Firefox’ta da “Gizli Tarama” modu sayesinde oturumdaki hiçbir veri depolanmaz. Diğer bir taraftan Firefox 3.5 sürümünde “Yakın geçmişi temizle” seçeneği de vardır. Gizli tarama modunu, “Araçlar” üzerinden “Gizli taramayı başlat” seçeneğini tıklayarak etkinleştirebilirsiniz. Tarayıcının adres alanında küçük bir maske görünür ve burada gizli tarama modu devredeyken istediğiniz web adresine girebilirsiniz. Ve aynı şekilde “Araçlar” üzerinden “Gizli taramayı bitir” seçeneğini tıklayarak tekrar normal moda geçebilirsiniz. Firefox’un hangi verileri depolamasına izin vereceğinize, “ Araçlar” üzerinden “Seçenekler” girişini tıkladığınızda, karşınıza çıkan iletişim kutusunda “Gizlilik” üzerinden karar verebilirsiniz.” Firefox uygulaması: Geçmişi hatırlayacak” alanındaki “Özel ayarları kullanacak girişini” seçin, böylelikle detaylı seçeneklerin olduğu bir pencere açılır. Aynı şekilde Firefox’ta bir web sayfası açtığınızda “Araçalar’ menüsü üzerinde “Yakın geçmişi temizle” komutuna ulaşabilirsiniz. Internet Explorer 8’in tam tersine, Firefox’un 3.5 sürümünde sadece hangi bilgilerin silineceğini belirleyemezsiniz, aynı zamanda bu işlemin süresine de karar verebilirsiniz. Parolaların depolanması da her zaman önemli bir konu olmuştur. Eğer “Araçlar/seçenekler” yolunu izlediğinizde karşınıza çıkan iletişim kutusunda “Güvenlik” seçeneği üzerinden “Sitelerde girilen parolaları hatırla” onay kutusunu işaretlerseniz, belenmedik şekilde açılan pencereler artık Firefox’da görünmez, aksine yalnızca tarayıcının yukarı kenarında “sitelerde girilen parolaları hatırla” talimatı görünür. Tarayıcı sizlere, bütün depolanmış yerel parolaların ana bir parola ile korunması olanağını sunar. Firefox korunmuş bir alana girer girmez, bu parola sorgulanır. Elbette bu, oturum başına yalnızca bir defa görünür.

Img 19.jpg
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı