Çözüldü İnternet hat değerleri nasıl öğrenilir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Birkaç gün önce TurkNet 100 Mbps fiber internete geçtim. Ekipler gelip Türk Telekom modem (sanırım Vestel marka) ve bir cihaz taktılar (fiber için gerekli küçük kutu gibi bir şey ama tam olarak ne olduğunu bilmiyorum, o kutu da modeme bağlanıyor Ethernet girişi tarzında bir portla). Resim:

1672904645575.jpeg

Modem:

1672904698143.jpeg

Hat değerlerimi öğrenmek için tarayıcıdan 192.168.1.1 adresine girdim fakat buradan değerlerimi bulamadım, yardımcı olur musunuz?

1672903569346.png

Admin-admin yazıp oturum açtım:

1672903587217.png

Bir de TurkNet'in uygulamasında gözüken modem şifresiyle modemin arkasındaki şifre farklı, sebebi nedir?

1672905242583.png

Son düzenleme:
Çözüm
Hocam hat değerlerine tam olarak nereden bakıyoruz, modem arayüzünden DSL kısmından bakılıyor diye biliyorum fakat bulamadım o kısmı.

DSL altyapı kullanmadığınız için DSL seçeneği doğal olarak yok.
Fiber modemlerde altyapı değeri yoktur.

ONT arayüzünden optik güç değerine bakabilirsiniz.
Fiber kablonuz füzyon kaynağı ile sonlandırılmış ve bu da en iyi tip ama yanlış uç takmışlar.
Yeşil uç takmaları gerekirken mavi uç takmışlar.
Renkleri farklı uç kullanımı hat değerlerini kötü etkiler.

Hızınız 100 Mbps'ye takıldığı için bu konuyu açtıysanız sorun Vestel modemde.
Vestel modemin ethernet portları en fazla 100 Mbps destekliyor.
Öncelikle o küçük kutu dediğiniz şeyin amacı binadan gelen yalın fiber kablonun dönüşümünü yaparak modeme uygun bağlantı yapılmasını sağlamak. Bir nevi dönüştürücü gibi bir şey. Modem altındaki şifreyle işiniz yok. TurkNet açıklamasında diyor ki; size verdiğimiz modem şifresini deneyin, olmazsa admin-admin yazarak modem arayüzüne girmeye çalışın diyor. Sen modem arayüzüne girebilmişsin. Tek yapman gereken dilediğin bir modem arayüzü şifresi belirlemek. İnternetinde herhangi bir sorun gözükmüyorsa kurulum sorunsuz tamamlanmış demektir.

Taktıkları cihazın ismi gpon ont cihazı fiberi elektrik sinyaline çevirmek için kullanılıyor. Hız testi yapmak için;

Hat bilgilerini sorgulamak için;

Öncelikle o küçük kutu dediğiniz şeyin amacı binadan gelen yalın fiber kablonun dönüşümünü yaparak modeme uygun bağlantı yapılmasını sağlamak. Bir nevi dönüştürücü gibi bir şey. Modem altındaki şifreyle işiniz yok. TurkNet açıklamasında diyor ki; size verdiğimiz modem şifresini deneyin, olmazsa admin-admin yazarak modem arayüzüne girmeye çalışın diyor. Sen modem arayüzüne girebilmişsin. Tek yapman gereken dilediğin bir modem arayüzü şifresi belirlemek. İnternetinde herhangi bir sorun gözükmüyorsa kurulum sorunsuz tamamlanmış demektir.
Hocam kutu hakkında açıklayıp bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim öncelikle :) Sanırım ben modem şifresiyle Wi-Fi şifresini karıştırmışım, şimdi fark ettim. Modem arayüzüne girdim fakat hat değerlerime bakmak istiyorum, bilginiz var mı bunun için?
Taktıkları cihazın ismi gpon ont cihazı fiberi elektrik sinyaline çevirmek için kullanılıyor. Hız testi yapmak için;

Hat bilgilerini sorgulamak için;
Hocam hat değerlerine tam olarak nereden bakıyoruz, modem arayüzünden DSL kısmından bakılıyor diye biliyorum fakat bulamadım o kısmı.

Fiber kablonuz füzyon kaynağı ile sonlandırılmış ve bu da en iyi tip ama yanlış uç takmışlar.

Çözüm

Hocam altyapım 100 Mbps destekliyor, bilgisayarda kablolu olarak hız testinde 94 Mbps civarı hız alıyorum fakat Wi-fi 5G ile telefondan test ettiğimde değerler modemden biraz bile uzaklaşsam 30-40'a kadar düşüyor. Hız çok dalgalı oluyor Wi-Fi'de. Sanırım modemden dolayı olan bir sorun, TT ekipleri modemi kurarken modemin iyi olmadığını ve uzaklaştıkça hızın düşeceğini söylemişlerdi. Optik güç değerlerine bakmama gerek var mı?

@Alpha Frozen fiber modeminiz berbat.
Kendi routerinizi almanız çok daha iyi olur.

Kablo için TT'den bu adaptörlerden isteyebilirsiniz:

Kabloyu adaptöre birleştirmek için bu mavi adaptöden kullanmanız gerek ama kutunuzda bundan zaten var gibi:

Okumak isterseniz:

@Alpha Frozen fiber modeminiz berbat.
Kendi routerinizi almanız çok daha iyi olur.

Kablo için TT'den bu adaptörlerden isteyebilirsiniz:

Kabloyu adaptöre birleştirmek için bu mavi adaptöden kullanmanız gerek ama kutunuzda bundan zaten var gibi:

Okumak isterseniz:

Desteğiniz için teşekkür ederim hocam :) Sanırım bu attığınız aparatlar modem değiştirme sonrası lazım olacak şeyler, yanlış anlamadıysam? Yeni bir 4K televizyon satın aldım, henüz elime ulaşmadı. Bulunduğu yer salonda olacak ve modemden dolayı hız düşmesi olacak oraya kadar. Uzak bir mesafe değil fakat modem sıkıntı yaratacak. Eğer 4K içerik donmadan izleyebilirsem modem değiştirmeyi şuanlık pek düşünmüyorum. Olur da modem değiştirmeye karar verirsem önerebileceğiniz bir modem varsa sevinirim :) Bir de direkt tak çalıştır oluyor mu bu işlerde, yeni bir modem aldıktan sonra?

Desteğiniz için teşekkür ederim hocam :) Sanırım bu attığınız aparatlar modem değiştirme sonrası lazım olacak şeyler, yanlış anlamadıysam? Yeni bir 4K televizyon satın aldım, henüz elime ulaşmadı. Bulunduğu yer salonda olacak ve modemden dolayı hız düşmesi olacak oraya kadar. Uzak bir mesafe değil fakat modem sıkıntı yaratacak. Eğer 4K içerik donmadan izleyebilirsem modem değiştirmeyi şuanlık pek düşünmüyorum. Olur da modem değiştirmeye karar verirsem önerebileceğiniz bir modem varsa sevinirim :) Bir de direkt tak çalıştır oluyor mu bu işlerde, yeni bir modem aldıktan sonra?

Fiber altyapıda modem yerine router kullanmanız gerek.
Vestel router, e-waste seviyesinde bir cihaz.
Router önerisi için yeni konu açabilirsiniz.

Vestel routerdan kurtulmak istiyorsanız tak çalıştır olarak çalışmıyorlar.
WAN ağını PPPoE olarak seçip VLAN değerini 35, kullanıcı adı ve şifreyi ISP'nizin verdiği bilgiler ile doldurmanız gerek.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı