İnternet için Cat kablo türleri arasındaki fark nedir?

Carnower

Hectopat
Daha fazla  
Dostlar selamlar, ben yaklaşık 4 yıl önce falan evime bir internet kablosu çektirdim ve 10 Mbps internet kullandım bunca zamandır. Şimdilerde ise altyapımın VDSL ile 100 Mbps desteklediğini öğrendim ona geçmek istiyorum fakat Cat 3-4-5-6-7 diye kablo türleri varmış sanırım. Bunlardan herhangi biri olsa bile yine 100 Mbps hızımı alabilir miyim yoksa 100 Mbps için 5-6-7 türünden birinin mi olması gerek? Bir de kablo türümü anlamamın bir yolu var mı, modemden bilgisayarıma gelen Ethernet kablomda Cat 5e yazıyor ama o belli etmiyormuş sanırım.

Yanlışım yoksa ise CAT4 16 Mbps hızı desteklerken CAT5 kablolar 100 CAT6 ise 10Gbps hızı destekler. CAT5'in altı günümüzde bayağı gereksizdir hatta yer yer CAT5'ler bile yetersiz kalmaktadır.
Görsel olarak farkları için ise Google görsellere yazarsan farkları çıkacaktır. Tabi ben hepsini bulmaya üşendiğimden 3-5-6 farkını gösteren görseli attım :D.

1633199109608.png

Hayır hepsi desteklemez. 100 Mbps alabilmek için Cat 5 ve üstü gerekiyor.

Cat3 eski bir kablo türüdür. Bu kablo türü en fazla 10Mbps'e kadar hızı destekler. Maksimum bant genişliği 16MHz'dir.

Cat4 kablo türü 16Mbps hıza kadar destekler. Bant genişliği en fazla 20MHz'dir. Bu da eski bir kablo türüdür.

Cat5 kabloların Cat5 ve Cat5E olarak iki farklı standardı vardır. Cat5 kablolar 100Mbps hıza kadar destekler. Bant genişliği en fazla 100MHz olabilir.

Cat6 kablolar 10Gbps ve 250Mhz hızı destekler. Cat6 ve Cat6A olarak iki türü vardır.

Cat7 kablo, 10Gbps'e kadar destekler. Özel ortamlarda yapılan testlerde 40Gb veri hızıyla 50 metreye iletim yapabilmiş bir kablodur. 15 metre mesafede 100Gb hızlara kayıpsız ulaşmıştır. Bant genişliği 600Mhz'dir. Cat7 daha çok veri tabanı sistemlerinde kullanılır (sistem daha hızlı çalışsın diye).

Yanlışım yoksa ise CAT4 16 Mbps hızı desteklerken CAT5 kablolar 100 CAT6 ise 10Gbps hızı destekler. CAT5'in altı günümüzde bayağı gereksizdir hatta yer yer CAT5'ler bile yetersiz kalmaktadır.
Görsel olarak farkları için ise Google görsellere yazarsan farkları çıkacaktır. Tabi ben hepsini bulmaya üşendiğimden 3-5-6 farkını gösteren görseli attım :D.

Eki Görüntüle 1178835

Şey sorsam peki, 2017 yılında falan CAT3 CAT4 kablo çeken yerler kalmış mıdır? Hatırlamıyorum çünkü hangi kablodan çektirdiğimi ve aşağı inip kabloma baktığımda da üzerinde yazan bir yerini göremedim o yüzden soruyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı