İnternet Kopma Problemi - TürkNet - Archer VR300

siyah100

Hectopat
Yaklaşık 10 aydır 35MB TürkNet kullanıyorum ve hiç problem yaşamamıştım. 2 gün önce 10TL fark ile hızı 75 MB çıkardım. Artık hız artırımı ile ilgilimi bilmiyorum sık sık internetim kesilmeye başladı. Hızı 35 MB alırken ortalam 28 MB alıyordum. 75'e çıkarınca 57 MB almaya başlamıştım. Modemi fişten söküp tekrar taktıktan sonra internet geri geliyor. Bir süre sonra tekrar gidiyor. Modemim TP-Link Archer VR300.
Sorun ne kaynaklı olabilir? Düzeltmek için nereden yürümeliyim?

Muhtemelen SNR değerinden dolayı.
Türknet'e arıza kaydı bırakırsan muhtemelen hızını 50/4'e sabitlerler ve bu sorununu çözer. Onun yerine port değişimi taleb edebilirsin. Belki daha iyi porta geçersin belki daha kötü. Daha kötü gelirse bir daha talep edersin

Ev tesisatın sağlam değilse değiştirirsen iyileşme olabilir.

Güncelleme: SNR değerin düşük. 8'in altında kopmalar olur.

Hız yükseltince SNR düşük geldiği için kopuyor gibi görünüyor. Hat değerlerini atar mısınız?

Sanırım bunu istediniz.

Yani dediğinizi mi yapayım, Türknet'e arıza kaydı bıraktırıp 50/4'e sabitleteyim? O zaman normale dönecek mi?

Dosya Ekleri

• hat değerleri.jpg
    23,2 KB · Görüntüleme: 663
Son düzenleme:
Sanırım bunu istediniz.
Evet hocam, hat değerlerinde açıkça görülebildiği gibi SNR değeri 7.5 ki kopma olmaması için SNR 8.2 üzeri olmalıdır. Hattınıza teoride 74 Mbps bile tanımlanabilir gibi görülse bile pratikte 60 Mbit'leri bile kaldıramamış.

Çözümü basit. Online İşlemler'den destek kaydı oluşturup paketimi 50 Mbit'e düşürmek istiyorum, 50 Mbps tanımlar mısınız diye yazın. Tanımlanan hızın 50 Mbps'e düşürülmesi SNR'ı yükseltecek ve kopmaları engelleyecektir.

50 Mbit üstünü de alabilirsiniz. Hat zayıflamasından da görülebileceği gibi santrale uzak değilsiniz. Fakat bu halde, bu kablolama ile, bu değerlerle 50 Mbit üstü tanımlattırmayın kopma olmaması için şimdilik. Ankastre kutusundan evinize kadar iyi bir CAT6 ile kablolama yaparsanız 70 Mbit civarı alabilirsiniz. Yeni kablo çektikten sonra 75 Mbit paketine yükseltirsiniz.

Yardımlarınız için çok teşekkür derim. Dediklerinizi hemen yapacağım.

Upload hızını önemsiyorsan hızı Türknet'e sınırlatmanı önermem. Şu an 75/8 tanımlı, onlar 50/4 tanımlayacaklar başvurursan. Modem arayüzünden download hızını sınırlandırıp stabiliteyi kendin sağlayabilirsin. Daha önce yapıldığını gördüm ve okudum ama tam bilgi sahibi değilim. Araştırırsan bulabilirsin.

Son bilgileri vermek istedim belki benim gibi benzer sorunu olup, bilgisi az olanlar için yardımı olur.
@rtakak sizin önerinizi üzerini gelen hızı modem üzerinden dürmek için araştırma yaptım ama olmadı beceremedim ben de servis sağlayıcıdan hızı 50 Mbs'e düşürdüm. Düşürdükten sonra SNR değerim 11.2 civarına yükseldi. Kopma sorunum ortadan kalktı.
Bugün bilgisayara bağlı markasız ethernet cat5 kabloyu Nexans cat6 ile değiştirdikten sonra hat değerlerim direk yükseldi. Cat5 ile modeme gelen maksimum download 74 Mbit iken 89 Mbit'e çıktı. SNR'de 11 küsürlerde gezerken 15'lerin üzerine çıktı. Kısacası kablolama çok önemli.
İkinize de yardımlarınız için tekrar teşekkürler. @Eryd @rtakak

Dosya Ekleri

• Adsız.jpg
    22,3 KB · Görüntüleme: 486
Hocam geri dönüp paylaştığın için teşekkür ederim.

Modemle bilgisayar arasındaki kabloyu yenilediniz değil mi? Modeme gelen kabloyu değiştirdiniz mi?
Evet modemden bilgisaraya giden kabloyu değiştirdim. Modeme gelen kabloyu değiştirmedim çünkü zor ve zahmetli bir iş. Belki ileride onu da değiştiririm.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…