İnternet Servis Sağlayıcı Şirket kurmak

Makaleler
7
Yer
Konya
Arkadaşlar, bildiğiniz üzere kırsal alanlarda internet erişimi çok kısıtlı. Çoğu köy ve beldeye ADSL üzerinden bile internet bağlantısı sağlamak bayağı zor durumda. Ucuz ve kaliteli internet hizmetini bu alanlara ulaştırma düşüncem var ve ailemle bu fikrimi paylaştım. Üniversitem de bitiyor ve bu vesileyle bir girişimde bulunmak istiyorum. Çeşitli kaynaklardan araştırmalar yaptım ancak çok fazla bilgiye erişemedim. Köy ve beldelere, kırsal alanlara altyapı çalışması olsun veya AirFiber olsun bu şekilde internet ulaştırmayı amaçlıyorum. Genel olarak kar amacı fazla gütmesem de cüzi bir miktarda yatırım yapma düşüncemiz oluştu. 400 bin TL civarında yatırım bütçemiz var. Devlet de %40 oranında genç girişimci hibesi veriyor. Yani 400 bin TL civarındaki bütçem 560 bin TL'ye yükseliyor. Genellikle görüştüğüm birçok köylü vatandaşımız, çocuklarının internet olmadığı için yaz günlerinde şehirlerdeki akrabalarının yanlarına gittiğinden şikayet ediyorlar. Bu bağlamda bir altyapı çalışması veya uydudan internet gibi çözümlere yönelmeyi düşündük ancak uydunet için yüklü miktarda anlaşma ve çok sayıda abone taahhütü istiyorlar. Bir başka çözüm önerimiz de köylülere düşük miktarda taahhütler yaparak (aylık 30-40 TL gibi 12-15 aylık taahhütler) altyapı çalışmalarında imece usulü uygulamak. Yani köylüler kendi altyapı çalışmalarında çalışacaklar. Onlara çalışmaları için ücret ödeyeceğiz ve bu şekilde iş gücü kazanmış olacağız. Beklentimiz çalışmaların gayet hızlı ilerlemesini sağlamak olacak. Sizin için bu gerçekleştirilebilir bir hedef midir? Köy ve beldede yaşayan vatandaşlarımız destek olurlar mı? Öncelikli amacımız VDSL altyapıya kavuşturmak ancak duruma göre fiber interneti da ulaştırmayı hedefliyoruz. Türkiye'de bağlantı hız ortalamasında SpeedTest'e göre indirme hızı 30 Mbps civarındayken yükleme hızı 9 Mbps civarılarında seyrediyor. Dünyada bu değerler 78 Mbps indirme ve 42 Mbps yükleme hızına kadar çıkmış durumda. Buradan yola çıkarak köy ve beldelerimize dünya ortalaması olan 75 Mbps indirme ve Türkiye ortalamasının üzerinde 10 Mbps yükleme hızı sağlayabilecek altyapıyı kazandırmayı hedefliyoruz. Öncelikle örnek oluşturabilecek altyapı çalışmalarını yaptıktan sonra diğer köyde ve beldelerde yaşayan vatandaşlarımızın bu hizmetimize rağbet gösterip altyapı talebinde bulunabileceğini düşünüyoruz. Bu konu hakkında bilgi ve önerilerinizi bekliyorum.

Bütçenin yetmeyeceğinden kesinlikle eminim.

Ama bütçe olursa yapılabilir. Uğraş lazım.
Öncelikle fikir güzel başarılı olursa TTNet gibi firmalara rakip olabilirsin fakat bu bütçenin yeteceğini sanmıyorum.
Hocalarım öncelikli hedefimiz birkaç pilot belde ve köy belirleyerek buralara yatırım yapmak. Bu bütçenin biraz yetersiz olduğunun farkındayım ancak çok büyük çapta bir yatırım olmayacak.

Hocalarım öncelikli hedefimiz birkaç pilot belde ve köy belirleyerek buralara yatırım yapmak. Bu bütçenin biraz yetersiz olduğunun farkındayım ancak çok büyük çapta bir yatırım olmayacak.
Köy için vb. yeterli olacaktır ama gelirinizinin çok yüksek olacağını düşünmüyorum.

Hocam asıl zaten başlangıç masraflı. Kendi firmanızın internetini Dünya ağına bağlamanız lazım. Binlerce kilometre kablo lazım.

Dostum o işler öyle olmuyor kazı çalışması yapabilmen için inşaat şirketiyle anlaşman şart zaten köylünün kazmayla yapabileceği iş değil zaten kazı için izin almazsın fizibilite çalışması yapman lazım birçok kurumdan izin ve yetki alman lazım... Bu işler kolay olsa zaten kar amacı güden onlarca şirket anında gelir İstanbul'da bile altyapı olmayan evler var köylere nasıl ulaşsınlar?
Ama merak etme bakanın açıklamasına göre birkaç yıl içerisinde köylere bile fiber getireceklermiş.

Köy için vb. yeterli olacaktır ama gelirinizinin çok yüksek olacağını düşünmüyorum.
Hocam şöyle bir örnek vereyim. Benim kendi köyüm ilçe merkezine 21 km uzaklıkta. Köyde tüm evlere internet ulaştırmam için 4 kilometreye yakın kablo döşememiz gerekli. 22-23 kilometre de ilçe merkezindeki dağıtım merkezine bağlamamız için gerekiyor. Tabi burada asıl mevzu döşeme yapmak değil. Gerekli izinleri almak olacak. Yurtdışında yapılan çalışmalardan örnek vermem gerekirse 1 km fiber hat için yaklaşık olarak 1000 dolar civarında bir masraf yapılıyormuş. FTTC altyapı ile dağıttığımı varsayarsak kendi köyüm için yaklaşık 12 bin dolar masraf yapmış olacağım bu da 100 bin TL'ye tekabül ediyor. Zaten köylülerden alacağım 30 lira bir şey ifade etmeyecek bizim köyümüz 80 haneli. Sadece köy içindeki çalışmanın maliyetini ancak çıkarıyor. Türkiye'de bu prosedürlerin nasıl işlediğine dair hiçbir belge yok neredeyse. Ayrıca kendi köyüme altyapıyı götürdükten sonra yol üstündeki köy ve beldelere de otomatik olarak altyapıyı ulaştırmış olma durumu da yanıma kar kalmış oluyor.
Hocam farkındayım zaten ailem inşaat işi yapıyordu birkaç sene öncesine kadar. Ayrıca bakanın açıklamaları köyleri kapsamıyor diye biliyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…