Arkadaşlar, bildiğiniz üzere kırsal alanlarda internet erişimi çok kısıtlı. Çoğu köy ve beldeye ADSL üzerinden bile internet bağlantısı sağlamak bayağı zor durumda. Ucuz ve kaliteli internet hizmetini bu alanlara ulaştırma düşüncem var ve ailemle bu fikrimi paylaştım. Üniversitem de bitiyor ve bu vesileyle bir girişimde bulunmak istiyorum. Çeşitli kaynaklardan araştırmalar yaptım ancak çok fazla bilgiye erişemedim. Köy ve beldelere, kırsal alanlara altyapı çalışması olsun veya AirFiber olsun bu şekilde internet ulaştırmayı amaçlıyorum. Genel olarak kar amacı fazla gütmesem de cüzi bir miktarda yatırım yapma düşüncemiz oluştu. 400 bin TL civarında yatırım bütçemiz var. Devlet de %40 oranında genç girişimci hibesi veriyor. Yani 400 bin TL civarındaki bütçem 560 bin TL'ye yükseliyor. Genellikle görüştüğüm birçok köylü vatandaşımız, çocuklarının internet olmadığı için yaz günlerinde şehirlerdeki akrabalarının yanlarına gittiğinden şikayet ediyorlar. Bu bağlamda bir altyapı çalışması veya uydudan internet gibi çözümlere yönelmeyi düşündük ancak uydunet için yüklü miktarda anlaşma ve çok sayıda abone taahhütü istiyorlar. Bir başka çözüm önerimiz de köylülere düşük miktarda taahhütler yaparak (aylık 30-40 TL gibi 12-15 aylık taahhütler) altyapı çalışmalarında imece usulü uygulamak. Yani köylüler kendi altyapı çalışmalarında çalışacaklar. Onlara çalışmaları için ücret ödeyeceğiz ve bu şekilde iş gücü kazanmış olacağız. Beklentimiz çalışmaların gayet hızlı ilerlemesini sağlamak olacak. Sizin için bu gerçekleştirilebilir bir hedef midir? Köy ve beldede yaşayan vatandaşlarımız destek olurlar mı? Öncelikli amacımız VDSL altyapıya kavuşturmak ancak duruma göre fiber interneti da ulaştırmayı hedefliyoruz. Türkiye'de bağlantı hız ortalamasında SpeedTest'e göre indirme hızı 30 Mbps civarındayken yükleme hızı 9 Mbps civarılarında seyrediyor. Dünyada bu değerler 78 Mbps indirme ve 42 Mbps yükleme hızına kadar çıkmış durumda. Buradan yola çıkarak köy ve beldelerimize dünya ortalaması olan 75 Mbps indirme ve Türkiye ortalamasının üzerinde 10 Mbps yükleme hızı sağlayabilecek altyapıyı kazandırmayı hedefliyoruz. Öncelikle örnek oluşturabilecek altyapı çalışmalarını yaptıktan sonra diğer köyde ve beldelerde yaşayan vatandaşlarımızın bu hizmetimize rağbet gösterip altyapı talebinde bulunabileceğini düşünüyoruz. Bu konu hakkında bilgi ve önerilerinizi bekliyorum.