İnternete bağlandığımda bir sürü ayar otomatik olarak yapılıyor. Aşağıdaki terimlerle alakalı sorduğum soruları ve farklarını açıklayabilecek varsa sevinirim. Kendi bildiklerimi de yanlarına yazıyorum, hata varsa düzeltirsiniz. Bunları tamamen anlayıp kendim biraz kurcalamak istiyorum. (bazılarını türkçeye çeviremediğim için ingilizcesini yazıyorum)
- SSID: Bildiğim kadarıyla sadece cihazlarda Wi-Fi'ın hangi isimle bulunacağını ayarlıyor.
- Wi-Fi şifresi: Sadece Wi-Fi'ya bağlanmak için gereken bir şifre.
- IP (IPv4, IPv6): İkisinin birbirinden farkı ne? İkisinin de mutlaka olması mı lazım? Nasıl IP'den konum bulunabiliyor ve iki IP türüyle de yapılabilir mi? Yapılırsa açık adresi bulacak kadar net mi yoksa sadece şehiri mi buluyor? İki IP türündeki sayılar neleri ifade ediyor (IPv4'te sadece dört sayı olduğu için açıklaması daha kolay olabilir ama IPv6 hem çok uzun hem de harfler ve noktalama işaretleri de var o yüzden açıklaması zor olabilir)? IPv4 adresiyle yer bulmaya etki eden başka şeyler var mı? (sadece dört tane 3 basamaklı numarayla bütün dünyadaki konumları barındırması kulağa mümkün gelmiyor)
- DNS (IPv4, IPv6): Hiçbir fikrim yok, sadece IP adresi ile alakalı olduğunu biiliyorum.
- Wi-Fi protokolü (Wi-Fi 4, Wi-Fi 6...): Bilmiyorum, rakam daha yüksek olunca daha hızlı mı oluyor veya daha geniş bir alana mı etki ediyor?
- Wi-Fi güvenlik türü (örneğin. WPA2 personal): Başka hangileri var? Farklari ne? Personal yazdığına göre public de mi var? En yenisi hangisi? Eskilerinin şifresi kırılabiliyor mu?
- Network band (2.4 / 5 GHz): Bilmiyorum, rakam daha yüksek olunca daha hızlı mı oluyor veya daha geniş bir alana mı etki ediyor?
- Fiziksel adres (MAC): Harfler ve numaralar neyi ifade ediyor? IP ile birlikte bağlantılı mı çalışıyor? Değiştirilemiyor mu?
- Subnet mask: Hiçbir fikrim yok. Sanırım IP adresleriyle alakalı. IP'ye göre değişiyor ve 192.168.0.1 için 255.255.255.0 oluyor. Ne işe yarıyor ve neye göre hesaplanıyor?
- Default getaway: Hiçbir fikrim yok. Sanırım bu da IP ile alakalı.
Ayrıca yukarıdakilerin hepsiyle alakalı iki sorum daha var:
- Bunlardan hangileri Wi-Fi yerine Ethernet kablosu ile bağlanırsam etkilenir ve nasıl değişir?
- Hangilerini kafama göre değiştirebilirim, hangileri sabit?
Çok fazla soru sorduğumu biliyorum ama ChatGPT soruları açıklayıcı şekilde cevap vermiyor ve Technopat'ta bunlardan anlayan insanların bulunduğunu varsayıyorum.
Şimdiden teşekkürler.
1- Evet SSID modem/router cihazlarında oluşturulan kablosuz ağın adını ifade eden bir terim,
2- Adı üstünde Wifi şifresi
3- IPv6 dünya üzerinde IP ihtiyacı sürekli arttığı (eskisi gibi sadece bilgisayarlar IP kullanmıyor malum artık) için IPv4 yerine kullanılacak olan oldukça fazla kendine has (unique) IP adresi (numarası) sağlayabilen bir IP versiyonu. Başka özellikleri de var daha detaylı bilgileri araştırabilirsiniz,
4 - Domain Name Server
Biz bir internet sayfasını adına yazarak ulaşıyoruz ama aslında bilgisayar bir internet adresini adından değil IP adresinden bulur. Web sitesinin IP adresiyle bilinen adını eşleştiren server gibi düşünebilirsiniz.
5- Her yeni versiyonda daha yüksek hızlara ulaşma imkanı yanında daha farklı güvenlik protokolleriyle uyumluluk vs gibi ek özellikler de artıyor
6- Mesela son Wifi güvenlik metodlarından biri de WPA3 var ve bildiğim kadarıyla Wifi 5 değil Wifi 6 cihazlarda kullanılabiliyor
7- Wifi sinyali genelde modem ve routerlarda 2 bant üzerinden yollanıyor. Biri 2.4 diğeri 5Ghz. 5Ghz daha yüksek hızlarda ağ sağlıyor ama cihaza daha yakın olmak gerekiyor. 2.4Ghz daha düşük hızlar sağlar ama biraz daha uzağa ulaşabilir sinyal (yine modem/router dan uzaklaştıkça bunda da hız düşer)
8 - MAC adresi cihazın donanımsal fiziksel adresidir ve dünya üzerinde hiçbir cihazın MAC adresi diğeriyle aynı değildir. Ancak MAC adresi kopyalanıp başka cihazlara aktarılabiliyor. Aynı ağ içerisinde denk gelmedikleri sürece sorun yok ama aynı lokal ağa aynı MAC adresli cihaz denk gelirse biri ağa bağlanamayacaktır.
9- Subnet mask lokal ağlar için gerekli bir terim ve subnet maskın değerine göre hanhi cihazların aynı ağda olduğunu gösteriyor. Mesela 255.255.255.0 şu demek aynı lokal ağda bulunan cihazların ilk 3 basamak IP adresleri aynı demektir. Yani mesela 192.168.1.1 IP li cihazla 192.168.1.2 li cihaz aynı alt ağda demektir. Aynı zamanda yanlış hatırlamıyorsam subnet mask sayesinde o alt ağda tanımlanabilecek cihaz sayısı da anlaşılıyordu..
10 - Varsayılan ağ geçidi, yanlış hatırlamıyorsam kullandığımız cihazın (modem / router) lokal ağ dışındaki diğer dış ağlara (mesela internete) erişimde kullanılan (varsayılan ağ geçidi görevi gören) cihazın lokal IP adresi oluyor.