EminYG
Hectopat
Daha fazla
İnternete bağlandığımda bir sürü ayar otomatik olarak yapılıyor. Aşağıdaki terimlerle alakalı sorduğum soruları ve farklarını açıklayabilecek varsa sevinirim. Kendi bildiklerimi de yanlarına yazıyorum, hata varsa düzeltirsiniz. Bunları tamamen anlayıp kendim biraz kurcalamak istiyorum. (bazılarını türkçeye çeviremediğim için ingilizcesini yazıyorum)
Şimdiden teşekkürler.
- SSID: Bildiğim kadarıyla sadece cihazlarda Wi-Fi'ın hangi isimle bulunacağını ayarlıyor.
- Wi-Fi şifresi: Sadece Wi-Fi'ya bağlanmak için gereken bir şifre.
- IP (IPv4, IPv6): İkisinin birbirinden farkı ne? İkisinin de mutlaka olması mı lazım? Nasıl IP'den konum bulunabiliyor ve iki IP türüyle de yapılabilir mi? Yapılırsa açık adresi bulacak kadar net mi yoksa sadece şehiri mi buluyor? İki IP türündeki sayılar neleri ifade ediyor (IPv4'te sadece dört sayı olduğu için açıklaması daha kolay olabilir ama IPv6 hem çok uzun hem de harfler ve noktalama işaretleri de var o yüzden açıklaması zor olabilir)? IPv4 adresiyle yer bulmaya etki eden başka şeyler var mı? (sadece dört tane 3 basamaklı numarayla bütün dünyadaki konumları barındırması kulağa mümkün gelmiyor)
- DNS (IPv4, IPv6): Hiçbir fikrim yok, sadece IP adresi ile alakalı olduğunu biiliyorum.
- Wi-Fi protokolü (Wi-Fi 4, Wi-Fi 6...): Bilmiyorum, rakam daha yüksek olunca daha hızlı mı oluyor veya daha geniş bir alana mı etki ediyor?
- Wi-Fi güvenlik türü (örneğin. WPA2 personal): Başka hangileri var? Farklari ne? Personal yazdığına göre public de mi var? En yenisi hangisi? Eskilerinin şifresi kırılabiliyor mu?
- Network band (2.4 / 5 GHz): Bilmiyorum, rakam daha yüksek olunca daha hızlı mı oluyor veya daha geniş bir alana mı etki ediyor?
- Fiziksel adres (MAC): Harfler ve numaralar neyi ifade ediyor? IP ile birlikte bağlantılı mı çalışıyor? Değiştirilemiyor mu?
- Subnet mask: Hiçbir fikrim yok. Sanırım IP adresleriyle alakalı. IP'ye göre değişiyor ve 192.168.0.1 için 255.255.255.0 oluyor. Ne işe yarıyor ve neye göre hesaplanıyor?
- Default getaway: Hiçbir fikrim yok. Sanırım bu da IP ile alakalı.
- Bunlardan hangileri Wi-Fi yerine Ethernet kablosu ile bağlanırsam etkilenir ve nasıl değişir?
- Hangilerini kafama göre değiştirebilirim, hangileri sabit?
Şimdiden teşekkürler.