Peki Kaspersky genel olarak övüldüğü kadar var mı? Yani, gerçekten de övülüyor ve övülmesi gerek diye mi düşünüyorsunuz?
Yani ben olması gerekenden fazla övmem hiçbir yazılımı, zira hepsi görevini yapıyor. Sonuçta bunun bir karşılığı var. Ücretsiz yazılımlar oluk oluk veri toplarken ücretli yazılımlar verinin yanı sıra üstüne ödemesini alıyor. Bu yüzden tespit oranı her kulvarda %100 olsa dahi en fazla tebrik ederim fakat fanatik bir kullanıcı gibi de övmem. Bir AV'nin fanı olmak da çok yanlış.
Ama genel olarak bakıldığında - biraz abartılsa da - Kaspersky bu sektörün en iyilerinden. Yani herhangi bir sorun olduğunda ilk başvurduğumuz araçlara sahip. Bugün ESET ve Bitdefender ile birlikte ransomware decryptor alanında başı çekiyorlar.
Tabii konudaki gibi basit dosyaları her şekilde tarayıp bulacaktır fakat her mesajda vurguladığınız ESET'in ben o kadar önerildiğini ve övüldüğünü görmemeye başladım. Belki de benden kaynaklıdır diyeceğim ama forumun çoğunluğu Kaspersky IS diye tutturmuş gidiyor.
Ben Sosyal'de ESET ile ilgili bilgilendirmeler yapmadan önce çok yoğun bir nefret vardı ESET'e karşı, gözlerimle gördüm bunu. Hala bile bazı arkadaşlar (C)ESET diyerek dalga geçiyor.
ESET her zaman sektörün sessiz lideridir, zaman zaman test performanslarında düşüşler yaşatabiliyor - ki gayet normal diğer AV'lerde olduğu gibi - ancak hiçbir zaman bir varyanta yenik düştüğünü görmedim.
Yıllardır bu sektördeyim, Bitdefender ürünleri ile de çalıştım ESET ürünleri ile de. Kurumsal alanda ESET şu anda rakipsiz, bireysel paketlere bu yüzden çok dikkat edilmiyor.
Fakat iş bireysele geldiğinde, ESET'in tek rakibi Kaspersky oluyor.
Benim ESET'i bu kadar çok tavsiye etmemin temel sebebi, günümüzde ağ kaynaklı yapılan saldırı önlemlerini ve varyant ağacı taramalarını en başarılı yapan firmanın ESET olması.
Sosyal'de yer alan Kaspersky örtüsüne gelince, yıllardır burada bir Kaspersky aşkı var. Çözmek mümkün değil, kafa yormayın anlam veremezsiniz. Kaspersky Forumundan daha çok Kaspersky öneriliyor burada. Bakın ben de kişisel sistemimde Kaspersky IS kullanırım, ama AV önerisi yapacağım zaman tak diye bunu sürmem öne. Sisteme göre öneri yapmak gerekir zira.
Okuyanın gözlerine sağlık, yazarken numaram arttı sanırım.