Inverter uygun değerlerde aküyü şarj eder mi?

  • Konuyu başlatan Besk
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 2
  • Görüntüleme 2B

Besk

Femtopat
Katılım
23 Ekim 2020
Mesajlar
1
Yer
Kırıkkale
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Emekli
Inverter uygun değerler ile bağlandığında aküyü şarj eder mi? Şarj cihazına gerek kalmadan ve çalışırken aküdeki enerjiyi tam korur mu?
 
Merhaba. Bir inverter 220 V AC 'yi DC>AC olarak iç dönüşümle üretir, akü şarj cihazı ise 220 V AC'yi 13.80- 14 -15 V'a kadar akü şarjı için AC>DC şeklinde iç trafosuyla düşürür ve doğrultarak regüle eder.. Bir akünün tampon (floating charge) yani sürekli prizde kalan ve aküden kesilmeyi gerektirmeyen bir şarj modu için inverter tek başına yeterli değildir, bir inverter ayni benzin motorlu küçük bir jeneratörde olduğu gibi sadece 220 volt AC'yi üretip çalışır, 220 V'i size üretir. Ancak üretilen bu AC voltajın düşürülüp doğrultulması da gereklidir, yani 13.60-13.80 V 'u 220 V AC'dan (şebekeden, inverterden veya jeneratörden) alıp düşürüp doğrultacak iç redresör devreli bir şarj cihazına da ayrıca ihtiyaç vardır.

Ayni konunun benzeri masaüstü PC'lerde PSU yerine sadece UPS kullanılmasıyla çok yakın zamanda sorulmuştu. PSU ayni akü şarj cihazı gibi redresör özelliğinde 5, 12, 3.3 V gibi besleme voltajlarını regüle edip üretirken UPS ise ayni inverter gibi aküden aldığı gücü kesintilerde iç inverteriyle 220 V' AC'ye yükseltip PC PSU'dan önce uygulanır. Yani UPS PSU'nun görevini yalnız başına başına yapamayacağı gibi bir inverter de şarj cihazının redresör (voltajı düşürüp/doğrultma) işleminin yerine geçemez veya onun yerine kullanılamaz.

Tüplü TV'ler için çok eskiden kullanılan voltaj regülatörleriyle veya şimdiki zamanda çok düzensiz gelen şebeke voltajlarında kullanılan voltaj regülatörüyle de bir akü şarj edilemez, onlardan sonra yine bir akü şarj cihazına (AC>DC dönüşüme) mutlaka gerek vardır. Örneğin 16 yaşlarındayken bir motosiklet aküsünü ( 6 volt, 18 A) evde hobi amaçlı şarj edebilmek için (kesintilerde 3 adedini oto sinyal ampulüyle 18 volt, 18 amper-h ile kullanabilmek için) elimdeki TV voltaj regülatörüyle bunu yapmamamı öneren bir arkadaşım olmuştu. Voltaj regülatörleriyle de akü şarjı, regülatörün çıkış prizine bağlı akü şarj cijazı olmadan yine mümkün değildir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı