iOS 13.6'dan iOS 14.3'e geçilir mi?

Keşke raporlamadan önce zahmet edip araştırsaydınız:
bi
Böyle konularda en stabil sürümün versiyonunu yazıp aratsanız bile karşınıza bir ton sayfa çıkar.

Peki bizlerin yakındığı ve büyük iddialarla komplo teorisi gibi ortaya atıldığı "planlı eskitme" nedir?
Planlı eskitme, endüstriyel tasarımda bir ürünün belli bir süre sonra eskiyerek veya işlevsiz hale gelerek sınırlı bir kullanım ömrüne sahip olmasını tasarlamak ya da planlamaktır. Ürünün belirli bir ekonomik ömrü olması üreticiye bir yandan yarar sağlamaktadır. Eğer bir iPhone satın alıp kullanım kılavuzlarını karıştırırsanız "Bu ürünün ekonomik ömrü ortalama 5 yıldır." tarzı bir ibare göreceksiniz. Bu genel olarak birçok cihazda böyledir, ihtiyaçlarımızın gün geçtikçe gelişmesi ve daha komplike hale gelmesi, günlük kullandığımız programların daha işlevsel hale getirilmek adına yazılımsal olarak geliştirilmesi, elimizdeki cihazların zamanla performans olarak kopukluklar yaşamasıyla beraber yavaşlaması veya kozmetik ve donanımsal olarak aşınmasıyla cihazın ömrünün dolmasına neden olur.

Peki neden insanlar iPhone'ların yeni modellerinin satılması adına eski modellerin yavaşlatıldığını düşünüyor? Belki de bu cihazlardan beklenen ve alınanla alakalıdır, bu forumda dolaşırsanız ikinci el olarak alınmak üzere birçok iPhone 6s-7 konuları göreceksiniz. Bu iki telefon 2015-2016 yıllarında çıkmıştır. Verilen bilgiye göre ortalama 5 yıla sahip olan bu modeller yaş olarak 4-5 seneyi doldurmuştur, tabii ki beklenenden daha uzun süre çalışmayacak oldukları kesin değildir. Kullanıcıyı daha uzun süre tatmin edecek deneyimler yaşatacaktır. Ama sorun burada başlıyor.
Fiyatların ülkemizin durumunda bir hayli yüksek olması insanımızı eski iPhone modelleri almaya itiyor, eğer ikinci el ise bu cihazlarda donanımsal yıpranmalar bulunma ihtimali, pil döngüsü ve işlem gücü olarak günümüze yetişememeye başlaması telefonun ihtiyaçları karşılamamasına neden olmakta.
Diyelim ki 6s veya 7 modelini sıfır olarak aldınız. Şu tarihte bu hamlenin mantıklı olduğunu düşünmüyorum ama varsayımda bulunacağım. Bu tarihte satın alınan 2015-2016 model bir iPhone halihazırda yazılımsal desteğinin sonlarına yaklaşmıştır. Apple ne kadar güncelleme vererek telefonu stabil halde tutmaya çalışsa da teknolojinin gelişimi gereği işlem gücü yetersiz kalacak ve şikayetçi olduğumuz "yavaşlamalar" başlayacaktır. Düşünülenin aksine yavaşlamalar güncellemeyle gelmez, güncellemeler yavaşlamaları önleyip daha stabilize bir kullanıcı deneyimi sağlamak üzere verilir.

Ama diyeceksiniz ki Apple ne için dava edildi? Apple, telefonun çalışma sağlığını korumak adına da olsa kullanıcının haberi dışında bir performans düşüşü yaşattığı için dava edildi. Performans düşüşü gereksinimi şundan kaynaklanıyordu:
Cebimizdeki telefonlarda kimyasal olarak sonsuza kadar dayanmayacak bataryalar bulunuyor ve neredeyse her gün bu bataryaları bir döngüye sokuyoruz. Cihazlarımızda bulunan yüksek performanslı işlemciler, parlak ve güzel ekranlar bu pilin enerjisinden sonuna kadar yararlanıyor. Ama o da ne? 2-3 seneye varan kullanımın ardından pilin enerji kapasitesi neredeyse 1/4'ünden fazla düşmüş durumda. Yıpranmış olan pil zamanının yüksek performanslı işlemcisini besleyecek kadar düzenli bir enerji sağlayamıyor ve yetersiz enerjiden dolayı beklenmedik, istenmeyen kapanmalara sebep oluyor. Apple bunu önlemek amacıyla pil kapasitesinin düşmesiyle beraber istenmeyen kapanmalara neden olmamak adına işlemci gücünü kısıtlamaya yöneldi. Yaptıkları hamle uzun ömürlülük adına doğruydu ama kullanıcıların isteği ve haberi dışında gerçekleşen bir performans düşüşü hiç etik değildi. Dolayısıyla Apple bu davada haksız bulundu ve yeni güncellemelerle cihazlara pil durumunu ve performans düşüşü olup olmayacağına karar verecekleri bir sistem ekledi.
SE 2020 performanslı bir cihaz güncel kalmak iyidir 14.3 geçen arkadaşlarım memnun.
 
6s iOS 11.2 kullanıyorum ve pil performansı stabilite çok iyi ve sıfır sorun. Sosyal medya ile 8 saat ekran süresi alıyorum. Sizin 13.6 ile uzun süre sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Sorundan kastım uygulama desteği. Sizin yerinizde olsaydım kesinlikle güncellemezdim. iOS 14-14.3 kullandım ve beğenmedim. Takılmalar, RAM doluluğu, stabilite açısından henüz iyi değil. Pil performansı da 1 saat düşüş gösterdi. Ne zaman sosyal medya uygulamaları iOS 13.6'dan desteğini keser ve kullanamazsın ya o zaman telefonunun yazılım güncellemesini yap ya da telefonunu değiştir.
 
Keşke raporlamadan önce zahmet edip araştırsaydınız:

1 ay önce ki haber, o yüzden olabilir mi?

1608730975234.png
 
Dünyanın en kaliteli işletim sistemine ve en güzel desteğine sahip Apple şirketinin her türlü güncellemesine güvenebilirsiniz. Ayrıca IOS 14 dev yeniliklerle karşımıza geldi. İyice araştırın kararı siz verin bazı uygulamalarda sürümünüz eski olduğu için problem yaşamayın hocam, 8 yıldır iPhone kullanıyorum ve başka bir akıllı cihaz kullanmadım.
 
Dostum canlı şahit istersen beni örnek alabilirsin, 8 Plus kullanıyorum, iOS 14.2’ye geçmeden önce 14.1 bilmem kaçtayken şarjım bitmiyordu. Ama 14.2 güncellemesi ile şarjın cidden çok hızlı bitiyor ve bunu Apple da onayladı üzerinde çalışıyorlardır umarım en yakın zamanda güncellemeyle bunu çözerler. Gece %90 şarjlı bıraktığım telefon sabah kalktığımda %50-60 civarlarında buluyorum. Bu hatadan muzdarip çok arkadaşım var çoğu modelde de yaşanıyor bu sorun benim şu ana kadar tanıklık ettiğim modeller: iPhone 7, 8 Plus, X, Xs Max.

Bu liste diğer forumların habelerinde uzuyor ama dediğim gibi bunlar benim gördüklerim, kullanıcılarından duyduğum söylentiler.

Not: Ne olursa olsun ben her zaman son sürümü kullanırım, ne de olsa kul yapısı bunlar illa ki hatalı olacak, sonraki sürümlerde düzeltirler merak etme sen yine de geç bence. Sadece birkaç hafta daha sıkıntı çekeriz gibime geliyor. Şu anda da iOS 14.3 kullanıyorum.
 

Geri
Yukarı