IOS'ta aslında farklı bir tarayıcı yoktur. IOS'ta Android'in aksine farklı tarayıcı altyapılarına izin verilmez. Brave, Chrome, Edge, Firefox, Opera, Vivaldi hepsi aslında Safari'nin arayüz değiştirilmiş halidir. Çünkü IOS'ta tek bir altyapı mevcut o da webkit'tir. Safari, webkit altyapısı üzerine inşa edilmiştir. Oysa Brave, Chrome, Edge, Opera, Vivaldi gibi tarayıcılar Chromium altyapısını, Firefox ise gecko altyapısını kullanır. IOS'ta maalesef bu altyapılara izin verilmediği için hepsi webkit altyapısını kullanmaya mahkûmdur. Bu sebeple ne Firefox gerçek bir Firefox, ne de Chrome gerçek bir Chrome değildir. Kendi altyapılarını kullanamadıkları için eklentilerini de kuramazsınız. Velhasıl IOS'ta hangi tarayıcıyı kullanırsanız kullanın, temelde Safari klonu kullanmış oluyorsunuz. IOS'ta kullanacağınız en iyi tarayıcı Safari'dir. VPN benim için önemli diyorsanız dahili VPN özelliği ile aloha ilk sırada olur. VPN ile işim olmaz derseniz maxthon tavsiye ederim. Kullanıcı verilerini toplamayan temiz bir tarayıcı. Üçüncü olarak da tabii ki Brave tavsiye ederim.
Safari için eklenti kurabiliyorsunuz. Ayarlar > Safari > genişletmeler > daha fazla genişletme'yi seçerek sizi mağazaya yönlendirecektir. Ben reklam ve izleyici engelleyici olarak AdGuard kullanıyorum. Zannımca iOS için mevcut olan en iyi reklam ve takipçi engelleme yazılımı. Size de tavsiye ederim. Safari'ye girdikten sonra Safari içerisinden eklentileri aktive etmeniz yeterli. Ek olarak siteleri karanlık modda görüntülemek için de eklentiler mevcut. Ben noir kullanıyorum. Tabii bunlar ücretli yazılımlar.
Son olarak eğer Android kullanıcılarına da bir tavsiyede bulunmam gerekirse tarayıcı olarak gecko altyapısı kullanan tarayıcıları tavsiye ederim. Ben Android telefonumda Waterfox kullanıyorum. Veri toplamayan temiz bir tarayıcı.
Bilgisayar için ise floorp, LibreWolf ve Zen'i öneriyorum. Yerinizde olsam Opera'yı hemen kaldırırım.