İnceleme iPad Pro 12.9" 6. Nesil vs. Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Selam.

Yaklasik 2 aydir Samsung Galaxy Tab S8 Ultra modelini kullaniyordum. Fakat bu hafta tabletimi satip Apple'a gecmeye karar verdim ve 6. nesil iPad Pro 12.9" aldim. Bu yazimda Apple ve Samsung'un en ust model tabletlerini karsilastiracagim.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

samsung2.jpeg

Ekran:
Bu cihaz dunyanin ilk ve en buyuk boy tableti olarak biliniyor. Tam 14.6" bir ekrani var. Gunluk kullanim icin bence cok uygun degil. Orta boy bir notebook ile ayni olculerde diyebilirim. Dolayisiyla tasimasi ve calisma alaniniza sigdirmasi gercekten zor bir tablet. Fakat eger masabasi calisiyorsaniz ve tasinabilir bir 2. monitore ihtiyaciniz varsa bu anlamda oldukca guzel is goruyor.

Ekran 120Hz ekran yenileme hizina sahip. Ozellikle not tutarken vs. normal 60Hz ekranlara kiyasla cok daha hizli, neredeyse gercek zamanli bir yazim deneyimi yasatiyor.

iPad'lerin aksine, ekran kenar orani 16:9. Dolayisiyla ozellikle video izlerken ekranin ust ve altinda siyah bant kalmiyor.

Performans:
Evet kagit ustundeki ozellikler bir noktaya kadar fikir verebiliyor fakat hicbir zaman "tech geek" bir insan olmadigim icin benchmark testi vs. yapma ihtiyaci duymadim. Zaten 2 model de markanin en ust seviye urunleri oldugu icin buna hicbir zaman gerek duymadim diyebilirim. Kullanim senaryolarina, mevcut cihaz ekosisteminize ve diger faktorlere gore elbette alim tercihiniz degisebilir ancak eger gunluk kullanim icin dusunuyorsaniz bu 2 urun ile de yanlis tercih yapma sanisiniz yok diyebilirim.

Menu gecisleri, dokunma hassasiyeti ve kullanici arayuzu gayet keyifli ve akici diyebilirim. Bunun disinda yine oyun oynayan biri olmadigim icin oyun performansini vs. degerlendiremeyecegim.

Kalem:
iPad'in aksine Samsung tabletleri aldiginizda kutunun icinden kalem de cikiyor. Dolayisiyla kalem icin ekstra para vermenize gerek yok.

Kalem yapi olarak hafif, gunluk kullanima uygun. Apple Pencil'larin aksine uc kismi yumusak kecemsi bir maddeden yapildigi icin not tutma amaciyla kullaniyorsaniz cok daha basarili oldugunu soyleyebilirim. Hissiyati tam olarak kagit uzerinde yag gibi kayan, guzel bir tukenmez kalem veya roller kaleme benziyor diyebilirim.

Tabletin arka kisminda, kameranin altinda kalemi tutmak icin tasarlanmis manyetik alana sahip bir bolum var. Kalemi bu bolume koyabiliyorsunuz. Acikcasi bence tasarim hakkinda konusabilecegim tek eksi madde bu olabilir. Cunku kalemi arkaya koymak hem ergonomik degil hem de eger tabletiniz icin bir kilif kullanmiyorsaniz masaya koydugunuzda duz durmuyor.

Uygulamalar ve Uyumluluk:
Samsung tabletler, Windows bilgisayarlar ve Samsung marka diger urunlerle gayet iyi anlasiyor.

Ozellikle en sik kullandigim uygulama SuperDisplay oldu. Tabletimi kablosuz olarak bilgisayarima baglayip ikinci ekran olarak kullanabiliyor ve adeta bir grafik tablete donusturebiliyorum.

Uygulama cesitliligi bakimindan malesef Apple cok daha onde. Cogu profesyonel uygulama malesef Android Market'te bulunmuyor.

Bulut depolama ve cihazlar arasinda aktarim/esitleme konularinda da malesef iCloud bence daha basarili diyebilirim.

Multitasking konusunda Samsung cok daha basarili diyebilirim. Ozellikle 14.6" genis ekrani ikiye bolup calistiginizda dahi sanki 2 tane iPad'iniz varmiscasina bir calisma alaniniz kaliyor.

Bu Tableti Kimler Almali, Kimler Almamali?
Bu tablet; not tutan, bilgisayarinda grafik tablet ile ders anlatan/sunumlar yapan, tasinabilir bir ikinci monitor sahibi olman isteyen, oyun oynayan, film/video izleyen insanlar icin uygun olabilir.

Bu tablet; profesyonel goruntu/ses isleme yapan, gorsel sanatlarla ilgilenen/cizim yapan profesyonel is akisinin bir parcasi olarak bir tablete ihtiyac duyan insanlar icin cok uygun olmayabilir.

iPad Pro 12.6" 6. Nesil

ipad1.jpeg ipad2.jpeg

Ekran:

Bu tabletin uzerinde 12.6" boyutunda bir ekran mevcut. Samsung'a kiyasla cok daha optimal boyutlarda oldugunu soyleyebilirim. Tasimasi ve masa uzerinde konumlandirmasi cok daha basit.

Ekran Apple'in Pro Motion ismini verdigi bir teknoloji ile birlikte degisken olarak 120Hz'e kadar yenileme hizina sahip olabiliyor. Ancak bu ozelligin Samsung'daki sabit 60Hz/120Hz tasarimi kadar basarili calistigini soyleyemem. Daha onceden iPad Air kullandigim icin Apple'in 60Hz ekranlarina da aliskinim. Dolayisiyla elbette performans anlaminda 60Hz ekranlarla arada bir fark var. Fakat ekran yenileme hizini tabletin adaptif olarak degistirmesi noktasinda bence bu isin cok verimli calistigini soyleyemem.

Bu iPad 4:3 ekran kenar oranina sahip. Gunluk kullanim ve not tutma icin daha kompakt bir oran oldugunu soyleyebilirim fakat film/video izlerken tahmin edebileceginiz gibi ust ve alt kisimlarda cogunlukla bosluklar (siyah bant) kaliyor.

Performans:
Samsung'un performans basliginda yazdiklarimi burada da aynen tekrarliyorum. Kagit uzerinde zaten bu model dunyanin en guclu tableti. O yuzden cok fazla yorum yapmama da gerek yok.

Sentetik testlerde Apple M2 yongasinin Samsung'lardaki SnapDragon'lara gore kat kat fark attigi yazilip cizilmekte fakat ben bu testlerin ancak profesyonel anlamda goruntu isleme, render vs. yapilan ortamlarda fark yaratabilecegini dusunuyorum. Gunluk isler icin iki urun de benim perspektifimden ayni performansa sahip.

Kalem:
Bu tableti aldiginizda icinden kalem cikmiyor. Dolayisiyla yaklasik $150 ucret karsiliginda bir Apple Pencil 2. nesil satin almaniz gerekiyor.

Apple Pencil, Samsung S-pen'e gore cok daha agir bir kalem. Uc kismi da S-pen'in aksine sert plastik malzemeden yapilmis. Dolayisiyla yazim hissiyati olarak Samsung'daki gibi kagida, yumusak bir tukenmez kalemle yaziyormuscasina degil de, cam uzerine sert bir madde ile dokunuyormuscasina bir his veriyor. Bu yuzden not tutmak amaciyla kullanmak adina cok uygun oldugunu soyleyemem. Fakat ucunun bu kati yapisindan oturu, cizim ve gorsel sanatlarla ilgilenen insanlar icin cok daha uygun olabilecegini dusunuyorum.

Apple Pencil'i tabletin yan kisminda bulunan manyetik alana birakarak tasiyabilirsiniz. Bu anlamda oldukca pratik oldugunu soyleyebilirim.

Uygulamalar ve Uyumluluk:
Eger bir Macbook veya iPhone sahibiyseniz, iPad kullanmak gayet keyifli. Cunku bu cihazlarla cok kolay bir sekilde eslestirme, dosya paylasimi vs. yapabiliyorsunuz.

Fakat Windows cihazlarla olan iletisim tahmin edebileceginiz gibi cok da basarili degil. Ornegin SuperDisplay gibi bir uygulamayi malesef Apple Store'da bulamadim. Duet Display'i kullandim fakat performans anlaminda SuperDisplay'in cok gerisinde kaldigini soyleyebilirim.

Uygulama cesitliligi ve uyumluluk bakimindan Apple Store, Android'e gore cok daha iyi bir konumda. Cogu profesyonel uygulama (ProCreate vs.) App Store'da mevcut. Bu anlamda eger tableti profesyonel is akisinizin bir parcasi olarak kullanmayi dusunuyorsaniz kesinlikle tercihinizi iPad'den yana yapmanizi tavsiye ederim.

Bulut depolama ve esitleme noktasinda yine Apple bence sorunsuz bir deneyim yasatiyor. 2 sene once kullandigim iPad Air'imde yazmis oldugum notlari, yeni iPad Pro'yu kullanmaya basladigim gibi gorebilmek bunun en guzel ornegi oldu.

MultiTasking konusunda iPad'in Samsung kadar basarili oldugunu soyleyemem.

Bu Tableti Kimler Almali, Kimler Almamali?
Bu tablet; gorsel sanatlarla ilgilenen/cizim yapan, profesyonel goruntu/ses isleme yapan, profesyonel is akisinin bir parcasi olarak bir tablete ihtiyac duyan insanlar icin uygun olabilir.

Bu tablet; not tutan, bilgisayarinda grafik tablet ile ders anlatan/sunumlar yapan, tasinabilir bir ikinci monitor sahibi olman isteyen, oyun oynayan, film/video izleyen insanlar icin uygun olmayabilir.

Tesekkurler.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı