iPhone 12 Mini'den iPhone 16e sürüme geçilir mi?

Hocam ben sevdim ya şahsen belki şa şalı durmuyor IPhone'un ana serisi gibi ama yine de tatlı bir telefon ve donanımlı olduğunu düşünüyorum.
2025 yılına göre çok fazla eksisi olduğu için sevilmiyor yoksa fena değil ama alanlarda pek memnun değil.

2, 5 senedir iPhone 12 mini kullanıyorum ve artık hem dokunmatiğinde ara sıra hem performansında çok fazla düşüş yaşadım. Pili zaten geceyi bulmuyor ve gün içinde millette şarj cihazı dileniyorum diyebilirim.

Konunun başlığından da anlaşılacağı üzere iPhone 16e mantıklı bir tercih mi? Yoluma iPhone modellerinden biriyle devam etmek istiyorum ve fiyatı şu an 40.899 TL. En ucuz şekilde bundan daha aşağısını görür mü? Beklemem doğru mu olur?

Mantıklı bir tercih olmaz. iPhone 16e çok boş bir telefon. Tüm parayı A18 işlemciye verdiğini bilmeni isterim, başka para eden hiçbir yanı yok. Onun yerine 2. el istersen 13 Pro Max veya 50.000 TL bantlarına çıkarım dersen 2. el 14 Pro veya en kötü sıfır iPhone 15 bile ondan mantıklı. Parasına göre günümüzdeki en büyük eksileri:
1- Güneş altında çok düşük ekran parlaklığı sunması, 60Hz olması. Dinamik ada olmaması. Kalın çerçeveli olmasını da buna katarım.
2- Geniş açı ve telefoto kamera yok. Oysa örneğin benzer fiyattaki S25'te hepsi var kaldı ki ekran falan da bu telefonun 5 gömlek ilerisinde. Android alın diye söylemiyorum, 40.000 TL bir telefon için ciddi bir bütçe ve 2026'ya gireceğimiz şu günlerde artık zorunluluk bu bütçede bu özellikler. Özellikle 1. maddede saydığım eksiler zorunluluk.
3- Demode tasarım. Kabul edelim, arkadan hormonlu iPhone 7. iPhone 7'yi köşeli yapıp ebatı biraz büyütmüşler gibi. Gibisi de fazla, öyle.
4- Artık e serisi her sene geleceğinden ve 17e için dinamik ada falan da geleceği konuşulurken 2. elde satarken de büyük değer kayıpları yaşayacağın bir model olacak.
Size artısı pil ömründe olur, performansta olur ancak 60Hz ile o performanstan ne kadar verim alırsınız tartışılır. Artık alacaksanız Pro serisine yönelmelisiniz. Yoksa düz modeller de parasını hak etmiyor hele 16e hiç hak etmiyor rakiplerini düşündüğümüzde. Ekran ve kamera gibi en önemli 2 yerden falso veren telefona 40.000 TL verilmemeli. 5 sene önce çıkmış 12 Mini'den geçtiğinizde bile geniş açı kameraya veda ediyor, MagSafe'e veda ediyorsunuz. Model yükseltince yükselmesi beklenen özelliklerin çoğu aynı kalıp üstüne eksilen donanımlar da oluyor, mantıklı olun hocam. İlla alacaksanız da şu an alın. 9 Eylül lansmanı sonrası zam gelecek çok yüksek ihtimalle.

Mantıklı bir tercih olmaz. iPhone 16e çok boş bir telefon. Tüm parayı A18 işlemciye verdiğini bilmeni isterim, başka para eden hiçbir yanı yok. Onun yerine 2. el istersen 13 Pro Max veya 50.000 TL bantlarına çıkarım dersen 2. el 14 Pro veya en kötü sıfır iPhone 15 bile ondan mantıklı. Parasına göre günümüzdeki en büyük eksileri:
1- güneş altında çok düşük ekran parlaklığı sunması, 60Hz olması. Dinamik ada olmaması. Kalın çerçeveli olmasını da buna katarım.
2- geniş açı ve telefoto kamera yok. Oysa örneğin benzer fiyattaki S25'te hepsi var kaldı ki ekran falan da bu telefonun 5 gömlek ilerisinde. Android alın diye söylemiyorum, 40.000 TL bir telefon için ciddi bir bütçe ve 2026'ya gireceğimiz şu günlerde artık zorunluluk bu bütçede bu özellikler. Özellikle 1. maddede saydığım eksiler zorunluluk.
3- demode tasarım. Kabul edelim, arkadan hormonlu iPhone 7. iPhone 7'yi köşeli yapıp ebatı biraz büyütmüşler gibi. Gibisi de fazla, öyle.
4- artık e serisi her sene geleceğinden ve 17e için dinamik ada falan da geleceği konuşulurken 2. elde satarken de büyük değer kayıpları yaşayacağın bir model olacak.
Size artısı pil ömründe olur, performansta olur ancak 60Hz ile o performanstan ne kadar verim alırsınız tartışılır. Artık alacaksanız Pro serisine yönelmelisiniz. Yoksa düz modeller de parasını hak etmiyor hele 16e hiç hak etmiyor rakiplerini düşündüğümüzde. Ekran ve kamera gibi en önemli 2 yerden falso veren telefona 40.000 TL verilmemeli. 5 sene önce çıkmış 12 Mini'den geçtiğinizde bile geniş açı kameraya veda ediyor, MagSafe'e veda ediyorsunuz. Model yükseltince yükselmesi beklenen özelliklerin çoğu aynı kalıp üstüne eksilen donanımlar da oluyor, mantıklı olun hocam. İlla alacaksanız da şu an alın. 9 Eylül lansmanı sonrası zam gelecek çok yüksek ihtimalle.

Hocam MagSafe benim için önemli değil. Kullandığım bir olayı yok ama geniş açı biraz üzer gibi. Ben 16e’yi alıp 5 sene boyunca kullanma taraftarıyım zaten bir daha bu bütçeye çıkabileceğimi düşünmüyorum. Benim size sorum iPhone 15 mi uzun süreli kullanımda daha çok beni tutar yoksa 16e mi? Ve Pro modellerini hiç sevmiyorum. 14,13 serisine de yaklaşmak istemiyorum çünkü uzun süre kullanacağım.

Son düzenleyen: Moderatör:
2, 5 senedir iPhone 12 mini kullanıyorum ve artık hem dokunmatiğinde ara sıra hem performansında çok fazla düşüş yaşadım. Pili zaten geceyi bulmuyor ve gün içinde millette şarj cihazı dileniyorum diyebilirim.

Konunun başlığından da anlaşılacağı üzere iPhone 16e mantıklı bir tercih mi? Yoluma iPhone modellerinden biriyle devam etmek istiyorum ve fiyatı şu an 40.899 TL. En ucuz şekilde bundan daha aşağısını görür mü? Beklemem doğru mu olur?

iPhone 16E'ye geçince hayatının hatasını yaparsın balon telefon kral 14ede bulaşma 13'ten bir farkı yok RAM dışında illa iPhone istiyorsan 13 al onun haricinde Honor 400 Pro'ya bakabilirsin.

Hocam MagSafe benim için önemli değil. Kullandığım bir olayı yok ama geniş açı biraz üzer gibi. Ben 16e’yi alıp 5 sene boyunca kullanma taraftarıyım zaten bir daha bu bütçeye çıkabileceğimi düşünmüyorum. Benim size sorum iPhone 15 mi uzun süreli kullanımda daha çok beni tutar yoksa 16e mi? Ve Pro modellerini hiç sevmiyorum. 14,13 serisine de yaklaşmak istemiyorum çünkü uzun süre kullanacağım.
Öncelikle iPhone 15 mi 16e mi? Sorusuna cevabım: iPhone 15. Yani eğer amacınız uzun kullanımda yüksek performans ve yapay zeka özelliklerini denemek ise iPhone 16e seçin. Ancak bugün ve ileride de iPhone 15’teki A16 işlemci ve 6GB RAM de sizi üzmez. Uzun yıllar götürür eğer yazılım güncellemelerini yapmazsanız. iPhone 15’in; güneş altında çok daha parlak ekran, dinamik ada, geniş açı kamera gibi önemli artıları mevcut o sebepten önerimdir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı