Arkadaşlar bunu bir soru olarak soruyorum, gereli argümanları soracağım ve siz karar vereceksiniz...
1- fiyat:
iPhone 15 Pro Max: 82 bin TL.
iPhone 14 Pro Max 86 bin TL.
(Bu konuyu ben de anlamadım?)
iPhone 11 (2019) 24 bin TL.
Arkadaşlar bu fiyatlar nedir? 2019'dan kalma telefon 24 bin TL'ye satılıyor. 15 ailesindem akıcıklıktan tutun her konuda denk olan S24 ve S24 Plus fiyatında neredeyse.
(Bu fiyat farkı sade bizim ülkemiz de var Avrupa'da S24 ailesi ve 15 ailesi aynı fiyatlarda).
2 - performans
Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor, iOS işletim sistemi kapalı, daha az cihaza sahip ve optimize uygulamalara sahip olmak zorunda olan bir ekosistem ve buna rağmen bir fark yok.
Oyun testlerinde oyunlar özelikle iOS için optimize çıkıyorlar, Android tarafından optimize değiller internet üzerinden istediğiniz gibi bakabilirsiniz.
Atayım testlerde S24 Ultra'nın daha iyi olduğu, iPhone 15 Pro Max'in saha iyi olduğu durumlar var bunun temel sebebi optimize olması oyunların. iOS için daha optimize olmalarına S24 Ultra'nın daha iyi olduğu, denk olduğu ve bir tık daha kötü olduğu durumlar mevcut.
(Optimize olsaymış demeyin Android kısmında 20 bin + küsur cihaz ve farklı sürümleri optimize oyun yapmak pek kolay değil)
Hatırlarsanız IPhone'lar konsol oyunları oynatıyor diye bir algı var.
Android cihazlar GTA 5 oynatıyor optimize olmayan emulatörler de.
(Kendim de GTA 5 testi yaptım, 24-30 FPS aldım, bazı arkadaşların tavsiyesi üzerine yaptığım ayarlar ile 45 FPS'lere kadar çıkabilir ve sabit bir oyun deneyimi yaşadım)
Cihazlar arası güç farkı çok yüksek. Tekli işlemci performansında hala Apple daha iyi fakar bunun GPU tarafında çoklu çekirdek performansına kadar birçok farklı faktörü var.
3 - akıcılık
Android cihazlar akıcı değiller gibi bir imaj var, öncelikle iki cihaz da oldukça akıcılar ve birbirlerinden üstün değiller.
Fakar işin içine fiyat girdiğin de 120 Hz ekranı olmayan telefon 25 bin TL ve o telefondan samsun A35 bile daha akıcı :/ (120 Hz ekrana sahip)
Genel de bu konuda çoğu kullanıcı hiç amiral gemisi telefon kullanmamış oluyor. Orta veya alt sınıf Android cihazlarından tabii ki de daha akıcı olacaklar, denkleri değil.
Ayrıca şunu belirtmem gerek: iPhone donmaz, kalmaz diye bir algı var, aslında evet çok kaliteli cihazlar ve çok akıcılar fakat eski modeller gayet takılabiliyorlar.
Eski dediğime bakmayın, eskisinin fiyatı şu an...
4 - işletim sistemi
Arkadaşlar ne derseniz deyin, hiçbir şey yapamadığım bir işletim sisteminin daha optimize oluşu yüzünden daha iyi diyemem.
Android çok özgür ve çok fazla özelleştirme imkanı var. Telefona GTA 5 kurabiliyorum, Linux kuranlar var ve burada bahsedemeyeceğim birçok imkanı var.
Dinamik adam adlı özelliği eski iPhone telefonları kulanamıyorken, S3 Mini'ye bile bu özeliği kurabiliyoruz.
İşletim sistemi bir tercih biliyorum bu yüzden kimseye bir lafım yok ama bence Android işletim sistemi daha iyi bu konuda siz de IOS'u daha başarılı bulabilirsiniz.
5 - özelikler
Hangisinden başlasam?
Widgetlar, Type-C, 120 Hz ekran, super omaled.
Bunların çoğunu çok sonradan aldılar.
20klık telefonda IPS ekran kulanıyor
6- güncelleme
Eskiden Android cihaz Samsung tarafında 4 sene güncelleme desteği alıyorlardı ve Apple cihazlar bu konu da daha üstün dü ki haklısınız Apple'ın mükemmel bir olayı.
S24 ailesi ile artık güncelleme konusunda eşitler.
7 - dayanıklılık.
Bu cihazların özelikle tamirini yapan biri olarak: Android cihazlar da darbe kaynaklı ya da çakma larj aleti kulanıma karlın anakart hasarı ile çok nadir karşılaştım. ( 1-2 kez)
Fakat bu cihazlar da oldukça fazla karşılaşmaktayım. Eski seriler de böyle bir durum olmasa da özelikle çift katmanlı anakart sonrası bu durum çok fazla gördüm ve tamirini yaptım. İnternet üzerinde de birçok örnek mevcut, böyle kronik bir sıkıntısı olduğunu kesinlikle iddia etmekteyim sadece kendimin karşılaştığı ve Internet'e olan videolarda olan bşr durumdan bahsetmekteyim, cihazların düşmesi sonucu zarar görmesi oldukça normal.
(Android cihazları bu konuda tebrik ediyorum)
Arkadaşlar bu konu üzerinde yaptığım yorumlara katılmayanilirsiniz, hakkınızdır fakat şuna katılmama lüksünüz yok:
S24 Ultra ve iPhone 15 Pro Max ikisi de Avrupa'da aynı fiyatlarda satılıyor, elbet siteden siteye ya da küçük farklar olacaktır fakat 1449 euro çıkıl fiyatlarına sahipler.
Ülkemiz de araların da 20 bin fark var şu an, geçtiğimiz günler de 10 bin fark vardı. Tamam hadi bunu kabul ettiniz. Arkadaşlar 2019 yılında çıkar telefon 24K :/ IPS ekran, 60 Hz ekran, Type-C yok :/ S24 Plus 30 küsur.
Bu durumun sebebi ülkemiz de çok sevilen telefonlar olması ki cidden güzel telefonlar.
Bu konuda daha bilinçli olmalıyız, en azından sayın fan boy kitlesi, gözünüzü açın.
(Apple cihazları asla kötülemiyorum oldukça beğendiğim, harika bir ekosisteme sahip, optimize mükemmel cihazlar, kesinlikle markayı kötülemiyorum, zaten 15 Pro, 14 Pro Max gibi telefonlar, Air pods gibi ek aksesuarlara da sahibim)
*Birkaç yazık hatam olmuş, oto düzeltme yüzünden.
Böyle bir kronik sorunu olduğunu iddia etmemekteyim, demek istedim, oto düzeltme yanlış düzeltmiş.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.