IPS mi VA panel mi tercih edilmeli?

dtekno

Femtopat
Daha fazla  
Arkadaşlar öncelikle IPS de ışık sızması ve film, dizi izlerken siyah kısımların rahatsız edici derecede gri olması durumları olmazsa IPS panel almayı düşünüyorum. Ama VA panelde de kaliteli 8 bitlik bir modelde yüksek konstrat da beraberinde olursa IPS'den renk anlamında yani film dizi izlemek gibi olaylarda sanki daha iyi oluyor yanlışsam düzeltin daha önce monitör almadım. Öte yandan bazı VA panellerde ghosting sorunu tolere edilebiliyor diye biliyorum ama Black smearing ne kadar oluyor onu bilmiyorum o konuda da yazarsanız bilgilendirirseniz sevinirim.
Bir de monitörü hem film vs. hem de oyun için kullanmayı düşünüyorum. Önerilerinizi görüşlerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar öncelikle IPS de ışık sızması ve film, dizi izlerken siyah kısımların rahatsız edici derecede gri olması durumları olmazsa IPS panel almayı düşünüyorum. Ama VA panelde de kaliteli 8 bitlik bir modelde yüksek konstrat da beraberinde olursa IPS'den renk anlamında yani film dizi izlemek gibi olaylarda sanki daha iyi oluyor yanlışsam düzeltin daha önce monitör almadım. Öte yandan bazı VA panellerde ghosting sorunu tolere edilebiliyor diye biliyorum ama Black smearing ne kadar oluyor onu bilmiyorum o konuda da yazarsanız bilgilendirirseniz sevinirim.
Bir de monitörü hem film vs. hem de oyun için kullanmayı düşünüyorum. Önerilerinizi görüşlerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler.
Film ağırlıklı kullanıcaksan VA, oyun ağırlıklı kullanıcaksan IPS.

IPS ile film de izlersin, oyun da oynarsın. Film izlerken VA ile IPS arasındaki kalite farkının seni rahatsız etmesi için için sinefili olman lazım. Ama oyunlardaki gecikmeyi rahat hissedersin. O yüzden IPS.

Eğer renk doğruluğu ve hız senin için daha önemliyse iyi bir IPS panel alınabilir.
Eğer karanlık sahnelerde derin siyahlar ve kontrast arıyorsan iyi bir VA panel alınabilir.

Film ağırlıklı VA.
Oyun ve rekabetçi FPS ağırlıklı IPS.
Her ikisinden de dengeli olsun dersen yüksek kontrastlı IPS ya da ghosting problemi düşük iyi bir VA alman gerek.

Ama benim tercihim IPS.

Renk gamutları aynı, IPS ve VA monitör kullandım, VA monitör daha beyazımsı görüntü veriyordu renkleri soluk hissediyordum, IPS monitör de daha canlı renkler, fakat daha fazla karanlık gösteriyordu. Siyah renkte VA panel, diğer renklerde IPS daha iyi.

İyi bir VA orta seviye IPS'ye tercih edilir kullanım sebebi önemlidir F/P bir IPS'den iyi bir VA ya gectım ekrana bakmıyormuşum onu fark etttim.

İkinci monitörüm VA, birinci monitörüm IPS. İkinci monitörüm ile birinci monitörüm arasında geçiş yaparken renk farklılıkları çok rahatsız ediyor şahsen beni. Evet, IPS siyah ekran olduğu zaman ışık sızması vs. gibi şeyler yapıyor ama rahatsız ediyor mu derseniz hayır. Asıl VA panelin siyahlarının kötü siyah olması, renklerin kötü ve açık renkte olması rahatsız ediyor. Şahsen VA panel ile IPS panel arasında pencereleri sürüklerken IPS panelinin renkleri ne kadar düzgün ve güzel gösterdiğine şaşıyorum. Tabi bu ikinci ekranımın daha eski ve ucuz bir model olmasından olabilir fakat şunu söyleyebilirim ki ben ikinci ekranımı satın aldığımda (o zamanlar daha şu an kullandığım IPS monitörümü almamıştım) bana "oyuncu" monitörü olarak satılmıştı.

VA panelde ghosting olayı daha fazla, üreticinin insafına kalıyorsun, oyun oynayacak isen IPS öneririm.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı