- Makaleler
- 13
Daha fazla
İkinci monitörüm VA, birinci monitörüm IPS. İkinci monitörüm ile birinci monitörüm arasında geçiş yaparken renk farklılıkları çok rahatsız ediyor şahsen beni. Evet, IPS siyah ekran olduğu zaman ışık sızması vs. gibi şeyler yapıyor ama rahatsız ediyor mu derseniz hayır. Asıl VA panelin siyahlarının kötü siyah olması, renklerin kötü ve açık renkte olması rahatsız ediyor. Şahsen VA panel ile IPS panel arasında pencereleri sürüklerken IPS panelinin renkleri ne kadar düzgün ve güzel gösterdiğine şaşıyorum. Tabii bu ikinci ekranımın daha eski ve ucuz bir model olmasından olabilir fakat şunu söyleyebilirim ki ben ikinci ekranımı satın aldığımda (o zamanlar daha şu an kullandığım IPS monitörümü almamıştım) bana "oyuncu" monitörü olarak satılmıştı.
VA paneller genel olarak siyahları daha iyi sunar. Kullandığınız monitörün yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla %99 oranla kötü olduğuna eminim.
Konudaki soruya gelecek olursak tamamen fiyat ve kullanım amacına bakıyor her şey. 5K'ya iyi bir VA önerin derseniz öneremeyiz. Minimum 6K lazım. Ama IPS önerin derseniz birkaç tane seçenek var. Sadece FPS odaklı oyunlar oynuyorum derseniz IPS daha iyi bir seçimdir. Dizi, film, hikayeli ve FPS oyunları karışık oynuyorum diyorsanız VA panel mantıklı bir seçim olur. Yine de bütçeniz 5K ise sonuç yine IPS almanız gerektiğidir. Yani seçimin kadar bütçende önemli. Üretkenlikle uğraşıyorum diyorsan yine IPS panele yönelmen gerekir.