Irkçılık kötü mü?

Irkçılık nedir çoğu kişi bilmiyor sanırım. Irkçılık, yalnızca bir milleti aşağılamak değildir, bir milleti yüceltmek de ırkçılıktır. ''Japonlar zekidir.'' ya da ''Siyahiler atletiktir.'' dersek de ırkçılık yapmış oluruz. Konu, aşağılamak ya da yüceltmek değil, ırklar üzerinden insanlar hakkında genelleme yapmaktır.

En basit iki örnek.

Milliyetçilik : Türk olmayı seviyorum. Ne mutlu Türküm diyene!

Irkçılık : Türkten daha üst bir ırk yoktur. Türk dışı bütün ırklar sınırdışı edilmeli, ya da öldürülmelidir.

bkz. holokost

Irkçılık kötü bir şey. Fakat ırkçılığın ne olduğunu bilmeyip saçma sapan şeyleri ırkçılık diye göstermek daha kötü bence. Bulunduğum çevrede herkes ırkçılıktan, yobazlıktan bahseder. Ama sorsan ne anlama geldiklerini bilmezler. Kelimeleri ne anlama geldiğini bilmeden, sadece söylemek için söyleyen bir kitle var.

"American History X" izlemenizi tavsiye ederim. O zaman kötü mü, iyi mi daha güzel bir şekilde kavrayabilirsiniz.

@play as Eminem Dostum cevabınız ile değil ama üye adınız ile ilgili bir hatırlatma: play as an Eminem doğrusudur.
Dostum, Oğuz Türklerinden öncesi sorulabilir bu defa da. Sonra ondan da öncesi ve böyle devam eder. Geriye gittiğinizde ulaşmanız gereken orijin yâni sıfır noktası için ne diyebiliriz ki? Her ırk o noktayı kendine rezerve edebilir veya doğrusu, ırk kelimesi sözlükten apar topar firar edebilir.

Son düzenleme:
Çok fazla felsefe ve tarih kitapları okumuş, hukukçu biri olarak şunu söylemeliyim ki bazen aşırıya kaçmadan ırkçı tavır sergilenmesi gerekiyor. Tabi birey bazında değil toplumsal bazda. Misal bir pakistanlıya karşı sen pakistanlısın değil de pakistan milletine karşı bir tutum bazı zamanlarda gerekli ve mantıklı olabilir. Nitekim bazı toplumlarım kültürü, örf ve adetleri sizin milli çıkarınızla zıt düşebilir, örf ve adetinize aykırı olabilir. Bu tip durumlarda toplumunuzu korumak amaçlı ve makul seviyede ırkçı tavır sergilenmeli. Aksini iddia edene tarih okumasını öneririm. Tarihte fazla tevazunun ve hümanizmin bizi ve birkaç toplumu ne hale düşürdüğünün örneklerini görebilir.

Kötüdür. Verdiğiniz örneği şöyle ele alalım. Türk milliyetçisi bir doktor var. Önünde iki yaralı var. Biri Türk diğeri de herhangi bir milletten. Doktor milliyetçiliği (ırkçılık) gözetirse Türk olana öncelik verir. Diğer insanın daha acil müdahaleye ihtiyacı olabilir ama ırkçılık yüzünden ikinci plana atılmış olur. Mesela Yahudiler de kendilerini en üstün ırk olarak görür. Biz onlara hizmet etmek için yaratılmışız cart curt. Irkçılık her türlü kötüdür. Milliyetçilik de ırkçılıktır. Şimdi Türkiye bölgesi neden Türklerin? Fransa neden Fransızların? Ben Alp dağlarını gezmek için neden vize almak zorundayım? Dünyayı siz mi oluşturdunuz da sınır çizip kural koyuyorsunuz? Bunlar da ırkçılığın eseridir.
Dedikleriniz doğru fakat bunu da kendi isteklerine göre değiştiriyorlar. Bizim toplumumuzun örf ve adetleri var fakat ne ben ne de bu yazıyı okuyanlar bu örf ve adetleri tam olarak bilmiyor. Tamını geçtim yarısını bile bilmiyoruz. Bizde büyüklere ismiyle hitap edilmez. Dede, amca, hala, teyze... Maalesef halkımız kültürümüzün bu yönlerini unutup farklı milletlerin kültürüne adapte oluyor. Büyüklerine bir kere bile adıyla hitap etmemiş 60 yaşında bir adam 18 yaşındaki torunundan "bakkaldan bir isteğin var mı dede?" yerine "bakkala gidiyorum Ahmet bir şey ister misin?" lafını duyunca doğal olarak bunun saygısızlık olduğunu düşünüyor. Bir de Amerika'da öldürülen siyahiler için olay çıkarıp Türkiye'de başını örteni Arap ilan edenler var. Tam makara.

Son düzenleme:
@play as Eminem Dostum cevabınız ile değil ama üye adınız ile ilgili bir hatırlatma: play as an Eminem doğrusudur.

Teşekkür ederim fakat, sadece güzel gözüktüğü için koydum. "an" veya "a" eki koymak arasında zamanında takılmıştım zaten. En güzel böyle gözüküyor. Aslen yapmak istediğim ekler olmadan "Play as Eminem" idi fakat arada bir harf olmasını istedim sadece. Kendinize iyi bakın.

Kişiden kişiye değişebilecek bir kavram olduğu işin bir başkasının adınıza yorum yapması veya karar vermesi doğru olmayacaktır. Irkçılık ile ilgili düşüncelerinizi de kendinize saklamanızı öneririm zira hem iyi bir şey değil hem de halkın bu duruma tepkisi hoş değil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…