- Makaleler
- 1
Daha fazla
- Meslek
- Elektronik Mühendisi
Yukarıda bu durumdan bahsetmiştim. Tasarım Merkezi'nde aslında şirkete bizim pek bi masrafımız yok. Ve dediğim gibi bu firmalar ufak tefek firmalar değil, yıllık cirosu 4-5 Milyon TL civarında ve mühendisler alıyor parayı. Gerisi imalat, depo tarzı yerler. 1 kişinin aylık 10.000+ ederini düşüneceklerini sanmıyorum.Senin maaşın 5000 TL ancak senin bütün masrafın 2 katı olarak gider çalıştığın firmaya. Yani senin masrafın firmaya 10.000 TL net olarak. Şirkete 10.000 TL+ kazandıracak kapasite bulmadılarsa vermezler o parayı. 3000'e çalışacak adam da bulacaklarından emin oldukları için hatta direkt CV'nin ekstra özelliklerini hiçe sayarak CV'ni yırtıp çöpe atarlar.
Temel olarak olay böyledir. Eğer şirket iyiyse bir süre düşük maaşla çalışmaya katlanın. Çalıştıkça zam istersiniz ve performansınızdan memnun kalınırsa o maaşlar 2-3 katına çıkıyor zaten. Türkiye'nin en büyük ve en kurumsal firmalarının birinde kriz var diye çok komik bir rakam teklif etmişlerdi bir arkadaşıma. Hak ettiği 4-5 iken 1.5-2 civarı verdiler diyeyim örnek olarakŞu an o paranın 4-5 katını kazanıyor. Yani girin, tecrübe kazanın ve kendinizi gösterin Gerisi gelir.
Bu durumda zam isteme hakkına sonuna kadar hak ediyorsunuz, şirkete bir şeyler katıyorsanız da kaybetmek istemezler bu durumu.
İşsizlik çok malesef. İpin ucunu kaçırdılar. İyilere de değer yok. Torpil de yok. Yurtdışı yollları taştan mı diyoruz şimdiÜlkede işsizlik olunca işveren de bunu lehine kullanmaktan geri durmuyor elbette. Taşa, toprağa, çimentoya yatırım yapılmış bir ülkede yaşamanın gençler açısından en zorlayıcı noktası da bu.
Kız arkadaşım ile hemen hemen aynı dönemde iş aramaya başladık, o bir haftada buldu bir hastahanede çalışıyorBen ise bir yandan kendimi geliştirmeye çabalarken bir yandan da başvuru yapıyorum. İş arama tecrübesi anlamında henüz çok yeniyim, Allah iyiler ile karşılaştırsın diyelim.
Öyle veya böyle bir işe girip, ilerleyen dönemde askerliği yapmak gerekiyor; kız bile vermiyorlar bu ikisi olmayınca![]()