İşçinin habersiz işten çıkartılması mümkün mü?

Kayra Temel

Hectopat
Katılım
11 Ekim 2020
Mesajlar
1.668
Makaleler
2
Çözümler
11
Merhabalar arkadaşlar. Kafamı kurcalayan bir sebepten ötürü size danışmak istedim. Bir şirkette 2 aydan fazla süredir part time olarak haftada 4 gün çalışıyorum.
Toplam 43 gün çalıştım diye hesapladım ben. Bu gün aradılar ve bu günden itibaren sözleşmeni feshettik falan dediler. Kısmi çalışanlarda ihbar süresi yok mu? Nasıl habersiz şekilde işten çıkartabiliyorlar?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
IV- ihbar tazminatı açısından kısmı süreli iş sözleşmeleri

A- feshi ihbar süresinin belirlenmesi


Feshi ihbar (süreli fesih) hakkı taraflara, belirsiz süreli iş akdini tek taraflı irade beyanıyla bildirim sürelerinin bitiminde sona erdirme yetkisi veren bir haktır. Feshi ihbar da bildirim süreleri iş Kanunu'nun 17. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre feshi ihbar süreleri; işi altı aydan az sürmüş işçi için iki hafta, işi altı aydan on sekiz aya kadar sürmüş olan işçi için dört hafta, işi on sekiz ay ile otuz altı aya kadar sürmüş olan işçi için 6 hafta ve işi otuz altı aydan fazla sürmüş olan işçi için ise sekiz hafta olarak belirlenmiştir.

İş kanunu'nda düzenlenmiş olan bu süreler tam süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiler içindir. Acaba bu süreler kısmı süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiler içinde geçerli midir? Kısmı süreli iş sözleşmesi açısından uygulanacak feshi ihbar sürelerinin belirlenmesinde, sadece fiilen çalışılan sürelerin dikkate alınması, feshi ihbar süresinin emsal işçilere göre daha kısa bir süre olarak belirlenmesi sonucunu doğuracaktır. Bu durum ise uygulamada, işçi ve işveren tarafının, feshin olumsuz etkilerinden kurtulabilmek için tam süreli iş sözleşmelerine nazaran çok daha az süreye ve imkana sahip olmaları sonucunu doğuracaktır(11). O halde uygulamada sorun yaşanmaması için kısmı süreli iş sözleşmesi yönünden de tam süreli iş sözleşmelerinde olduğu gibi tüm çalışma süresi göz önünde bulundurularak feshi ihbar süresinin belirlenmesidir. Bu şekilde belirlenen feshi ihbar süresi, sözleşme gereği çalışılmayan süreler zamanlar da göz önünde bulundurularak uygulanacaktır(12). Böylece kısmı süreli olarak çalışan işçi, feshi ihbar süresi boyunca da aynı şekilde çalışabilecek ve çalışma süresi ile orantılı olarak da ücretini alabilecektir. Nitekim yargıtay da, kısmı süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçi yönünden de, Kanun'da öngörülen feshi ihbar sürelerinin uygulanması gerektiğine karar vermiştir(13).

Böyle bir metin buldum. Belki yardımcı olur.
 
Resmi olarak deneme süresi en fazla 2 ay oluyor ve 2 ayı geçtiğine göre işveren haksız yere işçiyi birden işten çıkaramaz. Eğer haklı olduğunuzu düşünüyorsanız 170'i arayarak şikayette bulunabilirsiniz.
 
@Kayra Temel bu karşı tarafa haklı fesih sebebi vermez. İspat edilebiliyor mu bu husus?
Yine ben onların gel dediği saatlerde gittim her zaman aslında. Fakat şu lafın arkasına sığınılıyor tabii ki "çalıştığınız süre boyunca performansınız ve şirketimizin iş durumu dikkate alınarak işletmesel karar gereği iş akdiniz feshedildi."
 

Geri
Yukarı