İşinizden memnun musunuz?

Rüyalarında evet.
@marfix yaşlı ve evli değilseniz ausbildung'u araştırmanızı öneririm.
Gönüllülük gibi mi?

Memnunum- Çalışmadığım zamanlar oluyor. Çok paraya ihtiyacım olmuyor zaten, 5-6 ay çalışmayabiliyorum, aile ve kira desteğiyle geçinebiliyorum vs.

Memnun değilim- Çalıştığım dönemde de freelance çalışıyorum(Tasarım). İşimden memnunum fakat ticari faaliyet en nihayetinde, esnaflık yoruyor.

Nihai hedefim, pasif gelir sağlayabileceğim işler yapmak mesleğimle alakalı. Bunu başarana kadar mesleki tatminlik istemiyorum

Son düzenleme:
Buna birebir benzeyen bir yerde çalıştım ve anlıyorum. Hatta bayağı abartılı olarak sabahın 5'inde iş başı yapıp akşam 7'e kadar devam ediyordu. O da mesaiye kalınmazsa, kalınırsa gecenin 12'ine kadar yolu var. Bu ülkede işçilik çekilecek çile değil.

Bilgisayar mühendisliğinde tam olarak ne öğreniyorsunuz? İnternette örneğin Javascript diye arattığımda 30+ saatlik full açıklamalı videolar görüyorum. Böyle olunca temel İngilizce bilen birisi, yazılım yazmayı evden öğrenebilir gibi hissediyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

Mesela hedefiniz bir yerde çalışmayıp bir startup yapmaksa yani kendiniz birtakım şeyler yapmak isterseniz, bilgisayar veya yazılım mühendisliği bölümleri için 4 sene okumaya değer mi?

En basit tabiriyle öğrenmeyi. Ben de oyun geliştirmeyi okulda öğrenmedim.Temel programlama derslerinden sonra kendim oturdum udemy youtube vs üzerinden videolarla ya da kendim problemlere batıp çıkarak öğrendim. Ama okulda bilgisayar mühendisliğindeki tüm alanlara ufacık bir giriş görüyorsunuz. Bak böyle bir alan da var diye. Ondan sonra ilginiz olan alana kendiniz yöneliyorsunuz. Okulun en büyük artısı çevrenizde sizle aynı işi yapabilecek potansiyel insan bulmanız. Sırf mühendis bir çevrede olmak çok güzel bir avantaj sağlıyor. Ayrıca dediğim gibi çoğu alan hakkında giriş seviye bilginiz olduğu için başka bir alana yönelmek istediğinizde çok daha kolay geçebiliyorsunuz.
Tabi bir de işin matematik fizik gerçeği var. Bunları günlük hayatınızda bir yerde kullanacak mısınız ? Muhtemelen hayır. Kullanmanız gerekse de kendiniz öğrenebilirsiniz. Ama matematik ve fizik size bilimsel yaklaşım metotları kazandırıyor. Sorunu gerçekten daha etraflıca görmenize yardımcı oluyor. Ve analitik düşünmeyi arttırdığına inanıyorum. Yarın işin matematik ağırlıklı kısmıyla ilgilenecekseniz de kendi başınıza çok zor öğreneceğiniz bir bilgi setini size sunuyor.
Bölüm derslerinde de işleri daha temelden alıyorsunuz. Çoğu kimse C ile kod yazmıyor mesela şu an. Ama siz okulda C görüyorsunuz. C oldukça alt seviye bir dil (makine diline daha yakın - makineye erişiminiz daha fazla). Bu dili kullanarak belleği yönetmeyi, siz bir işlem yaptığınızda aslında bilgisayarda ne olduğunu biraz anlamaya başlıyorsunuz örneğin. Hele sonrasındaki bilgisayar mimarisi, işletim sistemleri, mikroişlemciler gibi derslerle resmen bilgisayarınızda her bir saat darbesinde ne oluyor çok genel bir bilgiye sahip olabiliyorsunuz. Tekrar ediyorum bu bilgiler pratikte aslında karşınıza çok az çıkıyor. Ama bunun size kazandırdığı bakış açısı, tasarım bilgisi size çok esneklik sağlıyor.
Programlama öğrenmek için mühendislik okunur mu? Hayır. Dediğiniz gibi ihtiyacınız olan bir dili oturup öğrenebilirsiniz. Ama bilgisayar mühendisliği size hem yukarıda saydıklarımı katıyor, hem de bu öğrenme sürecini çok daha etkili-hızlı yapmanıza yardımcı oluyor. O yüzden özellikle güzel bir okulda okuma şansınız olursa, çevrenizde o bölüme rastgele gelmiş değil de gerçekten isteyip gelmiş başarılı insanlar olursa çok güzel oluyor.
Ayrıca ülkemizde de diploma gerçeği var. Diploma bana sorarsanız çok da önemli değil ama firmaların gözünde özellikle ilk işte çok büyük artısı olduğu kesin.
Aklıma gelen bir diğer avantaj da hocaların size yardımcı olması. Özellikle bizim gibi nispeten az öğrencinin ( galatasaray üni ) olduğu okullarda hocalar sizinle doğrudan iletişime geçiyor. Aklınıza takılanı soruyor hocalardan çok fazla yardım alıyorsunuz. Birebir iş - staj ayarlamada yardımcı da oluyorlar ki bunlar ilk işler-stajlar için eşi benzeri bulunamaz imkanlar. Aklıma gelenler bu şekilde

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Önceden Technopat'ta bilgisayar veya yazılım mühendisliği okunur mu, aslında kendimiz öğrenebilir miyiz bunları diye konu açmıştım ama bu kadar detaylı cevap veren çıkmamıştı (yetmedi üstüne yanlış anlaşıldı). Anladığım kadarıyla iş gene kendini geliştirmekten geçiyor, ama bu bölümü tercih ederek öğrenci her konudan haberdar, düşünce yapısı daha gelişmiş oluyor.

Bu arada okuduğunuz üniversite bilgisayar mühendisliğini Fransızca öğretiyor, bu doğru mu? Ve size göre eğitim-kariyer hayatınızda kendini geliştirme konusunda en önemli hususlar neler (yabancı dil öğrenme, motivasyon vb)?

İnşaat teknisyeni ve geoteknik teknikeriyim, işimden de memnundum. Ne yazık ki ailemin mühendis dayatması sebebi ile şu an işsiz bir öğrenciyim, üstelik bazı elimde olmayan sebepler yüzünden 2 yıl hazırlık uzadı. 4 yıldır tekniker olarak çalışsam ev alabilirdim, şu an mühendis olarak işe girsem kira zor öderim ki yaşıtlarım çoluk çocuğa karıştı. İşsiz kalmak gibi bir korkum benim yok ancak kazanacağım para ile kendime iyi bir gelecek kurabilme konusunda artık korkularım var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…