Deniz Ercihan

Hectopat
Herkese merhaba, ismim Deniz. Lise 4 bilişim teknolojileri/teknik servis öğrenciyim.

Sistemim;

• (CPU)İşlemcim; AMD-Fx 8320 8 Çekirdekli İşlemci
  • Ekran kartım; Sapphire Radeon R9 270x
  • 2x4 GB Kingston RAM
  • 64GB SSD sistem için 1 TB HDD ise genel kullanım için var
  • PSU; 750W Everest
  • Windows 10 Pro x64 bit

Sorunum;

Sorunuma geçmek isterim. Temmuz ayının 21'i gece 2'de oyun oynarken başladı bu problem. Bilgisayarı 2013 ayının yazında topladım yani neredeyse 3 senelik bir bilgisayar 3 senedir tek bir sıkıntı bile yaşamadım. Ne bir format ne bir başka bir şey. Neyse, oyun oynarken bilgisayar bir anda kendisini kapattı tıpkı elektrik gitmiş gibi tekrar açtığımda 15 dakika sonra kendini kapattı tekrar açtığımda 3-4 tekrar açtığımda ise 20-30 saniye sonra kendisini kapattı(süreler oyuna girdikten sonraki süreler yani oyuna girdikten 20-30 saniye sonra). Araya tatiliydi işiydi gücüydü deyince pek ilgilenemedim tekrar bir bakayım dedim sizlerin de yardımıyla.

Kayda değer işlem olarak bu olay olmadan 4 gün önce ekran kartımı güncellemiştim. Ondan da yaklaşık 12-13 gün önce tüm sistemimi komple bakımdan geçirmiştim.

Yardım etmek isteyen arkadaşlarıma yardımcı olmak adına ekleyeyim yaptıklarımı;

• Başta da belirtmek isterim benim şüphelendiğim PSU'mun sistemimi beslememesi.
  • Ekran kartını PCI-e soketine sokarken biraz zorlamıştım bu sebepten PCI-e soketini değiştirdim ekran kartımın.
  • İşlemci soğutucusunu tekrar kaldırdım macunu kontrol ettim düzgün sürülmüş ve takılmıştı macunu silip tekrar sürdüm ve kapattım.
  • PSU'nun anakartı besleyen kablolarına baktım sorun yoktu.
  • PSU yetersizliği için (bunun aslında çözüm olup olamayacağına emin değildim) HDD'mi CD/DVD sürücümü RAM'lerden birini çıkarttım ve oyun açtığımda tekrar kapandığını gördüm.
  • Format atıp ekran kartı driverımı el ile kurdum MSI Afterburner ile sıcaklıktan koruma için kapatma seçeneğini devre dışı bıraktım.

***Isı değerlerim;

Ekran kartı için Furmark'ta maks 83-84 min 75-76 yani gayet normal. Furmarkta yüksek çözünürlükte açtığımda sistem kendisini direk kapatıyor. 1024x768 gibi düşük çözünürlüklerde açtığımda ise 15-20 bazen 30-35 dakika dakika sonra kendisini kapatıyor.
İşlemci için CoreTemp'den aldığım sonuçlarda gayet normal. Furmark testi yaparken 8 çekirdeğe binen ortalama yük %30-55 arası ısınma ise 35-45 arasında değişmekte.

Boşta iken bu veriler;
  • Ekran kartı için - 35-45 derece
  • İşlemci için ise - 4-17 derece.

Bilgisayar kapanmadan öncesinde oyunumda en düşük bir FPS kaybı, kasma, tıkanma, bozuk ses vesaire gibi şeyler almıyorum. Yalnızca bir anda kapanıyor. Aynı zaman da bu olay yalnızca oyun oynarken oluyor. Günlük kullanım sırasında henüz hiç başıma gelmedi.

Anlatacaklarım bu kadar, vakit ayırıp yardım etmeyi düşünen ve edecek olan herkese şimdiden teşekkür ederim..

İyi forumlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
O zaman bilmeyenler bir kenara, parası az olup bu markayı alan kişilere bir şey demeyeceksin.
Valla kardeş, benim suçum değil, adam araştıracak, "Bu marka kaliteli midir?" , "Tercih edilir mi?" , "Bundan daha iyisi var mı?" diye soruşturacak. Gider kalitesiz bir şey alırsa suçu markada değil kendisinde bulmalı, affedersin ama ucuz birşey toplamıyorsun. Bir araba parası bile veren var bunun için. Baktı bu marka kötü, zorunda ise alacak, zorunlu değil ise biraz daha para biriktirip daha kalitelisini alacak.

Şanslıymışsın ki 3 sene diğer parçalara zarar vermeden yine iyi dayanmış. Genelde o PSU'lar 6 ayda teklemesi 1 yıl sonrada sistemi komple yakmasıyla meşhurdur.
Cok dogru :D
Benim aklima PSU arizasi geliyor. 750W yazdigina bakmayin, eger "EVEREST"se isterse 58377283W olsun olmaz :)
Bence baska bir PSU ile denemenizde fayda var :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı