İşlem Merkezi Kullanımı

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Bilgisayarınızın güvenlik durumunu mu bilmek istiyorsunuz? Windows 7’nin İşlem Merkezi, güvenlik duvarı ya da anti-virüs yazılımlarının tüm işlemlerini denetliyor ve zayıf noktaları size bildiriyor.

1 İşlem merkezini çalıştırma

Img 1.jpg


Sisteminiz ne kadar iyi bir şekilde korunuyor? Güvenlik duvarınız etkin mi, casus yazılımlara karşı koruma ve anti-virüs yazılımınız güncel mi? Windows XP Servis Paketi 2 ve Vista’da bu sorunların cevabını almak için Güvenlik Merkezi’nden yararlanıyordunuz. Windows 7’de ise bu işlevi “İşlem merkezi” üstleniyor. İşlem merkezi sadece bilgisayarınızın güvenlik ayarlarını değil ayrıca yedekleme ve sorun çözümleri gibi diğer tüm konuları da kontrol eden bir özellik. “Başlat/ Denetim masası/ Sistem ve güvenlik/ İşlem merkezi” yolunu izleyerek bu araca ulaşabilirsiniz. Alternatif olarak başlat menüsünde arama kutusuna “İşlem merkezi” yazdıktan sonra sonuçlar içerisinde “ Denetim masası” başlığı altından “İşlem merkezi”ni seçerek de uygulamayı çalıştırabilirsiniz. Daha da hızlı bir diğer alternatif ise, görev çubuğunun sağında yer alan küçük bayrak simgesine tıklayarak açılan pencereden “İşlem merkezini” seçmektir. Görev çubuğundaki bu bayrak simgesinde, kırmızı bir dairenin üzerinde beyaz bir çarpı işareti görüyorsanız, bu “İşlem merkezi” bir sorun bildiriyor anlamına gelir. Bu bayrağa tıklayın ve İşlem Merkezi’nin bildirdiği hataları görüntüleyin. Sorunları çözmek için doğrudan üzerine tıklayabilir yada daha ayrıntılı bilgi edinmek için İşlem Merkezini açabilirsiniz.

Img 2.jpg


2 İşlem merkezine genel bir bakış

Img 3.jpg


“İşlem merkezi”nde hatalar ve uyarılar “Güvenlik” ve “Bakım” başlıkları altında toplanır. Örneğin “Ağ güvenlik duvarı”, “Virüsten koruma” veya “Windows Update” olması gerektiği gibi ayarlanmamışsa, “Güvenlik” bölümünde tüm bunlarla ilgili uyarılar belirecektir. “Bakım” bölümünde ise, Windows güvenliği ya da Windows sorun giderme ile ilgili bilgiler edinebilirsiniz. Yine başlık çubuklarının rengi ile, sisteminizin korunup korunmadığını öğrenebilirsiniz. Başlık çubuklarından biri sarı ise, işlem merkezinde göz atmanız gereken bir sorun var emektir. Acilen ilgilenmeniz gereken önemli sorunlar, ise kırmızı başlık altında gösterilir.

3 Antivirüs programlarını donatmak

Img 4.jpg


Windows 7, beraberinde güvenlik duvarı ve Antispyware yazılım ile gelmekte. Fakat önceki sürümlerde olduğu bir Windows 7’de de bir anti-virüs yazılımı mevcut değil. Bu durumda sisteme bir anti-virüs yazılımı kurmanız gerekli. Anti-virüs programı olmadığı sürece, işlem merkezi sizi parlak kırmızı bayrakla ve “Virüsten korunma” bildirimi ile uyaracaktır. İşlem merkezindeki “Programı çevrimiçi ara” butonuna tıkladığınızda, Internet Explorer otomatik olarak, “Güvenlik Yazılımı Sağlayıcıları” internet sayfasını açar. Burada, Windows 7 ile uyumlu güvenlik yazılımları sunan üreticilerin ürünlerini görebilirsiniz. Üretici isimlerine tıkladıktan sonra doğrudan internet sayfalarına ulaşarak dilediğiniz ürünleri edinebilirsiniz. Alternatif olarak kendiniz de anti-virüs yazılımları için internette araştırma yapabilirsiniz. Yine CHIP DVD’de de ücretsiz anti-virüs yazılımları bulabilrisiniz.

4 Ayarları değiştirme

Img 5.jpg


Bir sorun algılandığında, işlem merkezindeki görev çubuğunun bilgi alanında bir bildirim görürsünüz. Bunun yanı sıra “Güvenlik” bölümünde, Windows Update, internet güvenlik ayarları, güvenlik duvarı, casus yazılımlar ve bunlarla ilgili koruma, kullanıcı hesabı denetimi ve virüsten koruma seçeneklerini gözden geçirebilirsiniz. Bakım iletileri alanında, Windows yedekleme, Windows sorun giderme ve güncelleştirmeleri denetle seçeneklerini görebilirsiniz. Bazı bildirilerden rahatsız olduğunuz takdirde bunları kapatabilirsiniz. Bunun için işlem merkezinde sol pencerede yer alan “İşlem merkezi ayarlarını değiştir” bağlantısına tıklayın. Açılan alanda gerekli ayara ait kontrol kutusunu etkisiz hale getirerek, artık istemediğiniz bildirimleri kapatabilirsiniz. Örneğin, Windows’un kendi güvenlik duvarını değil de üçüncü parti üreticilerin ürününü kullanıyorsanız Windows 7, bunu doğru belirleyememiş olabilir. Bu dururumda tekrardan uyarı bildirimleri alabilirisiniz. Bu uyarıyı kapatmak için ise “Ağ güvenlik duvarı” güvenlik bildirimi seçeneğini etkisiz hale getirmek gerekir. Son olarak değişikliklerinizi “Tamam” butonuna basarak onaylayın.

İleriye bakın

Bu pakete dahil olmayan konulardan biri de “Ağ”. Ancak, Windows 7 bu alanda da birçok yenilik sunuyor. Örneğin “Ev grubu” özelliği ile sorunsuz bir şekilde birçok Windows 7 yüklü bilgisayara aynı anda bağlanabilirsiniz. Üstelik bağlandığınız ağlardaki paylaşıma açık bütün klasörleri de Windows Gezgini’nde görebilirisiniz. Yine paylaşılan müzikler ve videoları da Windows Media Player’da görebilirsiniz.

Img 6.jpg


5 Kullanıcı memnuniyeti programı

Img 7.jpg


Microsoft, ürünlerini geliştirmek için hep bir gayret içerisinde. Bunun yanı sıra firma, kullanıcılarının hangi bilgisayar sorunlarıyla karşılaştığını da bilmek istiyor. Normalde bu konuda söylenecek fazla bir şey yok. Fakat bazı durumlarda yapılan işlemler amacın dışına çıkabiliyor. Örneğin eğer Windows 7 bilgisayarınıza önceden kurulmuş ise, donanımınızla ve Windows’u kullanma şeklinizle ilgili bilgiler sizn haberiniz olmadan Microsoft’a gönderiliyor olabilir. Microsoft bu işlemi “Windows müşteri deneyimi geliştirme programı” olarak adlandırmakta. Ancak, bilgilerin Microsoft’a gönderilmesi size doğru gelmiyorsa, işlem merkezindeki “İşlem merkezi ayarlarını değiştir” butonuna ve sonrasında “Müşteri deneyimi geliştirme programı ayarları”na tıklayın. Sonraki pencerede “Hayır programa katılmak istemiyorum” seçeneğini tıklayın. Yeni ayarları kaydetmek için “Değişiklikleri kaydet” e tıklayın.

Evi arama

Img 8.jpg


Büyük olasılıkla farkında olmadan onaylanmış olduğunuz “Windows müşteri deneyimi geliştirme programı” düzenli olarak, Microsoft’a bilgisayarınız hakkında bilgiler gönderir. Bu işlemin ne kadar sıklıkla yapıldığını görev zamanlayıcısından denetleyebilirsiniz. “Başlat/Tüm programlar/Donatılar/Sistem araçları” yolunu takip ederek görev zamanlayıcısına girin. Daha sonra karşınıza çıkan pencereden “Görev zamanlayıcı kitaplığı/Microsoft/Windows” dizinini açtıktan sonra “Consumer Experience Improvement Program” seçeneğini bulabilirsiniz. Buradaki “Consolidator” seçeneğini ele alalım. Windows müşteri deneyimi geliştirme programı katılım kullanıcı tarafından onaylanmış ise bu seçenek her gün saat 19’da Microsoft’a bilgiler gönderildiğini size bildirmektedir. Gönderilen bilgilerin tam olarak hangi bilgiler olduğu ise açık değil. Microsoft’a gönderilen bu raporları anlayamıyorsanız görev zamanlayıcısındaki ilgili görevleri “Customer Experience Improvement Program” altından devre dışı bırakabilirsiniz.

6 bilgisayar sorunlarını çözmek

Img 9.jpg


İşlem merkezi, bilgisayarınızdaki bakım ve güvenlik alanlarını da denetler. Bir sorun olduğunda program bunu normal olarak bilir. Ama bazen denetlemeye kapalı olan diğer alanlarda zorluklar oluşabilir. Windows 7 bunun için de bir çözüm sunuyor. İşlem merkezinde alttaki pencerenin kenarındaki ”Sorun giderme” seçeneğine tıklayın.”Bilgisayar sorunlarını giderin” iletişim kutusu açılacaktır. Farklı sorunlar için kategorilere ayrılmış bir liste göreceksiniz. Örneğin eski bir Windows sürümü için yazılmış programlarla çok sorun yaşayabilirsiniz. Windows 7’de bu programların güvenilir bir biçimde çalışma için “Programlar” seçeneğine tıklayın ve sonraki adımlarda size eşlik edecek sihirbazı başlatın. Siz “İleri” yazısını onaylar onaylamaz bilgisayarda yüklü tüm programlar taranacaktır. Listede sorun teşkil eden uygulamayı işaretleyin. Sonraki pencerede “Program sorunlarını çözme”yi seçin. Sonraki adımda sorunu tam olarak tanımlamalısınız. Windows 7 artık gerekli ayarları uygulayacaktır -ve umuyoruz ki- bu şekilde sorununuz çözülecektir-. Örneğimizdeki program, Windows uyumluluk olarak “Windows Vista” seçilmesinden sonra sorunsuzca çalışmaya başladı.

Img 10.jpg


Img 11.jpg


7 Güvenilirlik raporlarını göstermek

Img 12.jpg


Bilgisayarı yeni kurmuş olan biri, ilk olarak işlem merkezinden bir ya da birden fazla bildirim alacaktır. Bir antivirüs programı kurduğunuzda ve gerekli tüm bakım ayarlarını yaptıktan sonra ise zamanla daha az sorun bildirimleri gelecektir. Öte yandan tüm bildirimler ve sorunlar hakkında genel bir bakış açısı edinmek için “Güvenilirlik İzleyicisi”nden de yararlanabilirsiniz. Güvenilirlik geçmişini görüntülemek için ilk olarak işlem merkezini açın. Eğer “Bakım” bölümüne ait ayrıntıları göremiyorsanız sağ kısımda yer alan oka tıklayarak ayrıntıları açabilirsiniz. Daha sonra ”Sorun raporları çözümlerini denetle” başlığı altındaki “Güvenilirlik geçmişini göster” seçeneğine tıklayın. Sonraki adımda tüm bildiriler ve hatalar kontrol edilecektir. Zaman dilimi “Gün” ya da “Hafta” olarak belirleyebilirsiniz. Sorunlar hakkında ayrıntılı bilgiyi ise alt kısımlarda bulabilirsiniz

Önceki sürümler

Sürücü yüklemeleri bazen bilgisayarınızı eki bir sistem geri yükleme noktasına geri götürmeyi gerektirecek kadar sorun açabilirler. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgiye yine kitapçık içerisinde yer alan “Sistem geri Yükleme” başlığı altından ulaşabilirsiniz. Öte yandan Windows 7’de sadece sistemi komple geri yüklemek değil, bir klasörün ya da bir dosyanın, gölge kopya olarak adlandırılan, önceki sürümünü de geri yüklemek mümkündür. Bunun için sistem koruması aktif olmalıdır. Bu özelliği test etmek için başlat menüsünde yer alan “Bilgisayar” seçeneğine sağ tıklayın ve “Özellikler”i seçin. Açılan iletişim kutusunda “Sistem koruması/Yapılandır” dizinini izleyin. Sonraki adımda “Sistem ayarlarını ve dosyaların önceki sürümlerini geri yükle” seçeneğini etkinleştirin. Bu durumda Windows 7, artık herhangi bir sistem geri yükleme noktası oluşturulurken veya sistem yedeği alınırken dosyaların da son değişiklikten itibaren oluşan sürüm bilgilerini kaydedecektir. Yine bu bölümden bilgisayar koruması için ayrılacak maksimum hafıza alanını da belirleyebilirsiniz. Artık bir belgenin sadece bir gölge kopyasını yenilemek için Windows Explorer’da bilgiye sağ tıklayın ve içerik menüsünden “Özellikler”i seçin. Dizindeki “Önceki sürümler” belgenin tüm gölge kopyalarını listeler. İstenen sürümü işaretleyin ve “Geri yükle” ye tıklayın.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı