İşlemci alırken GHz mi çekirdek mi dikkat edilmeli?

Kabaca söylemek gerekirse, yeni işlemciler eskilerinden iyidir. Oyun için tek çekirdek performansı, render vs işleri içinde çekirdek sayısı ön plandadır. Aynı klasmandakilerde de test sonuçları seçim kriteridir, derim. Öneri olarak da Amd'de Ryzen 3600 ve üstü; İntel'de 9 nesil ve üstünü öneririm.

Herkese iyi forumlar, iyi günler.
İşlemci alırken neye dikkat etmem lazım GHz'ye mi çekirdek sayısına mı?
Test sonuçlarında bir işlemci ne sayesinde diğerinden üstün performans gösteriyor, konudaki asıl soru bu zaten.

Günümüzde oyun için genellikle tek çekirdek performansı, işleme için de çoklu çekirdek performansı önemli. Gelecekte daha fazla oyunun çoklu çekirdeğe geçeceğini düşünüyorum. Ancak çekirdekten daha önemli bir şey varsa o da mimaridir. Örnek olarak FX 8000 serisinin 4/4 işlemcilerden geride kaldığı birçok nokta var, bunun sebebi mimari işte. Frekans hızı ise bunların hepsinden sonra gelir. Frekans, çekirdeğin çalışma hızını belirtir.
Yav adam mimariye bakarak nasıl karar verecek, nereden bilecek hangi mimarinin daha iyi olduğunu. Soruyu iyi okuyun lütfen!

@462002 diğer mesajda bahsettiğim üzere bir örnek ekliyorum.

AMD Athlon II x4 860k bu işlemci 3.7GHz ve 4 çekirdek.
Intel Core i3-4130 bu işlemci ise 3.4GHz ve 2 çekirdek.
860k GHz ve Çekirdek sayısı olarak üstün olmasına rağmen i3-4130 860K'yı tokatlıyor.

1.png

.
2.png

Yav adam mimariye bakarak nasıl karar verecek, nereden bilecek hangi mimarinin daha iyi olduğunu. Soruyu iyi okuyun lütfen!

@462002 diğer mesajda bahsettiğim üzere bir örnek ekliyorum.

AMD Athlon II X4 860k bu işlemci 3.7GHz ve 4 çekirdek.
Intel Core i3-4130 bu işlemci ise 3.4GHz ve 2 çekirdek.
860k GHz ve çekirdek sayısı olarak üstün olmasına rağmen i3-4130 860K'yı tokatlıyor.

Eki Görüntüle 1151088.
Eki Görüntüle 1151089

Çok teşekkür ederim.
Bu hangi site acaba bana iyi bir site önerebilirmisniz.

Oyun ve render olarak ikiye ayrılır. Çekirdek gücü ve hyper-thread asıl önemli noktadır, reel çekirdek sayısı sonra gelir. Örnek veriyorum Ryzen 1950X render yaparken 5600X'in içinden geçerken, oyun performansında 5600X 1950X'in içinden geçer.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı