İşlemci boşta 100 derecelerde çalışıyor

endelos47

Yoctopat
Daha fazla  
RAM
2X Kingston KHX2400C15D4/8G
SSD veya HDD modeli
Kingston SA2000MB1000G
Ekran kartı
NVİDİA GeForce GTX 1050 Tİ
Anakart
Asus Rog Strix h270f
İşlemci
İntel Core İ7-7700
Arkadaşlar kafayı yemek üzereyim bu CPU neden boşta 90-100 derecelerde?
5-6 sene önce stok soğutucumu bir arkadaşım bozmuştu ve kendisinde olan eski soğutucuyu vermişti bana. O günden sonra boşta ortalama 30 derecelerde olan bilgisayarım ortalama 45 derecelere çıkmıştı. Daha bilgisayarı açmadan başlangıçta BIOS'a girdiğimde ise sıcaklık 60 derecelerde gözüküyordu şu sıralarda masaüstünde boşta 50-60 derecelerde gezmeye başlayınca kasayı temizledim ama hiçbir şeyi bozmadım. İki sene önceden sürdüğüm termal macunun kalıntıları vardı onu temizledim dün gece. Yani şu anda herhangi bir macun sürülü değil bugün sipariş vereceğim. Ama bir baktım ki şimdi de 100 derecelerde çalışıyor ben nasıl yıllar öncesi gibi 30 derecelere düşürürüm?

Dosya Ekleri

• cpu sıcaklıgı.PNG
    cpu sıcaklıgı.PNG
    77,5 KB · Görüntüleme: 23
1757419030324.png

HOcam bu görselin meali, iki metal yüzeyin siz ne kadar pürüzsüz ve düz görseniz de birbirine ne kadar sıkı montajlasanız da aralarında hava kaldığı. Termal Macun aradaki bu hava boşluğunu tamamen kapatan, aldığı ısıyı soğutucu bloğa ileten bir malzeme. Her malzemede fiyat ve kalite farkı olduğu gibi termal macunlarda da bulunmaktadır ve bu fark ısıyı iletim gücü, yüksek ısılardaki dayanıklılık ömrü ve yüksek basınç altında bile yüzeyden dışarı fışkırmaması.

En ucuz termal macunu bile alsanız kesinlikle hiç termal macun olmamasından daha iyidir ama şu an piyasada 150-200 TL civraı işinizi görebilecek bir çok macun modeli mevcut.

Termal macun sürmedne önce hem işlemci hem de soğutucu yüzeylerindeki tüm eski macunları iyice temizleyin. Eğer zorlanırsanız pandemide sıkça kullandığımız kullan-at ağız maskelerinin kumaşı çok güzel temizliyor.

Ardından macunu benim de tercih ettiğim şu şekilde sürebilirsin:

1757419448289.png

Macunu sürdükten sonra soğutucuyu takarken düz bir hizada takman iyi olur yani yanlara vs yatırarak veya aşırı sağa sola kaydırarak değil. SOnrasında vidalarını sırayla mesela 4 tur 4 tur döndüre döndüre sıkmalısın ki macun her yere güzelce yayılsın. Eğer ilk sadece bir vidayı sıkıp sonra ikinci vidaya geçersen o zaman macun çok güzel yayılmaz.

Bu adımları doğru ve dikkatli yaptığın sürece harika ısı değerleri alırsın.

Örnek olsun diye bu ürünü attım. Yanında temizleme alkolü gelmesi ve 4gr olması nedeniyle 3 4 sene size yetecektir. Eğer çok fazla oyun oynuyorsanız 7 8 ayda bir macun değiştirmenizi öneririm. Çok oynamıyorsanız 1-1.5 senede bir de yeterli.

Hocam öncelikle çok teşekkür ederim harika açıklamışsınız her şeyi. Thermalright Assassin King 120 SE TL-C12C 120mm 5 X 6mm marka soğutucuyu almayı düşünüyorum. Yanında da Thermalright TF4 termal macun geliyormuş. Benim anakartım ASUS ROG STRIX H270F model. Pek bilgim olmadığından soruyorum bu soğutucuyu ve termal macunu önerir misiniz ve benim anakartıma uyumlu olur mu?

Hocam soğutucuda LGA1151 desteklediği belirtiliyorsa olur. Baktım da desteklediği belirtilmiş. Yani uyumlu. İçinden çıkan macun da gayet yeterli. Kutudan çıkan kitapçıkta montaj talimatları mevcuttur. Ona dikkat ederek montajınızı yapın kâfi.
Çok sağolun hocam.

Arkadaşlar bugün soğutucu ve macun aldıktan sonra konuyu çözüme ulaştırmıştım normalde. Yardımlarınız için tekrardan ayrıca sağ olun. Boşta 100 derecede olan CPU sıcaklığım artık 35-36 derece bandında. Fakat anlayamadığım ani yükselişler yaşıyor bir anda 60 derecelere çıkıp geri düşüyor bilgisayar formatlı yani temiz. Sizce neden olabilir?

Ayrıca sıcaklık değerlerini kontrol ederken fark ettim mavi çember içine aldığım kısımda bir tane kutucuk eksik bunun sebebi nedir?

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    70,7 KB · Görüntüleme: 6
Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı