İşlemci ekran kartı besleme gücü neye göre belirlenir?

• Konuyu başlatan MachL
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 9
  • Görüntüleme 4.144
Makaleler
1
Daha fazla  
Bir işlemcinin oyun performansından ziyade ekran kartı besleme gücüne en çok hangi faktör etki eder?
Tek tekirdek performansı mı yoksa çekirdek ve sanal çekirdek sayıları mı?
Beni bu konuda beni aydınlatabilirseniz sevinirim, referans olarak da Ryzen 5 3600X ve i5 9600K üzerinden anlatım gerçekleştirelim.
Burada yapmak istediğim Intel mi Ryzen mi değil lütfen cevaplarınız ona göre olsun.
Herkese iyi sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çekirdek sayıları, mimarisi, hızı vs ama tek çekirdek olduğunu sanmıyorum. Çünkü 7600K işlemcim var 4.8 GHz kullanmama rağmen 1660 Ti birazcık darboğaz yapıyor.

Çekirdek sayıları, mimarisi, hızı vs ama tek çekirdek olduğunu sanmıyorum çünkü 7600K işlemcim var 4.8 GHz kullanmama rağmen 1660 Ti birazcık darboğaz yapıyor.
Ben de 7600K kullanıyorum, kullandığınız ayarları bana ulaştırabilir misiniz?

Gerçekten mi 7600K, 1660 Ti darboğaz ilginçmiş galiba 4 çekirdek 4 thread o işlemci.
Evet maalesef herkes yapmaz sanıyordu ben de besler sanıyordum ama bazı oyunlarda zar zor besliyor. Artık ekran kartları çok güçlü. 4c4T bir işlemci zorlanıyor.
Ben de 7600K kullanıyorum, kullandığınız ayarları bana ulaştırabilir misiniz?
MSI Z270 GAMING Plus, CPU ratio 48, CPU ratio offset -1, voltaj da 1.32. Hyper 212 kullanıyorum.

I5 9600K Ryzen 5 3600X'e oranla az farkla tek çekirdek performansında üstün. Çoklu çekirdek kullanan oyun ve uygulamalarda ise Ryzen 5 3600X farkla önde. Sadece oyun için düşünüyorsanız ikiside üzmez, ancak ben olsam 3600X tercih ederdim. Günümüzdeki çoğu oyun tek çekirdek kullanıyor, ilerde çoklu çekirdek kullanan oyunlar yaygınlaştığında amd çok daha avantajlı hale gelecek. Ekran kartı da bu kıstasa bağlı kalıyor. Bahsedilen işlemcilerle neredeyse tüm erkan kartları kullanılabilir. 5-10 fps fark göze batıyorsa fps ölçümlerinizde 9600k daha yüksek değerler verecektir.

@Burakcdemir Dürüstlüğünüz için teşekkürler.

@Techno.Patates Yanlış, örneğin 2060 ile ikisi de aynı FPS veriyor. 9600K'nın öne çıktığı durum 2080-2080Ti gibi kartlar ile 1080P oyun testlerinde ortaya çıkıyor. 3600X varken 9600K her durum için bana gereksiz geliyor çünkü 9600K'a 2070S-2080 takacak halim yok veya o kartlarla 1080P oynayacak halim yok, kısaca böyle.

I5 9600K Ryzen 5 3600X'e oranla az farkla tek çekirdek performansında üstün. Çoklu çekirdek kullanan oyun ve uygulamalarda ise Ryzen 5 3600X farkla önde. Sadece oyun için düşünüyorsanız ikiside üzmez, ancak ben olsam 3600X tercih ederdim. Günümüzdeki çoğu oyun tek çekirdek kullanıyor, ilerde çoklu çekirdek kullanan oyunlar yaygınlaştığında amd çok daha avantajlı hale gelecek. Ekran kartı da bu kıstasa bağlı kalıyor. Bahsedilen işlemcilerle neredeyse tüm erkan kartları kullanılabilir. 5-10 fps fark göze batıyorsa fps ölçümlerinizde 9600k daha yüksek değerler verecektir.
Sormak istediğim oyun performansı değildi ama teşekkürler.

Bir işlemcinin oyun performansından ziyade ekran kartı besleme gücüne en çok hangi faktör etki eder ?
Tek tekirdek performansı mı yoksa çekirdek ve sanal çekirdek sayıları mı ?
Beni bu konuda beni aydınlatabilirseniz sevinirim, referans olarakta Ryzen 5 3600x ve i5 9600K üzerinden anlatım gerçekleştirelim.
Burada yapmak istediğim İntel mi Ryzen mi değil lütfen cevaplarınız ona göre olsun.
Herkese iyi sosyaller.
Oyun motorunun da etkisi var bu durumda. Kimi oyun 11thread kullanır BF1 gibi, kimi oyun 6 thread kullanır. 9600K ve 3600X; birçok oyunda 1080P'de 2070'i ve belki 2070S'i besleyebilir. Besleme ve darboğaz olayları çok yanlış biliniyor. R5 3600 aldık diyelim ve 2080Ti taktım ve 1080p oyun oynuyorum. Ekran kartı kullanımı oldukça düşecektir yani halkımızın darboğaz dediği şey olacaktır ama 'so what?' derim ben de! 10900K ile 250FPS alırken R5 3600 ile 200FPS alayım? 165Hz monitörümü doyuruyor ve takılmandonma yapmıyor? So what dediğim kısım burası işte.

Bir işlemcinin oyun performansından ziyade ekran kartı besleme gücüne en çok hangi faktör etki eder ?
Tek tekirdek performansı mı yoksa çekirdek ve sanal çekirdek sayıları mı ?
Beni bu konuda beni aydınlatabilirseniz sevinirim, referans olarakta Ryzen 5 3600x ve i5 9600K üzerinden anlatım gerçekleştirelim.
Burada yapmak istediğim İntel mi Ryzen mi değil lütfen cevaplarınız ona göre olsun.
Herkese iyi sosyaller.

Teorik olarak bir sürü neden var ama bu nedenlere teker teker bakmaya gerek yok. Onun yerine oyun alanında kendisini "iyi" olarak ispatlamış modeller arasından bir seçim yapmanız daha kolay olacaktır.

Örneğin AMD'nin Ryzen 3000 serisi bu konuda oldukça iddialı. Ryzen 5 ya da 7 ailelerinin 3000'li modellerinden alırsanız hiç bir oyunda bir sorununuz olmaz. Ryzen 3 3000 serisi mecbur kalmadıkça tercih edilmemeli derim. Onun yerine bütçe dostu olması açısından Ryzen 5 2600 ve 2600X de alınabilir.

Intel tarafında 8000 ve 9000 serileri aynı şekilde. i5 veya i7 ailelerininin 8000 ve 9000 serileri oyun alanında kimseyi yolda bırakmayacaktır. i3 yine mecbur kalmadan alınmamalı derim, onun yerine i5'in 7000 serisine (ya da daha iyisi AMD Ryzen'in 2000 serisine) yönelmek daha mantıklı.

Teknik sebepleri de biraz açmamı isterseniz:
1) işlemcinin hızından ziyade işlemciye ulaşım hızı önemli. Bu da özellikle birinci çekirdeğin tek çekirdek hızını ön plana çıkarıyor. Birinci çekirdek işlemciye işlemlerin gelmesinden ve işlemci içinde dağıtılmasından sorumlu. Oyunlar da işlemleri toplu toplu yükleyip öyle gönderiyorlar. Bu yükü hızlıca alıp dağıtmak işlemcinin birinci önceliği.

2) Bellek miktarı ve belleğe ulaşım. Bazı işlemcilerde bellek miktarı böldü ama tüm çekirdekleri o belleğe erişimi yoktu. Diğer çekirdekler üzerinden belleğe erişerek hem yavaşlıyorlar hem de diğer çekirdekleri meşgul ediyorlardı. Bu tip tasarımlarda çoklu çekirdeğe sahip olmak oyunlar açısından bir kar getirmiyordu. Eski AMD FX sistemler biraz da bundan kaybettiler, yoksa biyasadki ilk 6 ve 8 çekirdekli oyuncular onlardı. Ama oyunlarda etkili olamadılar.

3) Çekirdek sayısı. Yeni oyunlarda ve online oyunlarda daha çok önem kazanan bir olgu, eski oyunlarda neredeyse hiç önemi yok diyebiliriz. Eski oyunların hemen hemen hepsi en fazla 2 çekirdeğe yayılıyorlar. Yeni oyunlar ise çoklu çekirdekten faydalanmak için iş bölümü yapıyorlar. Örneğin anti hile bir çekirdeğe, windows işlemleri bir çekirdeğe, oyunun yapay zekası bir başkasına, ekran kartı sürücüsü bir başka çekirdeğe diyip yayılıyorlar. Böylece hiç bir çekirdek yüklenmemiş oluyor.

Bunun gibi bir kaç faktör var ama teker teker bu özellikleri değiştirmek mümkün olmadığı için, mevcut işlemcilerin oyun testlerine bakıp karar vermek daha pratik bir yöntem.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı