İşlemci güç planı sorunsalı

L0rrec

Hectopat
Makaleler
11
Selam arkadaşlar,

Ryzen 5 5500 16 GB 2x8 3200MHz RAM ve GTX 1660 Super kullanıyorum World of Warcraft oynuyorum dikkatimi bir şey çekiyor ve aklım takılıyor.

Şimdi Ryzen 5000 serisi için AMD 3000 serisindeki gibi Ryzen yüksek performans veya balance gibi güç planlarını kaldırmış son chipset sürücü yüklü
Sadece balance ve yüksek performans var Windows'un güç profilleri şimdi balance da en düşük %5 en yüksek %100 yüksek performans da en düşük ve en yüksek %100

Ben bu profilleri 2'sini de sırayla deniyorum oyunda tüm çekirdekleri Afterburner'dan takip ediyorum bazılar 3400 3-4 tanesi bazıları 4250 bazen 3600 gibi sürekli değişken değerler gösteriyor en düşük %100 bile olsa bu hala böyle yani bu işlemci normalde 3800 MHz taban ama 3400 bile görüyorum. Isınma sorunum yok işlemci buz gibi.

Yalnız şu var oyun gerçekten fazla kullanmıyor yani % 25 - 15 gibi işlemci kullanımı var arkada da Edge açık olsa bile. Ekran kartı da öyle % 50 bazen oyunda yerlere göre %100'lerde.

Oyun yağ gibi akıyor sorun yok ama neden güç profili çalışmıyor mu? Anlamadım.

Core Performance Boost'ya da cool and quiet ile alakalı olabilir mi?

Vallahi bilmiyorum onlar default haldeler yani 5000 serisinde kaldırmışlar özel Ryzen güç planlarını slider var en iyi performans a çektim bilmiyorum acaba herkes de böyle mi oyun çok kullanmıyor diye yapıyor herhalde.

Mesela işlemci soğuk çalışıyorsa CPB açıp, Cool and Quiet kapatıp kendine göre testini yap o şekilde dene, sıcaklıktan memnun kalırsan keyfine bak.

Mesela işlemci soğuk çalışıyorsa CPB açıp, cool and quiet kapatıp kendine göre testini yap o şekilde dene, sıcaklıktan memnun kalırsan keyfine bak.

CPB açık da kapalı da fark etmiyor mesela açıp +200 giriyorum 4450'ye kadar o.c yapıyor ama oyunda mesela 8 çekirdek 4450 iken 4 tanesi 3600'e iniyor veya farklı rakamlara dönüp dolanıyorlar yani. :D garip bir anlatım gibi geliyor ama bilemedim 3300X kullanıyordum önceden orada kendi güç planı vardı Ryzen'a özel high performance seçince yine arada küçük oynamalar yapıyordu ama daha çok Max hızda oluyordu.

-Ryzen 5000 series CPUs do not require a special Ryzen Power Profile, so it is not installed with Chipset driver package.
''Ryzen 5000 serisi işlemciler için özel bir Ryzen Güç Profili gerekmez, bundan dolayı da Chipset sürücüsü paketiyle de yüklenmemiş olur'' diyor hocam Amd forumunda.

-Ryzen 5000 series CPUs do not require a Special Ryzen Power profile, so it is not installed with chipset driver package.
"Ryzen 5000 serisi işlemciler için özel bir Ryzen güç profili gerekmez, bundan dolayı da chipset sürücüsü paketiyle de yüklenmemiş olur" diyor hocam AMD forumunda.

Evet bende bunu bulmuştum yüklüyor aslında güç planını ama seçenek olarak çıkmıyor Windows kontrol ediyor.

Sorun yok aslında ama işte merak adamı öldürür demişler. Belki de gereksiz diye kendi kısıyor.
Tek yol düz manuel değer girip tüm çekirdekler o.c yapmak oda gereksiz gibi.

Bir de diğer tahminim Ryzen 3 3300X 4 çekirdekti belki iş yükü daha çok biniyordu o yüzden çekirdekler daha çok Max da takılıyordu. Tabii onda high performance güç planı vardı %100'dü demek ki o yüzden daha seyrek azaltıyordu.

Sağ olun cevaplar için.

Rica ederim, son olarak bir de CMD > yönetici olarak çalıştır:
powercfg /DUPLICATESCHEME e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61 kodu, güç planlarına nihai performans modu seçeneğini ekliyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı