İşlemci Isınma Sorunu

GuiKita

Megapat
Yer
Bursa/İnegöl
Daha fazla  
Meslek
Eczane Teknisyeni
Bu aralar problem çektiğim ve çözmek istediğim bir sorunu size danışacağım.

Ryzen 7 1700 sahibiyim ve 1 hafta önce kendi termal macununu silip, Cooler Master MasterGel Pro adlı macunu sürdüm. İşlemcim önceki macunda 60 dereceyi zor görürken, bu macunda 70'e rahatlıkla çıkıyor, hatta 80 dereceyi zorluyor.
İlk başta çok sürdüğümü düşünerek temizleyip sadece ortaya mercimek tanesi büyüklüğünde bıraktım, soğutucuyu monteledim, durum yine aynı. Bir yerlerde okumuştum, işlemci voltajı otomatikte olduğu zaman soğutucu yetersiz kalıyor gibi bir şey okudum. Acaba yapmam gereken voltaj ve frekans ayarları hakkında tecrübeli olan birileri varsa cevaplarını bekliyorum. İşlemcimin kendi soğutucusu bu arada, en olmadı kasaya ek fan takviyesi yapacağım sanırım egzoz fanı yeterli gelmiyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bence stok fan sevdasını artık bırakın. Yeterince iyi soğutmuyor zaten. Hocam işlemcinin üstündeki tüm termal macunu alkolle temizleyin. Bir gıdım bile kalmasın. Mastergel Pro'yu sürüp her tarafa eşit bir şekilde sürün. Boş alan kalmasın. Ondan sonra soğutucunun vidalarını döndürülemeyecek hale gelene kadar sıkın. 1 saat termal macunun tamamen yayılmasını bekleyin. Ardından da Core Temp ile sıcaklıkları belirtin. Eğer sıcaklıklar hala fazlaysa kasada yeterli hava akışı sağlanmıyor demektir. Kasa fanlarını öndeki fanlar içeri hava alacak şekilde, üst ve arka fanları havayı dışarı çekecek şekilde monte edin. İşlemcinin içindeki kir ve tozları bir fırça ve temiz bir bez yardımıyla ayrıntılı temizleyin.

Bence stok fan sevdasını artık bırakın. Yeterince iyi soğutmuyor zaten. Hocam işlemcinin üstündeki tüm termal macunu alkolle temizleyin. Bir gıdım bile kalmasın. Mastergel Pro'yu sürüp her tarafa eşit bir şekilde sürün. Boş alan kalmasın. Ondan sonra soğutucunun vidalarını döndürülemeyecek hale gelene kadar sıkın. 1 saat termal macunun tamamen yayılmasını bekleyin. Ardından da Core Temp ile sıcaklıkları belirtin. Eğer sıcaklıklar hala fazlaysa kasada yeterli hava akışı sağlanmıyor demektir. Kasa fanlarını öndeki fanlar içeri hava alacak şekilde, üst ve arka fanları havayı dışarı çekecek şekilde monte edin. İşlemcinin içindeki kir ve tozları bir fırça ve temiz bir bez yardımıyla ayrıntılı temizleyin.
Merhaba, cevabın için teşekkür ederim. Stok fan sevdalısı değilim, zamanla bütçe açıp elbette soğutucu alacağım. Dediğinizi harfiyen yapıp Core Temp'leri paylaşırım, sağolun.

Merhaba, cevabın için teşekkür ederim. Stok fan sevdalısı değilim, zamanla bütçe açıp elbette soğutucu alacağım. Dediğinizi harfiyen yapıp Core Temp'leri paylaşırım, sağolun.
Soğutucunun montajı eğer düzgün yapılmamış ise o yüzdende olabilir hocam. Bu arada bende Ryzen 5 kullanıyorum. Kendi stok fanım'da güzel fakat tasarım açısından ledli olmasını istiyorum.
Yeni soğutucu alırsanız eğer diğer fan boşta kalacağı için stok fanları takas düşünür müsünüz ileride ?

Soğutucunun montajı eğer düzgün yapılmamış ise o yüzdende olabilir hocam. Bu arada bende Ryzen 5 kullanıyorum. Kendi stok fanım'da güzel fakat tasarım açısından ledli olmasını istiyorum.
Yeni soğutucu alırsanız eğer diğer fan boşta kalacağı için stok fanları takas düşünür müsünüz ileride ?
Bu konu hakkında bir şey diyemeyeceğim :)
Voltaj verildiğinde stok fan işlemciyi soğutamıyor R3 1200 OC rehberinde görmüştüm işlemci stok fanla 87 dereceye çıkıyor, yani stok fanla işlemciyi voltajı 1.28 i geçmemeli.
Şuanda bir problem yok gibi görünüyor, voltal 1.13 - 1.30 arası değişiyor.
2 ihtimal var, soğtucu tam oturmadı veya macun homojen şekilde dağılmadı. Macunu incecik tabiri caizse soğanın dışında bulunan zar kadar ince sürün ve her yeri aynı olsun.
Sanırım çok az sürmüşüm, ayriyeten egzoz fanım yetersiz kalıyor.
Bu arada güzelce tekrar düzelttim, kasanın kapağı açık şekilde en fazla 50 derece gördüm. Sanırım hava sirkülasyonu düzgün değil.

Bu konu hakkında bir şey diyemeyeceğim :)

Şuanda bir problem yok gibi görünüyor, voltal 1.13 - 1.30 arası değişiyor.

Sanırım çok az sürmüşüm, ayriyeten egzoz fanım yetersiz kalıyor.

Bu arada güzelce tekrar düzelttim, kasanın kapağı açık şekilde en fazla 50 derece gördüm. Sanırım hava sirkülasyonu düzgün değil.
Fanlar için bütçe belirtirseniz çok güzel fanlar önerebiliriz bütçenize göre.

Sorunlarınızı büyük ölçüde bulmuşsunuz zaten. O termal macuna göre ilaveler yapayım.
Master gel pro'nun etkin olarak işlev görmeye başlaması 50 saati bulabiliyor.
Mercimek tanesi de biraz az olmuş :) . Biraz koyu kıvamlı bir macun olduğundan yayma aparatı ile dağıtmanız lazım.
Stok soğutucu o işlemci için evet, bir hayli zayıf kalıyor. Kasanıza uygun boyutta kule tipi bir fan ile farkı net şekilde hissedersiniz.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı