İşlemci kullanım yüzdesi neye göre değişir?

EVrenus

Megapat
Daha fazla  
Merhabalar,

İşlemcinin kullanım yüzdesi neye göre değişiyor merak ediyorum. Yani GHz ile mi alakalı ön bellek mi ya da çekirdek sayısı ile mi alakalı?

İşlemcinin kullanım yüzdeki o anki yapılan işlemlere bağlı, örneğin bir saniye içinde yapılması gereken işlerin tamamı 0.5 saniye sürüyorsa işlemcinin %50sini kullanırsınız. 1 saniye içinde yapılan işlemler 1 saniyeyi geçiyorsa işlemci kullanımı %100de takılır, işlemler daha uzun sürer. Bunun hesaplamasını yine işlemcinin ayrı bir bölümünde hesaplama yapan birim oc ihtiyacı varsa ayarlar.
Frekans bir saniye içinde yapılacak işlem hızını arttır, çoklu çekirdek bir saniyede yapılacak işleri paralel yürütme sağlar, yani bir saniyede yapılabilen iş sayısı artmış olur. Eğer yapılması gereken işlerin sayısının sabit kaldığını düşünürken kullanım yüzdesi azalmış olur. Önbellek orada saklanabilecek programların en hızlı getirileceği yerdir, RAMden hızlı çalışır ancak yine de oradan işlemcinin hesaplama birimine bilgi getirmek bir iştir ve mikro cinsinden saniyeler alabilir.

Merhaba,

İşlemcinin maksimum işlem (her bir matematiksel 4 işlem) adedinin o saniye yapılan işlem adedine bölümü kullanım yüzdesini vermektedir.

Örn: 4 GHz bir işlemcinin 1 çekirdeği saniyede 40 milyar işlem gerçekleştirebilmektedir. Bu işlemcide 4 çekirdek olduğunu varsayarsak saniyede 160 milyar adet işlem yapabilmektedir. Saniyede 80 milyar işlem yaparsa bilgisayarınız kullanımı %50 olacaktır.

Daha ayrıntılı bilgi için Bilgisayar Mimarileri üzerine araştırma yapmanız gerek, ancak bulacağınız kaynakların neredeyse hepsinin ingilizce olduğunu söyleyebilirim, ileri derece bilgisayar bilimi sonuçta

En basit örneklerle bu şekilde anlatabiliriz sanırım.

Arkadaşlar sanırım bu söylediklerinizi sormamış. Anladığım kadarıyla hangisi daha iyi olursa bu yüzde daha düşük kalır demek istemiş. Ya da ben mi yanlış anladım?

Bilgilendirme için teşekkürler bir sorum daha olacak elimde 8700k intel işlemci var ve bununla bir programdan bir sürü açmak gerekiyor ve %100 oluyor bu sorunu çözmek için çekirdek sayısı fazla olduğundan amd ryzen 3900x e geçmeyi düşünüyorum. Sizde işlemci kullanımı düşer mi program 32 bit

Arkadaşlar sanırım bu söylediklerinizi sormamış. Anladığım kadarıyla hangisi daha iyi olursa bu yüzde daha düşük kalır demek istemiş. Ya da ben mi yanlış anladım?
Hepsinin yüksek olmasını tercih ediyoruz
Nasıl bir program ? Programın 32/64 olması önemli değil, aynı miktarda işlem yapılıyor.

Evet aslında sizin anladığınız gibi sormuştum ancak yinede extra bilgi almaktan zarar gelmez
Hepsinin yüksek olmasını tercih ediyoruz

Nasıl bir program ? Programın 32/64 olması önemli değil, aynı miktarda işlem yapılıyor.
Aslında düşük sistem gereksinimleri isteyen bir oyun sadece işlemci ve ram kısmından problem yaratıyor bana ram 16 idi 32 yaparak o işi çözdüm ancak işlemci işine halen bakıyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…