İşlemci nasıl bozulabilir?

Veli ÖZEN

Kilopat
Yer
sakarya
Daha fazla  
Meslek
organizatör
Yakın zamanda mavi ekran hatası almamla ilgili konu açmıştım. Sorunu deneme yanılmalarla işlemciden olduğu anlaşıldı. Tüm donanım aynı farklı işlemci ile sıfır sıkıntı çalışıyor PC.
İşlemcim i5 4690K ve 2015'ten beri benimleydi kendisi. Sıfır overclock ile kullandım. 2015de aldığım dönem overclock moda gibi birşeydi meraktan açıp bakmıştım az bir performans için 10 derece fazla ısıyı göze almayıp birdaha asla açmamak üzere overclocku kapatmıştım. Son dönemlerde 2 seneden beri termal macun değişimi yaptıkdan sonra RAM hatasına düşüyordu ve RAM'leri sök tak yaparak bir şekilde hayata döndürüyordum. Demek ki oralardan belliymiş.
Asıl konuya gelirsek eğer bir işlemci nasıl bozulabilir? Bildiğim kadarıyla bir bilgisayarda en son arızalanacak parça işlemci.
Max 1.5 ayda bir düzenli macun değişimi kasa temizliği yapmama rağmen üstelik.

Mavi ekranın fotoprafını ekledim.

Dosya Ekleri

• IMG_20230905_204201.jpg
    IMG_20230905_204201.jpg
    101,9 KB · Görüntüleme: 46
Son düzenleme:
Yakın zamanda mavi ekran hatası almamla ilgili konu açmıştım. Sorunu deneme yanılmalarla işlemciden olduğu anlaşıldı. Tüm donanım aynı farklı işlemci ile sıfır sıkıntı çalışıyor PC.
İşlemcim i5 4690K ve 2015'ten beri benimleydi kendisi. Son dönemlerde 2 seneden beri termal macun değişimi yaptıkdan sonra RAM hatasına düşüyordu ve RAM'leri sök tak yaparak bir şekilde hayata döndürüyordum. Demek ki oralardan belliymiş.
Asıl konuya gelirsek eğer bir işlemci nasıl bozulabilir? Bildiğim kadarıyla bir bilgisayarda en son arızalanacak parça işlemci.
Max 1.5 ayda bir düzenli macun değişimi kasa temizliği yapmama rağmen üstelik.

Mavi ekranın fotoprafını ekledim.

İşlemci soketine kaçan macunlar veya işlemci pinlerinin kırılması bozabilir onun dışında bir bilgim yok.

İşlemci soketine kaçan macunlar veya işlemci pinlerinin kırılması bozabilir onun dışında bir bilgim yok.
Anladım pinlerde herhangibir sorun yok anakartta ama işlemci metal kısmıyla pvc arasında boşluklar vardı fakat yapıştırıcısı sağlamdı nasılsa bozuk diye açtım açarken fazla girip bir devreyide uçurduk :D

Mavi ekran hatasının işlemciyle alakalı olması zayıf bir ihtimal, disk veya RAM kaynaklı olabilir. 4690K'yı bozmak büyük kabiliyet ister, işlemciyi çıkartıp voltaj verip yakabilirsin, balyozla birkaç kez vurarak kırabilirsin ki bunun garantisi yok, bunun haricinde gökdelenden aşağı da atsan, üzerinden defalarca kamyon hatta silindirle de geçsen bozulacağını sanmam, ayrıca işlemcide kırılacak pin de yok.

Mavi ekran hatasının işlemciyle alakalı olması zayıf bir ihtimal, disk veya RAM kaynaklı olabilir. 4690K'yı bozmak büyük kabiliyet ister, işlemciyi çıkartıp voltaj verip yakabilirsin, balyozla birkaç kez vurarak kırabilirsin ki bunun garantisi yok, bunun haricinde gökdelenden aşağı da atsan, üzerinden defalarca kamyon hatta silindirle de geçsen bozulacağını sanmam, ayrıca işlemcide kırılacak pin de yok.

İşlemcilerin altında pinler var hocam ne pin yok anakarta sinyal nereden gidiyor ortasından 2 3 tane PIN'i kır tak çalışmaz.

1.5 yılda bir mi demek istediniz? 1.5 ayda bir mi? Eğer doğru yazdıysanız çok iyi bakayım işlemcime derken bu sebepten bozulmuş bence. 2 yılda bir kalite macun kullandıktan sonra hiçbir sorun olmaması lazım.

Hmm 1.5 ay falan hocam MX4 kullanıyordum takıntı gibi oldu sabit oynadığım MMORPG de Max 58leri görüyordu 65leri görmeye başladığı zaman termal macun değişiyordum.

İşte benim de anlamadığım kısım orası ama arızanın kaynağı net bir şekilde işlemci hocam dediğim gibi sadece işlemciyi değiştirerek diğer tüm donanımlarım aynı sıkıntısız açılıp çalışıyor PC sonra i5 4690K'yı tekrar takıyorum aynı mavi ekranı veriyor.

İşlemcilerin altında pinler var hocam ne pin yok anakarta sinyal nereden gidiyor ortasından 2 3 tane PIN'i kır tak çalışmaz.

AM5 öncesi AMD işlemcilerde pin yapısı vardı, Intel uzun yıllardır masaüstü PC'ler için bu şekilde üretmiyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı