İşlemci pinlerinin zarar görmesi ve çalışmaması

kemal benli

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba,

R5 3600 işemcimi stok fanla kullanıyordum.
Kule tipi yeni bir soğutu aldım. Stok fanı sökerken termal macun öyle bir yapışmışki, sökerken pinler yamuldu.
Pinlerede biraz termal macun bulaştı. Tel fırçayla temizledim güzelcene. Tekrar taktım hiçbir tepki vermedi.
Pinlerin yamulduğunu burada fark ettim zaten. Düzeltip yerine taktım fakat bilgisayar açılıyor ekran gelmiyor.
Soğutucuyu da yerine takmadım, soğutucu kablosu da anakarta takılı değildi.
Elimle baktığımda işlemci ısınıyordu. Normal çalışıyor gibi ama görüntü gelmiyor.
Bütün pinleri tek tek kontrol ettim, anakarta düzgüncene oturuyor. Fakat görüntü gelmiyor.
Aynı anakarta başka işlemci taktığımda ekran geliyor.
Aldığım yeri aradığımda, pinler yamulduğu için garanti dışı kaldığını söylediler.

İşlemcinin bozuk olduğunu düşünmüyorum. Var mı önerisi olan, başına böyle bir olay gelen.
İyi sosyaller.

Benzer bir durum benim başıma geldiğinde işlemci, anakarttaki işlemci kilidini açamadan soğutucuyla birlikte gelmişti. Bu olaydan sonra anakarta bırakın görüntüyü, güç bile gelmedi. Anakarttaki işlemci soketi tamamen bozulmuştu.

Ama sizde böyle bir durum oluşmamış; aynı anakarta başka işlemci taktığınızda görüntü alabiliyorsunuz. Kullandığınız anakarta göre Clear CMOS pinlerini kısa devre yaparak veya BIOS pilini söküp 10 dakika bekleyerek BIOS sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Pek bir şey değiştirir mi emin değilim tabii.

Yine görüntü alamazsanız işlemci pinlerinde hala bir yamukluk vardır. Veya bu oluşan yamukluk sizin çözemeyeceğiniz bir problem çıkartmış olabilir. Bir ihtimal daha var, o da elektrik iletkenliği olan bir termal macun kullanmış olmanız.

Elektrik iletkenliği olan bir termal macun sürdüyseniz problem olmuş olabilir. Arctic MX-4 gibi termal macunların elektrik iletkenliği yok mesela. Hangi macunu sürdünüz?

Ayrıca, işlemci pinlerinin anakarta temas eden ucunda hala grilikler görüyor musunuz? Termal macun kalıntısı olabilir, tekrar bir dikkatli bakıp gözden geçirin, temizleyin derim. Alkol güzel temizler. Ama takıp güç vermeden önce pinlerin kuruduğundan emin olun.

Benzer bir durum benim başıma geldiğinde işlemci, anakarttaki işlemci kilidini açamadan soğutucuyla birlikte gelmişti. Bu olaydan sonra anakarta bırakın görüntüyü, güç bile gelmedi. Anakarttaki işlemci soketi tamamen bozulmuştu.

Ama sizde böyle bir durum oluşmamış; aynı anakarta başka işlemci taktığınızda görüntü alabiliyorsunuz. Kullandığınız anakarta göre Clear CMOS pinlerini kısa devre yaparak veya BIOS pilini söküp 10 dakika bekleyerek BIOS sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Pek bir şey değiştirir mi emin değilim tabii.

Yine görüntü alamazsanız işlemci pinlerinde hala bir yamukluk vardır. Veya bu oluşan yamukluk sizin çözemeyeceğiniz bir problem çıkartmış olabilir. Bir ihtimal daha var, o da elektrik iletkenliği olan bir termal macun kullanmış olmanız.

Elektrik iletkenliği olan bir termal macun sürdüyseniz problem olmuş olabilir. Arctic MX-4 gibi termal macunların elektrik iletkenliği yok mesela. Hangi macunu sürdünüz?

Ayrıca, işlemci pinlerinin anakarta temas eden ucunda hala grilikler görüyor musunuz? Termal macun kalıntısı olabilir, tekrar bir dikkatli bakıp gözden geçirin, temizleyin derim. Alkol güzel temizler. Ama takıp güç vermeden önce pinlerin kuruduğundan emin olun.
Yorumun için teşekkür ederim.
Sorunum cözüldü fakat sorunun nasıl çözüldüğünü anlayamadım.
Iki tane anakartlı setim var.
Ilk anakartta r5 3600 goruntu vermiyor fakat diger anakarta takinca goruntu veriyor.
R3 1200 islemcim her iki anakarttada goruntu veriyor.
Ben calışan anakarta taktım dahada kurcalamıyorum. Ama neden bir anakartta çalışırken diğerinde çalışmıyor çözebilmiş değilim.
Bu arada çalışmayan anakarttada bilgisayar çalışıyor fakat görüntü vermiyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı