İşlemci Revizyon ve Silikon Kalitesi

Katılım
18 Temmuz 2019
Mesajlar
8.073
Makaleler
8
Çözümler
99
Evvet, OC yaparken herkes elindeki işlemcinin iyi bir silikona sahip olmasını umuyor ve bu şans işi. Lakin bunu görmek için bir yöntem var:)
Öncelikle şunu belirtelim, sisteminizde CPU-Z yazılımının yüklü olması lazım. Açtığımızda bulmamız gereken bilgiler burada.
Ekran görüntüsü 2020-09-22 224931.png

Öncelikle burada illaki B yazması gerekmez. A0, ilk sürümdür. Sonrasında yapılan küçük iyileştirmelerle bu A1, A2 diye gider. Büyük bir değişiklik yapıldığı zamansa B harfine geçer. Ardından bu şekilde devam eder. Aşağıda Intel'in sağlamış olduğu bir kaynak var. Gördüğünüz üzere işlemcideki hataları gösterir. İlk model sorunlu, ben niye ilk modeli aldım diye yakınmayın. Bu hatalar BIOS ile düzeltilebiliniyor.
OC için olabildiğince yeni modelleri tercih etmeye özen gösterin. Intel'de Revision yanında Stepping de önemlidir. Stepping de aynı şekilde küçük değişiklikleri gösterir.
Silikon kalitesini anlamanın bir yolu da tarihine bakmaktır işlemcinin. Mesela üzerinde 1945 yazan bir AMD işlemci 2019'un 45. haftasında dünyaya gelmiştir:) Açıkçası üstteki yöntem varken tarihini okumak için işlemciye el sürmek gereksiz kalıyor:)
Esenle kalın.
 
Baya iyi bir bilgi paylaşmışsın. Ekran kartı versiyonu da var mı?
Merhaba,
Ekran kartlarında da tabii ki var lakin işlemcilerdeki kadar belirgin değil. Ekran kartlarında silikon kalitesini GPU-Z, Advanced altından görebilirsiniz. Genelde belli markaların ortalaması daha yüksek oluyor AMD-NVIDIA arasında.
Ekran kartlarında A ve X revizyonları var. X geliştirme ve A da gerçek ürünün kodu oluyor genelde. AMD için bir revizyon olayı yok sanırım.
GPU-Z'de ortalamaya göre karşılaştırma da var, o yüzden daha kesin olabiliyorsun:) Tabii ki işlemci ve GPU farklı yapılar:)
 
Dostum, silikon kalitesi senin bir işine yaramaz. Evet, genel olarak iyi silikonlar. Rehberi oku lütfen.
Kendi konuna mesaj yaz. Modlardan rica edeceğim, mesajları taşısınlar.

Benim konuma mesaj yazanla bu konunun sahibinin aynı kişi olduğunu şu an anladım. Bende neden böyle dedi diyorum. Kusuruma bakmayın.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı