İşlemci sıcaklığı nereden öğrenilir?

kadirskrt

Megapat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba, bugün 1 aydır açmadığım masaüstü bilgisayarıma Asus A68HM-K anakart, Aerocool VX 400W PSU ve Dark Freezer X94 CPU soğutucusunu taktım. Anakart ve PSU zaten vardı ancak PSU'nun CPU konnektörü yanıp anakarta yapıştığı için yeni bir tane almak zorunda kaldım. CPU çok ısınıyor diye fazla para vermemek için bir de CPU soğutucusu aldım. Bir aksilik daha yaşandı ve kasanın arka tarafında bulunan 120 mm'lik fanın molex konnektörü koptu ama onu bir şekil yapıp düzelttim. Neyse sonra bugün ağabeyimle PES2018 oynarken kasayı elle kontrol edip duruyordum ve gayet sıcaktı ama kaç derece olduğunu bilmiyordum. Sanki stok soğutucuyla aynı gibi geldi bana bilmiyorum belki kasa içi hava sirkülasyonum kötüdür. Kasam biraz sıkış tıkış. Neyse ben oyunu kapar kapatmaz CoreTemp değerlerine baktım TJMax=70° yazıyordu(sadece aklımda bu kaldı) ama anlam veremedim ve hangisine bakacağımı bilemedim. Sonra PC'yi kapattım ve anakartın BIOS ekranına girip CPU sıcaklık değerine baktım orada 52° yazıyordu. Yüklediğim fotoğraf bana ait değil ama o fotoğrafa göre hangi değer asıl sıcaklık değerlerini yansıtıyor söyleyebilir misiniz?

Dosya Ekleri

• Screenshot_2018-10-21-01-00-36-858_com.android.chrome.png
    Screenshot_2018-10-21-01-00-36-858_com.android.chrome.png
    372,8 KB · Görüntüleme: 128
Son düzenleyen: Moderatör:
En sağlıklı CPU sıcaklık değerini. PC tam açılırken delete' e sürekli basarak açılan CMOS/BIOS 'dan "CPU Temparature" la öğrenirsiniz. Çekirdek 1 ve 2 değerlerinden ilki minimum ikincisi ise maximum alabileceği işlemci core (çekirdek) sıcaklığıdır, ilk yazan değeri gerçek (o anki) sıcaklık değerinin tam olarak karşılığıdır. Bu yazan ilk sıcaklık değeri her zaman bu iki değerin arasında kalan sıcaklık değeri olarak gösterilir. Kolay gelsin.

En sağlıklı CPU sıcaklık değerini. PC tam açılırken delete' e sürekli basarak açılan CMOS/BIOS 'dan "CPU Temparature" la öğrenirsiniz. Çekirdek 1 ve 2 değerlerinden ilki minimum ikincisi ise maximum alabileceği işlemci core (çekirdek) sıcaklığıdır, ilk yazan değeri gerçek (o anki) sıcaklık değerinin tam olarak karşılığıdır. Bu yazan ilk sıcaklık değeri her zaman bu iki değerin arasında kalan sıcaklık değeri olarak gösterilir. Kolay gelsin.
CoreTemp'ten bakıyorum Battlefield 1 oynarken bile 17 derece falan gösteriyor :) anlamıyorum yanlış gösteriyor. HW monitor yükledim o da 70 derece falan gösteriyor. HW daha gerçekçi görünüyor.

Bakın, diyot sensörlü CPU sıcaklık ölçümleri genellikle de çok doğru çıkmıyor, en doğrusu BIOS'tan ölçmenizdir. 17 derece oynarken kesinlikle yanlıştır, 70-80 dereceler ise PC'deki oyunlar esansında daha doğru olabilir. Kolay gelsin.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı