İşlemci Soğutucusu Alırken Neye Dikkat Edilmeli?

Makaleler
7
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Profil Kapağı
1522248089
İşlemci soğutucusu seçerken özellikle hava soğutma seçerken hangi değere dikkat etmek daha önemli? CFM değer mi yoksa db değeri mi sizce? Optimum ve iyi olan değerler nelerdir mesela? AMD Ryzen 5 3600 için mesela. Mesela şu aşağıdakilerden hangisi daha iyi sizce? Değerleri neredeyse aynı gibi fakat Depp Cool bir tık daha yüksek CFM değeri var galiba.

CFM hava akış değeri dB ise çıkardığı ses. CFM yüksek olması iyi dB yüksek olması kötü.
Yok onları biliyorum. Benim demek istediğim hangisine ön planda tutmak daha faydalı yani?

Yok onları biliyorum. Benim demek istediğim hangisine ön planda tutmak daha faydalı yani?
Ben oyun oynarken kulaklık taktiğım için yük altında çıkardığı ses çok önemli değil. O yüzden CFM benim için daha önemli. Bütçeniz nedir?

Soğutucu almadan önce belirlediğiniz ürünlerin kullanım videolarını izleyin, değerlerini not alın.
Video'da anlatan kişi yerine gördüğünüz - veya +ları not almayı ihmal etmeyin.
Ses, RPM, toz tutma gibi önemli verilere dikkat edin.

Ses seviyesi yüksek olması gürültülü bir ortamda bilgisayar kullanacağınız anlama gelir. Ancak videodan izleyip bundan bir şey olmaz demeyin. Zira 1 saatlik gelen aynı ses 3 saat sonra işkenceye dönüşebilir.
RPM fanların hız değerleri %10 + veya - değer görebilirsiniz, bu gayet normaldir.
Eğer ki kasanızda hali hazırda fanlarınız var ise onlara yakın RPM değerlerinde soğutucu tercih edin. Zira hava dengesizliği yaratabilirsiniz. Bu da içeride ki havayı dışarı atmak yerine içeride tutmaya yol açabilir.
Toz tutma ise bazı soğutucular yapıları gereği çok fazla toz biriktirebiliyor. Düzeysiz, çıkıntıları çok olmayan bir soğutucu bulursan senin için daha olur.

Son olarak sıvı soğutma alacaksanız bakımını nasıl yapabileceğini öğren. Zira bakımsız bir sıvı soğutmanın olmaması daha hayırlıdır.

Bence ilk bakılması gereken şey, TDP türünden desteklenen miktar. Bu değer ne kadar yüksek olursa o kadar etkin soğutma sağlanıyor.

65W TDP'si olan işlemciyi 125W TDP'ye kadar soğutabilen, soğutucuya taktığınız anda istemeden serin çalıştırmış oluyorsunuz.

Kasa içi hava akışı düzgün ise yanında gelen fanın ortalama seviye olması yeterli gelecektir.

Şimdiye kadar 3-4 farklı soğutucu kullandım, bu yönde izlenim oluşturdular.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı