İşlemci Soğutucusu Alırken Neye Dikkat Edilmeli?

CPB biraz fazla voltaj veriyor isterseniz manuel ayarlayabilirsiniz.
OC öğrenmem lazım o zaman:) Ya da standart değerleri mi var bunun herkesin kullandığı? Ryzen Master'da Auto OC yazıyor ama herhalde çok ufak miktardır o açmaya değmez gibi.

OC öğrenmem lazım o zaman:) Ya da standart değerleri mi var bunun herkesin kullandığı? Ryzen Master'da Auto OC yazıyor ama herhalde çok ufak miktardır o açmaya değmez gibi.
Overclock değil de daha çok Undervolt yapmak daha mantıklı olur.

Undervolt için ayrı konu açarsanız yardımcı olunur diye düşünüyorum.

Undervolt için ayrı konu açarsanız yardımcı olunur diye düşünüyorum.
Şimdi dün gece bir çılgınlık yapıp bazı kurcalamalar yaptım, o değerleri sizle paylaşayım dedim:)

Yaptığım gözlem bu arada ağır grafikli oyunlar için. CBP kapatıp kullandım ilk önce. Ortalama oyun içi sıcaklık 50-60 derece civarına iniyor. Ama FPS değeri başlarda 10-15 civarı düşüyor. Sonra Ryzen Master ile manuel olarak 4.2 GHz ve 1.2 V değerini deneyip test ettim OCCT ve AIDA64 stres testleri ile. 15 dakika boyunca hiç çökmedi. Fakat sıcaklık 75-80 civarlarında gezdi. Daha sonra 4.0 GHz ve 1.2 V değerini denedim, yine çökmedi fakat sıcaklık 75 civarında kaldı bu sefer. Belki güçlü bir hava soğutma olsaydı bu değerleri de 10-15 derece civarı indirebilirdi fakat stok soğutucu sonuçta. Sonra internette bu değerleri BIOS'a girmezsek stabil olmayacağını okudum çoğu yerde. CBP kapatıp değerleri gireyim dedim. BIOS çöktü birden:) CMOS sayesinde (tuşu yok maalesef tornavida ile;)) geri getirdim ama bu sefer de XMP açınca Boot sorunu başladı. En son çareyi RAM'leri söküp taktıktan sonra BIOS güncellemesi ile hallettim ve her şey çalıştı sorunsuzca.

En son baya bir uğraşın sonunda "amaaan zaten FPS sorunum yok salla" diyerek her şeyi eski haline getirdim ve sadece CBP'yi kapattım o kadar. Bu sabah kalkıp bir bakayım dedim. Sıcaklık 55-60 civarında yine fakat FPS değeri en fazla 5-10 FPS kadar düşmeye başladı. Dün hangi oyunda nerede ne yaptıysam aynısını tekrarlayarak gözlemledim bu arada. Artık sistem kendi kendine mi oturdu yoksa dün çok fazla kurcalamadan yoruldu mu ısındı mı nedir bilemedim.

Yani özetle Ryzen 5 3600 işlemcide sadece CBP kapatarak ve stok fan ile sıcaklığı 75-80 derecelerden 55-60 derecelere indirmeyi ve FPS'i de ortalama 5-10 kayıpla almaya başladım şu an. Şu an bilgisayarın olduğu oda güneş alıyor ve sıcak diyebilirim. Tahminimce yaz aylarından sonra yani kışa doğru işlemcinin sıcaklık değerlerinde daha da düşme bekleyebiliriz gibi.

Biraz uğraşmışsınız 😀

Şu sıcaklarda ortalama 75 derece gayet normal özellikle forumda 90 derece gören kullanıcılar var.

FPS düşüşü fazla değilse zaten fazla takılmaya gerek yok ileride CPB açılabilir.
Gece en son yumruk atmanın sınırından döndüm🤣

Aynen, şu an için gayet tatminkar değerler. En kötü ilerde veya kış aylarında açarım CBP'yi. Mevsimlik işçi gibi çalıştırırım🤣

Gece en son yumruk atmanın sınırından döndüm🤣

Aynen, şu an için gayet tatminkar değerler. En kötü ilerde veya kış aylarında açarım CBP'yi. Mevsimlik işçi gibi çalıştırırım🤣
Dediğim gibi 75 derece gayet normal tabi mevsimlik işçi gibi çalışması hoşuna gider 🤣

Bence ilk bakılması gereken şey, TDP türünden desteklenen miktar. Bu değer ne kadar yüksek olursa o kadar etkin soğutma sağlanıyor.

65W TDP'si olan işlemciyi 125W TDP'ye kadar soğutabilen, soğutucuya taktığınız anda istemeden serin çalıştırmış oluyorsunuz.

Kasa içi hava akışı düzgün ise yanında gelen fanın ortalama seviye olması yeterli gelecektir.

Şimdiye kadar 3-4 farklı soğutucu kullandım, bu yönde izlenim oluşturdular.

Allah'ına kurban işte cebap budur, TDP ile alakalı cebap var mıdır diye okuyorum en son sen yazmışsın bravo. En önce TDP değerine bakmak gerekir. CFM değeri yüksek olabilir ama TDP değeri düşükse çöpten başka bir şey değildir. 120 mm boyunda ki, 6 bakır borulu bir soğutucunun TDP değeri düşükse hay ben o soğutucunun. 90 mm olan bir soğutucunun TDP değeri yüksek ise onu geri de bırakması hiç anormal bir sonuç değildir. Bana göre de en önemli etken TDP değeri, TDP düşükse yükseltme ihtimalin yok ama CFM düşük olsa bile farklı bir fan ile açığı kapatmak kolaydır.
Bilerek TDP değerini yazmıyor çoğu yurydışı satıcılar onlara dikkat. TDP'sine bakmadığınız soğutucuyu kesinlikle almayın.

@TURBO01 TDP konusunda bu kadar hassas olduğunu bilmiyordum valla🤣 Evet dediğin gibi çoğu firma TDP değerini ve Air Pressure değerini yazmıyor maalesef. R5 3600 65W olduğuna göre 150-200W TDP değeri olan soğutucular her türlü muazzam bir iş yapar diyebilir miyiz peki? CFM değerleri farklı olsa bile?

@TURBO01 TDP konusunda bu kadar hassas olduğunu bilmiyordum vallahi🤣 evet dediğin gibi çoğu firma TDP değerini ve Air pressure değerini yazmıyor maalesef. R5 3600 65W olduğuna göre 150-200W TDP değeri olan soğutucular her türlü muazzam bir iş yapar diyebilir miyiz peki? CFM değerleri farklı olsa bile?

Evet yüksek olunca en üst satır da reklamını kocaman yaparlar. Her türlü muazzam iş yapar diyemesem de güzel iş yaparlar. Her zaman neden sıvı soğutma derim çünkü, daha erken tepki verme özelliğine sahip oldukları için yine de hava soğutuculara nedense bir alerjim var. Şimdi 180 Watt TDP değeri olan bir soğutucuyu, 65 Watt'lık bir işlemciye taktığımız zaman güzel bir soğutma elde edebiliriz. 65 Watt'lık bir işlemciye 100, 130 Watt'lık bir soğutucu taktığımız da ısı yüksek çıkıyor. O zaman 90 Watt'lık bir işlemciye en az 180 160 Watt'lık takalım ki güzel bir şey elde edelim. Uzunca yazmak istemiyorum ama uzun oluyor maalesef. Uzun süre ağır yükte kullanacağın bir işlemciye yüksek TDP'li soğutucu takman daha yararlı diye düşünüyorum. TDP'si düşük bir soğutucu daha erken ve daha çok ısınırken TDP değeri yüksek olan bir soğutucu daha geç ve daha az ısınma problemi yaratıyor diyebilirim. CFM önemli ama bana göre 2. önemli etken diyeyim. Son hız da bile hararetini almakta zorlanıyor işlemcinin, yaramıyor diyemem ama çok fazla fark etmiyor. Her şeye rağmen ben sıvı soğutmacıyım. Kendi sıvı soğutmamı kendim yaparım, olağan üstü olmasa da tabir ettiğin gibi muazzam çok kaliteli performans elde ederim. 4.6 GHz'yi kolay, kolay 30 dereceyi aşkın bu hava şartların da kimse elde edemez. Ama dediğim gibi TDP yüksek olacak, bak AMD'nin stok fanlarına geneli stok olduğu için TDP yüksek değildir ve genel de ısınır, Intel'de dahil tabii. İşteyim tam olarak yazamadım kusuruma bakmayın.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı