İşlemci ve ekran kartının macunu ne sıklıkla değiştirilmeli?

seius

Centipat
Daha fazla  
Merhaba, Gigabyte RTX 3060 Ti 8 GB ekran kartım ve i3 12. nesil işlemcim var. Geçen sene haziran ayında aldım ve macunları hiç yenilenmedi. Ayrı olarak hangisinin ne kadar sürede değiştirilmesi gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, Gigabyte RTX 3060 Ti 8 GB ekran kartım ve i3 12. nesil işlemcim var. Geçen sene haziran ayında aldım ve macunları hiç yenilenmedi. Ayrı olarak hangisinin ne kadar sürede değiştirilmesi gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz?
İşlemciler normalde min 6 ay max 1 yılda değişiyor. Ekran kartlarında 1 1.5 yıla kadar çıkabiliyor fakat kasanın bulunduğu ortama göre vs değişir tabii. Isıları core temp ve MSI afterburner uygulamasından takip edin ısılar sıklıkla 80 civarı ve üstüne çıkıyor ise anlayın ki zamanı gelmiştir.

Kaliteli termal macunlar 6-8 yıl dayanır. Termal macun öyle her sene değiştirilmez. Al bir tane

Arctic Mx-6 Ultra(firma 8 yıl dayandığını belirtiyor) 3-4 yıl elleme. Ekran kartı mevzusuna hiç girmiyorum, fabrika macununu ve pedleri bozuyorsunuz. 5+ yıl olmadan açmayın kartları. 2 senedir 12600k işlemcimi bir defa sökmedim. mx-4 kullanmıştım, sıcaklıklar hala 2 yıl önceki gibi, çok çok 2-3 derece fazladır.​

Ekleme: Gülen kardeşim, 13 yıl kurumsal firmalara teknik destek sağlayıp, sunucu kurdum. 6 ayda 10 ayda bir termal macun yenilendiğini de ilk kez bu forumda duydum gördüm. İngilizcen varsa reddit'te 10 ayda bir macun değiştiriyorum diye başlık aç, sana 2 sene boyunca güleceklerinin garantisini veriyorum.

Son düzenleme:
Kaliteli termal macunlar 6-8 yıl dayanır. Termal macun öyle her sene değiştirilmez. Al bir tane

Arctic Mx-6 Ultra(firma 8 yıl dayandığını belirtiyor) 3-4 yıl elleme. Ekran kartı mevzusuna hiç girmiyorum, fabrika macununu ve pedleri bozuyorsunuz. 5+ yıl olmadan açmayın kartları. 2 senedir 12600k işlemcimi bir defa sökmedim. mx-4 kullanmıştım, sıcaklıklar hala 2 yıl önceki gibi, çok çok 2-3 derece fazladır.​

Ekleme: Gülen kardeşim, 13 yıl kurumsal firmalara teknik destek sağlayıp, sunucu kurdum. 6 ayda 10 ayda bir termal macun yenilendiğini de ilk kez bu forumda duydum gördüm. İngilizcen varsa reddit'te 10 ayda bir macun değiştiriyorum diye başlık aç, sana 2 sene boyunca güleceklerinin garantisini veriyorum.
Bu sıcaklıklarda ege de yaşamama rağmen 65i geçtiğini görmedim.Elimde şuan mx-4 modeli var değiştiririm diye aldım fakat kullanmadım sence işlemciyi yenileyimmi 1 sene oldu alalı pc yi

Bu sıcaklıklarda ege de yaşamama rağmen 65i geçtiğini görmedim.Elimde şuan mx-4 modeli var değiştiririm diye aldım fakat kullanmadım sence işlemciyi yenileyimmi 1 sene oldu alalı pc yi
65 yüksek bir sıcaklık değil dostum. Zaten sonbahara giriyoruz, seneye işlemciyi yenilersin. Sen sen ol kartı açma sakın anormal sıcaklıklar vs. yaşamadıkça.

Kaliteli termal macunlar 6-8 yıl dayanır. Termal macun öyle her sene değiştirilmez. Al bir tane.

Arctic Mx-6 Ultra(firma 8 yıl dayandığını belirtiyor) 3-4 yıl elleme. Ekran kartı mevzusuna hiç girmiyorum, fabrika macununu ve pedleri bozuyorsunuz. 5+ yıl olmadan açmayın kartları. 2 senedir 12600K işlemcimi bir defa sökmedim. MX-4 kullanmıştım, sıcaklıklar hala 2 yıl önceki gibi, çok çok 2-3 derece fazladır.​

Ekleme: Gülen kardeşim, 13 yıl kurumsal firmalara teknik destek sağlayıp, sunucu kurdum. 6 ayda 10 ayda bir termal macun yenilendiğini de ilk kez bu forumda duydum gördüm. İngilizcen varsa Reddit'te 10 ayda bir macun değiştiriyorum diye başlık aç, sana 2 sene boyunca güleceklerinin garantisini veriyorum.
8 yıl dayanan termal macun? Nedense pek inanasım gelmedi sonuç olarak her gün oyun oynayan birisi işlemciyi yük altına sokuyor ve ısı da yükseliyor. Yine oyun oynamayıp ders için falan kullansan neyse.

8 yıl dayanan termal macun? Nedense pek inanasım gelmedi sonuç olarak her gün oyun oynayan birisi işlemciyi yük altına sokuyor ve ısı da yükseliyor. Yine oyun oynamayıp ders için falan kullansan neyse.
İş yerimde 6700k ve GTX 1070 vardı. 2017 yılında topladım, ocak ayında yeğenime geçene kadar bir defa macun yenilenmedi. Noctua fan ve zalman macun sürülüydü. Sıcaklıklar bir tık artmıştı ama ''yanıyosun fuat abii'' noktasına gelmedi hiç. 1070'i ise mecbur açmıştım, Evga'nın kronik pad sorunlu modeliydi. Evga'ya bildirip hepimiz ücretsiz pad alıp, kendimiz değiştirmiştik ve Evga kartların garanti kapsamında kalacığını taahhüt etmişti.

Olunca oluyor, fazla büyütmüşsünüz bu işleri. Köşedeki internet kafe'den çimento gibi macun almadığınız sürece hepsi dayanır. Macunun amacı cpu/gpu ile soğutucu arasında boşluk bırakmamak, ısının tahliyesini kolaylaştırmaktır. Her gün 12 saat render alınan, 90 derece çalışan bir pc değilse yıllarca işini yapar.

İş yerimde 6700K ve GTX 1070 vardı. 2017 yılında topladım, ocak ayında yeğenime geçene kadar bir defa macun yenilenmedi. Noctua fan ve Zalman macun sürülüydü. Sıcaklıklar bir tık artmıştı ama "yanıyosun fuat abii" noktasına gelmedi hiç. 1070'i ise mecbur açmıştım, EVGA'nın kronik pad sorunlu modeliydi. EVGA'ya bildirip hepimiz ücretsiz pad alıp, kendimiz değiştirmiştik ve EVGA kartların garanti kapsamında kalacığını taahhüt etmişti.

Olunca oluyor, fazla büyütmüşsünüz bu işleri. Köşedeki internet Kafe'den çimento gibi macun almadığınız sürece hepsi dayanır. Macunun amacı cpu/gpu ile soğutucu arasında boşluk bırakmamak, ısının tahliyesini kolaylaştırmaktır. Her gün 12 saat render alınan, 90 derece çalışan bir PC değilse yıllarca işini yapar.
Kasa için pek bir şey söyleyemem ancak laptop kullanıcıları için aynı durum geçerli değil.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı