İşlemciden kısıp RAM eklemeli miyim ?

ssi4564

Decapat
Zamanında ileride yükselteceğim diye aldığım Athlon x4 950 işlemci ekran kartına darboğaz yaptığı için genel olarak oyunlarda anlık FPS düşmeleri yaşatıyor. Şimdi bu sıkıntıdan kurtulmak için bilgisayara 1000 lira bütçe ile bir yükseltme yapacağım ancak takıldığım bir nokta var, o da bu FPS düşüşlerin nedeni yalnızca darboğaz mı yoksa RAM konusunda da bir yetersizlik mi olduğu. Eğer RAM'de yetersizlik varsa ne kadar vardır? Bu işlerden çok anlamayan biri olarak bilmiyorum haliyle foruma danışayım dedim.

Sizce bütçenin tamamıyla işlemciyi yalnızca Ryzen 5 2600 ile mi yükseltmeliyim yoksa 600 liraya Ryzen 3 2200G alıp kalan bütçe ile 3000 MHz 8 GB bir RAM alırsam mevcut 2400 MHz fark gösterir mi? Ya da anakart ile alakası varsa ve elverişliyse mevcut 8 GB 2400 MHz RAM'den bir tane daha alıp çift kanal yapabiliyor muyum? Çünkü gerçekten bu işlerden çok anlamıyorum:)

Not: Yakın zamanda bu bütçe haricinde ekran kartını RX 570'e yükselteceğim işlemci ve RAM konusunda bu notu göz önünde bulundurursanız sevinirim, uzun bir yazı oldu ama şimdiden teşekkürler.

Mevcut sistemim : GTX 1050 - Athlon x4 950 - 8 gb 2400 MHz RAM - ASRock A320m-dgs

Son düzenleyen: Moderatör:
R5 2600 alın, RAM konusunda 8 GB şimdilik yetecektir. İleride yükseltmeyi düşünüyorsanız 3000 MHz'lik bir RAM aldığınızda 2400 MHz'de çalışacaktır. Öyle olmasını istemiyorsanız elinizdeki RAM'i satıp 8x2 3000 MHz yapabilirsiniz.

R5 2600 alın, RAM konusunda 8 GB şimdilik yetecektir. İleride yükseltmeyi düşünüyorsanız 3000 MHz'lik bir RAM aldığınızda 2400 MHz'de çalışacaktır. Öyle olmasını istemiyorsanız elinizdeki RAM'i satıp 8x2 3000 MHz yapabilirsiniz.
Anlatmak istediğinizi anladım ancak şurada takıldım, şimdi mevcut 8 GB 2400 MHz RAM'dan bir tane daha takıp 2x8 yaparsam performansta bir artış olur mu yoksa sadece 3000 MHz'lik 8 GB ram takmamı mı önerirsiniz? Her iki seçenekte de 1x8 2400 MHz'ye göre bir fark olur mu sizce? Yakın zamanda ekran kartı da alacağım için RAM'a ayırabileceğim bütçe 300 lira civarı çünkü.

Son düzenleme:
Anlatmak istediğinizi anladım ancak şurada takıldım, şimdi mevcut 8 GB 2400 MHz RAM'dan bir tane daha takıp 2x8 yaparsam performansta bir artış olur mu yoksa sadece 3000 MHz'lik 8 GB ram takmamı mı önerirsiniz? Her iki seçenekte de 1x8 2400 MHz'ye göre bir fark olur mu sizce? Yakın zamanda ekran kartı da alacağım için RAM'a ayırabileceğim bütçe 300 lira civarı çünkü.
Elinizdeki RAM'in aynı marka ve modelini de alsanız, 3000 MHz'de alsanız bir artış olmaz. Elinizdekini satıp sadece 3000 MHz takarsanız 3-4 FPS belki artabilir. 8x2 yaparsanız FPS'e katkısı olabileceğini pek düşünmüyorum sadece sistemi rahatlatır ve drop gibi problemleri önler.

Elinizdeki RAM'in aynı marka ve modelini de alsanız, 3000 MHz'de alsanız bir artış olmaz. Elinizdekini satıp sadece 3000 MHz takarsanız 3-4 FPS belki artabilir. 8x2 yaparsanız FPS'e katkısı olabileceğini pek düşünmüyorum sadece sistemi rahatlatır ve drop gibi problemleri önler.
Evet amacım dropları önlemek. Mevcut 8 GB 2400 MHz RAM'ın yanına aynısından bir tane daha takıp 2x8 takmak bu konuda fayda gösterir mi yani?

Elinizde işlemcinizi uzun bir süre yetecek şekilde yükseltme şansı varken bütçenizi belleğe ayırıp kısa bir süre sonra tekrar işlemci değiştirmek zorunda bırakmayın. Belleği ne zaman olsa sisteme dahil edersiniz ama alıp kulllandığınız ve artık yetersiz gelmeye başladığını düşündüğünüz bir işlemciyi o kadar kolay değiştiremezsiniz ki şu an da içinde bulunduğunuz durumda tam olarak bu. Tekrar aynı hataya düşmeyin.
Bugün, anakartınızın desteklediği alabildiğiniz en iyi işlemci hangisi ise onu alın. Gerisini ilerde düşünürsünüz, çünkü azar azar da olsa bütçe ayırmaya devam edeceksiniz.
RYZEN 5 2600
Kabaca sıralama şu şekilde.
1- İşlemciyi, linkini verdiğim gibi piyasa da ucuz bulunan bir tanesini alın.
2- Bütçeniz olduğunda indirimlerden faydalanarak alabildiğiniz uygun fiyatlı, tavsiye edilen bir ekran kartını alın.
3- Bütçeniz olduğu zaman, 3000 MHZ düşük CL değeri olan, yine mümkünse indirime denk getirerek bir tane bellek alın.
4- Satabiliyorsanız elinizde bulunan belleği elden çıkarıp, buradan gelen paraya da ufak eklemeler yaparak, yeni aldığınız belleğin aynısından bir tane daha alın.
Sisteminiz hayırlı olsun.

Son düzenleme:
Elinizde işlemcinizi uzun bir süre yetecek şekilde yükseltme şansı varken bütçenizi belleğe ayırıp kısa bir süre sonra tekrar işlemci değiştirmek zorunda bırakmayın. Belleği ne zaman olsa sisteme dahil edersiniz ama alıp kulllandığınız ve artık yetersiz gelmeye başladığını düşündüğünüz bir işlemciyi o kadar kolay değiştiremezsiniz ki şu an da içinde bulunduğunuz durumda tam olarak bu. Tekrar aynı hataya düşmeyin.
Bugün, anakartınızın desteklediği alabildiğiniz en iyi işlemci hangisi ise onu alın. Gerisini ilerde düşünürsünüz, çünkü azar azar da olsa bütçe ayırmaya devam edeceksiniz.
RYZEN 5 2600
Kabaca sıralama şu şekilde.
1- İşlemciyi, linkini verdiğim gibi piyasa da ucuz bulunan bir tanesini alın.
2- Bütçeniz olduğunda indirimlerden faydalanarak alabildiğiniz uygun fiyatlı, tavsiye edilen bir ekran kartını alın.
3- Bütçeniz olduğu zaman, 3000 MHZ düşük CL değeri olan, yine mümkünse indirime denk getirerek bir tane bellek alın.
4- Satabiliyorsanız elinizde bulunan belleği elden çıkarıp, buradan gelen paraya da ufak eklemeler yaparak, yeni aldığınız belleğin aynısından bir tane daha alın.
Sisteminiz hayırlı olsun.
Teşekkürler tavsiyeler için.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı