İşlemciden tiz bir uğultu gelmesi

userhalil

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar, emektar bir sistemim var. SSD ile güçlendirdim biraz, bugün ses yapmaya başladı. Tüm parçaları sök tak ,her şeyi denedim. Başka forumlarda gezdim. Coil Whine vb. sorunlar değil, PSU olduğunu söyleyen çok olmuş ama PSU'da bir sorun yok. Şu an bu konuyu açarken hiçbir cızıltı yok ama işlem yapmaya başladığımda direkt ses çıkmaya başlıyor. Sorun da orada HDD ile yeniden kurulum sağladım, ses yine de devam etti. Yeniden SSD'yi taktım, hiç kimse kesin bir şey yazmamış. Bununla alakalı zaten konular da genelde eskiydi.

Voltaj değerlerini, sıcaklık değerlerini kontrol ettim. İşlem yaparken CPU kullanımlarını izledim, CPU kullanımı yükseldiğinde ses daha belirgin geliyor. Fanları kapatıp test ettiğimde de aynı senaryolar yaşandı, hemen hemen her senaryoyu denedim. Farklı dillerde forumlarda aradım ama kesin bir şey oralarda da bulamadım. Fikri olan konu altına yazabilirse memnun olurum, herkese iyi forumlar...

Zaten sosyalde böyle bir konu mevcut çözülmüş bir halde duruyor. Nasıl olmuş da bu konuyla ilgili bir şeyler bulamamış.
Ben de geçen kardeşime kalcak eski bilgisayarımın anakartını yenisiyle değiştirdim, aynı marka aynı anakart yine ama sıfırdı zar zor bulduk eski anakartta böyle bir sorun vardı değiştirdiğimizde ortadan kalktı.

Ben de geçen kardeşime kalcak eski bilgisayarımın anakartını yenisiyle değiştirdim, aynı marka aynı anakart yine ama sıfırdı zar zor bulduk eski anakartta böyle bir sorun vardı değiştirdiğimizde ortadan kalktı.
Sistem fazla eski olduğundan kaynaklı demek. Temizlese sorun düzelmez mi? Benim PSU'da çok eskiydi ondan da ses geliyordu bilgisayar bir işlem yaptığı zaman. Tabii ben fanların sesinden, uzun bir süre bunun farkına varmadan mutlu mesut oyunlarımı oynadım.

Sistem fazla eski olduğundan kaynaklı demek. Temizlese sorun düzelmez mi? Benim PSU'da çok eskiydi ondan da ses geliyordu bilgisayar bir işlem yaptığı zaman. Tabii ben fanların sesinden, uzun bir süre bunun farkına varmadan mutlu mesut oyunlarımı oynadım.
Yok, benim tahminim yine yorgunluk üzerine kesin bir sonuca varmadım ben sistem 9 yıllıktı bilgisayarı 1 yıl önce değiştirdim değiştirmeden 1.5 yıl önce olmaya başlamıştı, bende anlam vermedim beslemenin neden yetersiz geldiğine, yorgunluk olayı geçerliyse sistem eskidikçe bu olmaya başlıyor demek.

Adamın birisi yeni aldığı sistemde de aynı sorunu yaşamış. Eski bir monitörden bu sesin geldiğiyle ilgili konu açanlarda olmuş. Orada ses yapan parçayı tespit edip değiştirmiş ama ses %90 oranında azalmış. Ses tamamen kesilmediğine göre normal bir durum.

Eskiyen parçayı değiştirebilme şansıda yoksa yeni anakart alması şart.

İşlemcide mekanik hiç bir şey yok. Sesli çalışan işlemci hiç görmedim.

Ama işlemciyi besleyen VRM'lerden ses gelebilir. Buna da Coil While deniyordu sanırım.

Ayrıca işlemcinin üstünde kocaman soğutucu blok var. İşlemcinin (farzı misal) çıkaracağı ses, o fanın hava akışı sesini bastıracak bir olamaz :)

SSD'lerin bazıları da sebebiyet veriyor buna.

Merhaba nereden bilgi edindiniz SSD'lerin yaptığına dair?

İşlemcide mekanik hiçbir şey yok. Sesli çalışan işlemci hiç görmedim.

Ama işlemciyi besleyen VRM'lerden ses gelebilir. Buna da coil while deniyordu sanırım.

Ayrıca işlemcinin üstünde kocaman soğutucu blok var. İşlemcinin (farzı misal) çıkaracağı ses, o fanın hava akışı sesini bastıracak bir olamaz :)

Fanlar slient modda neredeyse yok denecek kadar az ses çıkarıyor ayrıca fanları söküp de denedim konuyu tam okuyunuz lütfen...

Adamın birisi yeni aldığı sistemde de aynı sorunu yaşamış. Eski bir monitörden bu sesin geldiğiyle ilgili konu açanlarda olmuş. Orada ses yapan parçayı tespit edip değiştirmiş ama ses %90 oranında azalmış. Ses tamamen kesilmediğine göre normal bir durum.

Eskiyen parçayı değiştirebilme şansıda yoksa yeni anakart alması şart.

Sorun teşkil etmiyorsa sıkıntı çıkarmayacak ise benim açımdan sorun yok ama laptop almanın zamanı gelmişti zaten cevap yazan arkadaşlara teşekkür ederim ama yine de neden kaynaklandığı hakkında merakım devam ediyor.

Cahilliğimi affedin, işlemci ses çıkarıyor muydu?

Edit: O tiz uğultu sesi Coil Whine ‘dan kaynaklanıyor olabilir. Coil Whine PSU ve GPU ‘larda olur. Donanıma zararı olmaz ama sizi çok rahatsız eder. İmkan varsa değiştirin. Uğultunun işlemciden geldiğine emin misiniz?

Açıkçası kesin bir şey diyemiyorum hocam o yüzden emin değilim donanıma zararı olmadığını başka forumda da okumuştum ama yine de sebebini merak ediyorum açıkçası fazla bilgi göz çıkarmaz.

Doğru, anakartın beslemesi yetersiz, yıllar yıllar boyunca kullanılınca böyle olabiliyor.

İşlemciden ses gelmez bence anakarttan dolayı, işlemci daha fazla güç çekince yoğunlaşıyorsa anakartın beslemesiyle alakalı VRM bölümünden gelir, yeni anakarta geç çözemezsin.
VRM:
Eki Görüntüle 755537

Sizce sorun teşkil eder mi?

Kral, böyle bir şey buldum. Belki sen daha önce görmüşsündür ama ekliyeyim dedim.

Olabilir hocam evet daha önce görmüştüm ama eklemeniz güzel olmuş.

• eklemeyi unutmuşum bu ses çıkmadan önce bilgisayar kendini yeniden başlattı daha doğrusu yeni açıyormuşum gibi açıldı ondan sonra tam program da ağır işlem yaparken yine aynısını yaptı tüm parçaları o zaman söküp kontrol ettim ondan sonra bu sorun bir daha olmadı ama ses gelmeye başladı.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı