İşlemciler Hakkında Bilgi Verirmisiniz

Erkan Toku

Kilopat
Makaleler
2
Yer
Adana
Daha fazla  
Meslek
Maden Mühendisi
Merhabalar.

Arkadaşlar işlemci almayı düşünüyorum ve sağolun forumda önerinizi sundunuz. Ancak ben dedim ki kendime 'Neden bu işin mantığını öğrenmiyorsun ? ' İşlemcilerin az çok ne iş yaptığını biliyoruz ancak mesele şu ki, iki işlemciyi birbiri ile nasıl kıyaslayacağız ?

İşlemcide mimari, çekirdek, önbellek ve belkide şuan bilmediğim etkenler performansın nasıl olacağını belirliyor. İşte şuan bilgisi olanlardan bu bilgiyi pek anlamayan biri ile paylaştıklarının bilinci ile basit ve açıklayıcı şekilde paylaşmalarını istiyorum. Konuyu daha iyi anlamak açısından benim aklımdan geçen birkaç soruyu da cevaplarsanız sevinirim.

1) İşlemcide mimari neden ve nekadar önemlidir ? Amd ve İntel taraflarının en güncel mimarileri nelerdir ?

2) Mimarilerinin aynı olduğunu düşündüğümüz iki işlemci arasındaki en büyük performans farkını çekirdek sayısı mı, çekirdeklerin çalışma frekansı mı belirler ? Örn: Mimarisi aynı 2 çekirdekli 4ghz çekirdek hızlı bir işlemci ile 4 çekirdekli 2ghz çekirdek hızlı bir işlemci aynı performansımı verir ?

3) Önebellek miktarı oyuncu bir kullanıcı için önemlimidir ?

Zahmet edip cevap veren herkese şimdiden teşekkürler.

Soruları cevaplıyım bari :)

1- İşlemcide mimari çok fazla önemli değildir. Çünkü performans olarak çok fazla artış sağlamaz. Daha çok yenilikler getirir. Örneğin Brodwall mimarili bir Intel işlemci düşük güç tüketimi... gibi birçok yenilik getir. Amd'nin mimarilerini pek bilmiyorum.Çok karışıklar.Intel'in mimarileri seri olarakda ayrılır.Şöyle Haswell mimarisi = 4.nesil Brodwall mimarisi = 5.Nesil... diye gider.En güncel mimarisi Haswell'dir.Ama Browall yakında çıkacak.
2- Oyuna ve çekirdek başı performansa göre değişir. Şöyle diyiyim bir işlemci vardır 4ghz hızındadır oyunlarda çok iyidir bir işlemci vardır 4 çekirdeklidir render gibi şeylerde iyidir.
3- İşlemcilerin yaptığı işlemler sistem belleğinden ( ram) dan çok hızlı olduğu için sistem belleği hız olarak işlemciye yetişemez. Yetişemediği için sistemin daha yavaş çalışmasına neden olur. Bu engeli aşmak için önbellek ( cache) çıkmıştır. Bilgiler önbelleğe yerleşip işlemciye daha hızlı yetişmek suretiyle çalışır.Oyuncudan çok renderla uğraşanlar için çok önemlidir.

Şimdi ben size ozaman direk şöyle bir soru sorayım. Benim g3258 işlemcim var 4.3ghz kullanıyorum. Bf4 de zorlandığı için değiştirmek istediğimde bana i3 4160 3,6ghz işini görür diyorlar. Şimdi g3258 haswell mimarili ve daha yüksek frekansta çalışırken yetişemiyor da bu işlemci neden/nasıl yetişecek ? @kereviz2

Orada ise model önemlidir. Senin işlemcin Pentium serisi iken 4160 I3 serisinden. Diğer şey olarakta senin işlemcin daha sonra çıkan bir model. Yani BF4 çıktıktan sonra. BF4 çıkmadan önce o zamanki olan işlemcilere uyarlanıyor. I3 4160 ise o zamanın işlemcilerinden.

Bf4 de zorlandığı için değiştirmek istediğimde bana i3 4160 3,6ghz işini görür diyorlar
Nasıl bir zorlanma fps düşüşü mü yaşıyorsun ?

G3258 4.4 GHZ GTX 760 Multiplayer.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Burda ise R9 280X-G3258 kullanılmış.
Min: 40fps
Avg: 80-90fps
Max: 120-130fps

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Evet çok ciddi can sıkıcı fps düşüşleri oluyor. Zaten bf4'e gelen güncellemeden sonra oyunun yükleme ekranı bittip oyun başlayacakken donuyor oyun kapatmak zorunda kalıyorum.
Nasıl bir zorlanma fps düşüşü mü yaşıyorsun ?

1. Şimdi ilk olarak mimari önemlidir. Şöyle düşün amd tarafında 8 çekirdek olan bir işlemci intel tarafındaki 4 çekirdekli işlemcilerin gerisinde kalıyor. Öyle'ki amd tarafının 7 çekirdeği intel tarafının 3 çekirdeğine denk geliyor. Öyle'ki 700 tl üzerin olan işlemcisinin tek çekirdek performansı 300 tl civarı olan intel rakibinin 3 3xxx rakibinin gerisinde kalabiliyor.
  2. Misal mimarisi aynı olduğunda bunları kıyaslar iken üretici zaten bunları ailelere ayırıyor. Yani i3, i5, i7 olarak diziyor. Fark etmiş isen bunların çekirdek sayıları ve frekansları farklı. Yani pentium 2 çekirdek iken i3 serisi 2 geçek 2 sanal veya i5 serisi gerçek 4 çekirdek oluyor. Bunlar bazen değişebiliyor ama sonuç olarak temeller böyle oluyor. Frekanslar artık önemini kaybetmeye başladı ama 3.0 üzeri olması daha iyi oluyor. Asıl önemli olan mimari ve çekirdek yapısı oluyor. Şimdi birde oyun 4 çekirdek kullanabiliyor ise 4 çekirdekli işlemci daha fazla performans sağlar ve güncel oyunlar genelde 4 çekirdek destekliyor.
  3. Bir nebze önemi var ama güncel mimaride eksik olmayacak şekilde fazlasıyla koyuyorlar. Bunu takmaya pek gerek yok.

1-) Sıcaklık değerleri normal mi ?
2-) 4.3 ghz demişsiniz. Yaptığınız voltaj değerlerini ve frekansı karşılaştırın.
G3258 OC Results.png

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı