İşlemcilerde yazılımla mi model yükseliyor?

StevenBayLouise

Hectopat
Daha fazla  
Cahilliğime verin; merak ettiğim bir konu var. İşlemcilerde model değişmeyip sadece üstündeki yazılar ve o yazılara göre verilen performans değişiyor gibi bir durum olabilir mi? Örnek verecek olursam Ryzen 5 5600 ile R7 7800x3D aynı islemci ancak sadece üstündeki yazılar farklı ve yazılımla performans değerleri değişiyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Basitçe GHz değerleri ve işlem birimi sayilari değişiyor diye biliyorum ben. Belki GHz kısmını hız aşırtma ile amorti edebilirsiniz ancak işlem birimi ve çekirdek sayısı gibi etmenler üretimden kaynaklı oluyor ve değiştirilemiyor.

Ben değiştiremedim yani Core 2 Duo halen Core 2 Duo keske Core 2 Quad yapabilsem. 🙃

Hayır,İşlemciler fiziki olarak değişiyor ki dediğin iki işlemciye de yakından bakarsan tasarım olarak farklılık görürsün.
Her işlemcide soket tipi farklıdır.
IHS dediğimiz ısı yayılım hattı farklıdır.
Birbirlerinin güç besleme hatları farklıdır.

Yani kısaca bambaşkadır hem fiziksel olarak hem yazılımsal olarak.

Ve de bunlar sadece birkaç Fiziksel değişikliktir.Dahası vardır.

İsimlendirme genel anlamıyla silikon kalitesiyle alakalı evet. Durum biraz şöyle;

AMD üretim bandından çıkan silikonlara bakıyor, silikonlar sallıyorum ki işte 90 puansa 9900X 85 Puansa 9800 75 puansa 9700 olarak gruplandırılıp isimlendirilip piyasaya salınıyor. fakat bu durum ryzen 5 5600 ve 9700 farklı mimarı olduğu için aralarında böyle bir korelasyon olduğunu sanmıyorum.

Cahilliğime verin; merak ettiğim bir konu var. İşlemcilerde model değişmeyip sadece üstündeki yazılar ve o yazılara göre verilen performans değişiyor gibi bir durum olabilir mi? Örnek verecek olursam Ryzen 5 5600 ile R7 7800x3D aynı islemci ancak sadece üstündeki yazılar farklı ve yazılımla performans değerleri değişiyor.
Öyle birşey kesinlikle yok.

Komple bambaşka donanım, mimari ve çekirdeklere sahip bu modeller. Tabiki yazılımlarıda farklı ama donanımlarıda komple farklı.

Dediğiniz türde olan sadece "X" modeller sayılır. R5 5600X gibi. Tek farkı GHz ve OC için daha uygun bir altyapısı olması ama onun dışında temelinde aynı R5 5600 ile.
Tabi bununda istisnaları var, R7 5700 ile 5700X gibi. Farklı önbellekleri var mesela ama temelinde gene aynılar.
X3D işlemcilerde fark olarak sadece önbellek oluyor.

Kısaca sayıdan fazlası var. Özellikle nesil farklı ise komple farklı mimari ve eserdir ama aynı nesil ise mimarisi aynı ama çekirdek sayısı ve önbellek gibi kavramları farklıdır.

AM4 ile AM5 işlemciler komple farklıdır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı