İşlemcinin FPS'ye katkısı

Vallahi şimdi çok uzun bir konu. Anlatmaya üşendim. Üstün körü diyebileceğim, önceden işlemcilerin FPS'e çok katkısı olmazdı. Sadece ekran kartlarını beslemeleri yeterliydi. Gelişen teknolojiler ile işlemciler de FPS'e direkt etki eder oldu. Tek çekirdek performansının önemi oyunlar geliştikçe ortaya çıkmaya başladı. İşlemcinin gönderdiği görüntü verilerini ekran kartı işler. İşlemcilerin bu verileri anında göndermesi gerekiyor. Ne kadar yavaş kalırsa, o zaman darboğaz söz konusu ve yetersiz diyoruz. İşlemci verileri ne kadar hızlı işlerse o kadar FPS'in daha yüksek olmasını sağlıyor. İşlemciye veriler ağır geliyor ve ekran kartına hızlı iletemiyorsa, o işlemciden hayır gelmez kısacası. Ve alınan FPS düşük olur :)

Sizin değiştirdiğiniz işlemci verileri ekran kartına daha iyi aktarabildiği için FPS artışı yaşıyorsunuz. Bu konu çok daha detaylı ama basitçe böyle anlatılabilir.
 
Son düzenleme:
Fark yok hocam ekran kartı kullanımı yine %90-95 arası. İşlemci kullanımı rahatladığından herhalde bu durum böyle.

Ekran kartı kullanımın %90-95 arasındaysa bir işlemciyle 30-35 FPS, diğeriyle 60 FPS olmaz. 2 kat artış teknik olarak mümkün değil. Ya sen göstergeleri yanlış okudun ya da darboğazla anlık düşüşler yaşıyordun.
 
Vallahi şimdi çok uzun bir konu. Anlatmaya üşendim. Üstün körü diyebileceğim, önceden işlemcilerin FPS'e çok katkısı olmazdı. Sadece ekran kartlarını beslemeleri yeterliydi. Gelişen teknolojiler ile işlemciler de FPS'e direkt etki eder oldu. Tek çekirdek performansının önemi oyunlar geliştikçe ortaya çıkmaya başladı. Ekran kartının gönderdiği görüntü verilerini işlemci işler. İşlemcilerin bu görüntü verilerini anında işlemesi gerekiyor. Ne kadar yavaş kalırsa, o zaman darboğaz söz konusu ve yetersiz diyoruz. Ekran kartının verilerine en hızlı şekilde cevap veren işlemciler FPS'in daha yüksek olmasını sağlıyor. Güçlü bir ekran kartı için basit bir görüntü verisini göndermek, işlemciye ağır geliyor ve eziyet çektiriyorsa o işlemciden hayır gelmez kısacası. Ve alınan FPS düşük olur :)

Sizin değiştirdiğiniz işlemci ekran kartına daha iyi yanıt verebildiği için FPS artışı yaşıyorsunuz. Bu konu çok daha detaylı ama basitçe böyle anlatılabilir.
Benim bildiğim kadarıyla basitçe güçlü işlemci, ekran kartı kullanımını arttırır ve FPS de bu şekilde yükselir. O hikaye gibi anlattığınız teknolojiler de zaten bu kullanımı arttırmaya yaramıyor mu?
 
Örneklendirebilir misiniz? GPU kullanımlarını karşılaştırarak.

Ben 1500X'den 3300X'e geçmiş birisi olarak şunları söyleyebilirim;

AAA oyunlardaki high/ultra ayarlarda FPS aynı kaldı veya 2-3 FPS oynadı. 60 FPS'de %5 maksimum.
Açık dünya oyunlarda (varsa) anlık takılmalar gitti. Akıcılık arttı.
İki işlemci de 4/8 olmasına rağmen işlemci kullanımı bir miktar düştü.
Düşük ayarlarda ve rekabetçilerde ciddi artış oldu. Bu zaten doğanın kanunu. Valorant'ı 5600X ve 1050 Ti ile oyna 400 FPS alırsın, 1600X ve RTX 3090 ile oynarsın 200 FPS alırsın örneğin.

Bu bizzat Cyberpunk 2077'de yaptığım testti, düşük ayarlarda fark ortada. Ultrada ikisi de 35-40 FPS takılıyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:
Benim bildiğim kadarıyla basitçe güçlü işlemci, ekran kartı kullanımını arttırır ve FPS de bu şekilde yükselir. O hikaye gibi anlattığınız teknolojiler de zaten bu kullanımı arttırmaya yaramıyor mu?
Evet, doğru biliyorsunuz. Söylediklerim aynı şeyler zaten. Kelimeler farklı. Çok yüzeysel şekilde anlatıyorum. Detaya girilse bayağı uzun bir konu ortaya çıkar. Tek çekirdek performansı iyi olan işlemciler oyunlar için ekran kartlarına daha hızlı veri aktarır. Çünkü oyunlar genelde fazla çekirdeğe yüklenmezler. İşlemci ekran kartına verileri gönderen donanım. Zayıf işlemci verileri güçlü bir ekran kartına yavaş gönderirse, ekran kartı o verileri anında işlemiş oluyor. Kullanımı bu yüzden düşük oluyor. Buna darboğaz diyoruz. İşlemci ne kadar hızlı veri gönderirse, ekran kartı da o kadar yüke girmiş oluyor basitçe. Aslında ilk yorumum yanlış anlaşılmaya müsait. Yorumu düzelttim. Çünkü tersten söyledim. Ekran kartı işlemciye veri gönderiyor şeklinde anlattım. Ama İşlemci ekran kartına veri gönderen donanım aslında :)
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı