İşlemciye göre sıvı soğutucu seçimi

emrah_8

Kilopat
Katılım
5 Mart 2014
Mesajlar
2.306
Makaleler
3
Çözümler
3
Sıvı soğutucular, bildiğiniz gibi 120-240-280-360 mmlik şeklinde farklı farklı boyutlarda oluyor. Peki bize bunlardan hangisi yeterlidir? Hepsini kasaya takabildiğimizi düşünürsek, gerek işlemci upgrade olsun gerek ileride kullanmak adına olsun sadece oyun için ve işlemciyi kendi base ve Turbo Boost frekanslarında kullanacağımızı veya az miktar o.c yapacağımızı farz edersek piyasadaki 2000-8000 TL bazındaki işlemciler için kaç mmlik soğutucuyu seçmek fiyat performans ürünü olur? Burada işlemciyi belirtmedim ama bulunacağı frekans aralıkları ve kullanım tipleri az çok belirttim. Genel bir ad vermek gerekirse Ryzen 3600'den Ryzen 3950X kadar bir aralık belirtebiliriz. Amaç ne kadar büyük olursa o kadar iyi olur mu doğrudur yoksa gereksiz ürünlere gidilmemesi gerekir mi doğruduru bulmak.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bütçe bir işlemci alıyorsanız sıvı soğutma almanız tek kelime ile fantezidir. Sorunuza gelirsek radyatör ne kadar büyük ise o kadar iyi soğutma olur fakat o pompanın bakır tabanı yapışmalı işlemciye çok iyi temas etmeli, adam akıllı termal macun kullanılmalı, pompa ve fanlar işini iyi yapmalı, bunlar olmadan tek başına radyatör ile iş bitmiyor.
 
Son düzenleme:
Bütçe bir işlemci alıyorsanız sıvı soğutma almanız tek kelime ile fantezidir. Sorunuza gelirsek radyatör ne kadar büyük ise o kadar iyi soğutma olur fakat o pompanın bakır tabanı yapışmalı işlemciye çok iyi temas etmeli, adam akıllı termal macun kullanılmalı, pompa ve fanlar işini iyi yapmalı, bunlar olmadan tek başına radyatör ile iş bitmiyor.
Öyle demeyin, Ryzen 3600 gibi bir işlemciyi ortalama bir hava soğutucuyla soğutmayı deneyim bakalım, ne kadar zorlanacaksınız. 240mmlik sıvı soğutucu bile stess testinde 80-85lere kadar çıkarabiliyor. Bilemiyorum ama 240mm'lik ve üstü sıvı soğutucular hava soğutuculardan daha iyi performans verir diye düşünüyorum. 240 ile 280mm'lik modeller arasında fazla bir fiyat farkı yok. Almışken daha iyi soğutanını almak uzun vadede daha kullanışlı olur diye düşünüyorum. Bende i7 4790k var, 3 fanlı snowman kule tipi soğutucuyla kullanıyorum. Şimdiden 65-75 derecelerde geziyor, yazın Allah bilir kaça kadar çıkacak. Yaza kadar bir 240 veya 280lik sıvı soğutucuya karar vermem gerekiyor. 240lık kasama uyuyor ama 280lik uymuyor sanırım, o yüzden kararsız kaldım...
 
Öyle demeyin, Ryzen 3600 gibi bir işlemciyi ortalama bir hava soğutucuyla soğutmayı deneyim bakalım, ne kadar zorlanacaksınız. 240mmlik sıvı soğutucu bile stess testinde 80-85'lere kadar çıkarabiliyor. Bilemiyorum ama 240Mm'lik ve üstü sıvı soğutucular hava soğutuculardan daha iyi performans verir diye düşünüyorum. 240 ile 280Mm'lik modeller arasında fazla bir fiyat farkı yok. Almışken daha iyi soğutanını almak uzun vadede daha kullanışlı olur diye düşünüyorum. Bende i7 4790K var, 3 fanlı Snowman kule tipi soğutucuyla kullanıyorum. Şimdiden 65-75 derecelerde geziyor, yazın Allah bilir kaça kadar çıkacak. Yaza kadar bir 240 veya 280'lik sıvı soğutucuya karar vermem gerekiyor. 240'lık kasama uyuyor ama 280'lik uymuyor sanırım, o yüzden kararsız kaldım...

Şöyle söyleyeyim 3000 serisi işlemciler güç ya da sıcaklık limitlerine ulaşana kadar hızı ve voltajı azaltmıyor bu yapılarından dolayı stres testlerinde güç limitini kaldırırsanız çok ısınırlar. Güç limitini kaldırmanız için manual OC yapmanız ya da PBO açmanız gerekli yani her iki durumda overclock söz konusu.

Ayrıca 3600XT işlemcisini 5-6 ay boyunca yanında gelen stok soğutucusu ile kullandım rahat bir şekilde, daha sonra söylediğim gibi fantezi olsun almışken biraz daha iyi olsun diye 240mm sıvı soğutma aldım. Stok soğutucu ile zorlanmadım çünkü soğutucunun sınırlarına saygı gösterdim, işlemci yerine belleklerime OC yaptım, özellikle mesh panel kasa seçmiştim zaten fan takviyesi yaptım stok soğutucuya bayağı faydası dokundu.

Bakın altını çizerek belirtiyorum sırf OC yapmak için aldım sıvı soğutmayı. Yani ortada fiyat/performans gibi bir durum söz konusu değil, sıvı soğutmalar F/P ürünleri değil performans ürünleridir yani. En ''F/P'' olan modelleri Arctic lf II, SilverStone pf ve Cooler Master V2 serisi.

Açıkçası kullandığınız 3 fanlı diye tabir ettiğiniz Snowman soğutucusu 9mm fanlar ile geliyor yani bu soğutucu biraz giriş seviyesi kalıyor hava soğutmalar arasında bile. Buna rağmen yine OC yaptırır size bir yere kadar. Kardeşime hediye ettiğim eski bilgisayarımda 6600k ve Hyper 212 takılı. 4.4 GHz hızına OC yapılmış bu işlemci masaüstünde 30 derecelerde, oyunlarda ise 40-45 arası gidip geliyor tam yük altında bile. Belki 4.7-4.8 GHz yapıp voltajı artırsam sizin gibi 60 dereceleri görürüm, ama gerek görmedim. Oynanılan oyunlar PUBG Lite, CS:GO vb... Gayet yeterli geliyor o hız.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı