İşletim sistemleri nereden kodlanıyor?

Kalim_x

Kilopat
Makaleler
2
Daha fazla  
Bu Windows, Linux, mac os ve diğer işletim sistemleri nereden kodlanıyor? Mesela Windows 10 için 1903 güncellemesi verilecek diyelim. Microsoft Bu güncellemeyi yapabilmek için Windowsu ne kullanarak kodluyor? Veya connanical firması Ubuntu 19.04 sürümü üzerine yeni bir sürüm çıkarırken ubuntuyu geliştirdiği kısım neresi? Teşekkür ediyorum şimdiden.

Windows: Büyük kısmı MSVC. Belki bazı yerlerinde Intel C Compiler ya da Clang olabilir.
Linux: GCC. GCC'nin içinde bazı özel kütüphaneler var, o yüzden başka bir şey olmaz.
Mac: Muhtemelen Xcode ile yazılıp derlenir.

Windows ve Linux C/C++ diye biliyorum. (Günümüzde C++ tabi.) Mac için C++ ya da OOC diye tahmin ediyorum.

İlk işletim sistemleri Assembly ile kodlanırdı. Günümüzde, C derleyicileri geliştiği için performans kaybı olmadan C ile yazılabiliyor. Bir de her CPU mimarisinin kullandığı komut seti farklıdır (ARM, x86, PowerPC).

Windows'un çekirdeği C ile yazıldı diğer sistem programları da C++ ile yazıldı. iOS ve macOS de C ve Objective-C (Apple'ın kendi programlama dili) ile yazıldı. Apple'ın işletim sistemleri Mach adı verilen bir çekirdek kullanır. Mach ve diğer alt düzey işler için C kullanılır. Daha üst düzeye çıkıldığında ise Objective-C kullanılmıştır.

İşletim sistemleri her dilde yazılabilir ama ne kadar efektif olacağı tartışılır.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı