İsviçre'ye çalışmak için nasıl gidilir?

Kalifiye bir iş için gideceksen oradaki bir şirketten davetiye alman lazım ama İsviçre için bu çok zor bir prosedür şirket açısından. Şirketin o işe uygun bir İsviçre vatandaşını bulamadığını kanıtlaması gerekiyor önce, bu da şirket açısından usandırıcı bir süreç çünkü "gerçekten" birilerini aramaları gerekiyor seni almaya karar vermeden önce. Özellikle üst düzey işler söz konusu değilse çoğu şirket bununla uğraşmaz bile.

Tek seferlik uzun süreli değil kısa süreli izin verilir, belirli koşulları sağlayıp tam oturum ve çalışma hakkına sahip olana kadar o izinlerin uzatılması gerekiyor. Kısacası orada çalışırken de işten çıkarılmamaya bakacaksın.

Birinin yanında bebek bakıcısı olarak gidenler var bildiğim kadarıyla ama o iş sana ne kadar uyar ve oradan birisini buna nasıl ikna edersin bilemem. :)
Evet.

Resmi olarak bir işte çalıştığın sürece uzatmak için başvurabilirsin. Suç işlemediğin sürece muhtemelen uzatırlar. Kuzeninin bir faydası olur mu hiç bilmiyorum.

Anladım teşekkür ederim. Sağlıkçı açığı olduğunu ve eğer sağlık alanından bir şey okursam iş bulunabileceğini hatta kendisinin ayarlayabileceğini söyledi. Davetiyenin nasıl çalıştığını bilmiyormuş ve bende bilmiyordum. Gidilebiliyor ama uğraşmak gerekiyor.
Anladığım kadarıyla kalacağım yer ve iş konusunda sıkıntı olmazsa ve suç işlemezsem de vatandaşlık hakkım oluyor. Tekrardan teşekkür ederim.

Gidilebiliyor ama uğraşmak gerekiyor.
AB ülkelerinden birinin ya da ABD/Kanada vatandaşı değilsen işin daha da zor oluyor. Gideceğin yerde çok sağlam bir torpilin ya da yatırım yapabileceğin büyük miktarlarda paran yoksa önce Türkiye'de kendini Dünya standartlarında biri haline getirmen lazım. Maalesef bu kolay değil, gece gündüz çalışıp gitmek istediğin yerdeki insanların seviyesine kendini çıkarman lazım ki tercih edilebilesin.

Biraz daha açabilir misiniz acaba?
Eğitim kalitesi ve içeriği açısından çok kötü bir durumdayız, bu sistemden çıkan bir öğrencinin de başka ülkelerdeki yabancı yaşıtlarına göre bir sürü eksiği olduğu gerçeği ortada. Türkiye'de üst düzeyde eğitim verebilen tek bir üniversite bile yok, bizim sözde en iyilerimiz gidilmek istenen ülkelerin vasat okulları düzeyini geçmiyor. Bunu da bizzat deneyimledim.

Maddi ve kültürel olarak da büyük eksikliklerimiz oluyor. Avrupa ya da Kuzey Amerika ülkelerindeki bir çocuk daha öğretim hayatını bitirmeden önce çok sayıda kültürü ve yabancı insanı tanıyor, bizde yüzdelik dilimde kaç kişi bu imkana ulaşıyor? Kaç kişi hayata başlamadan önce yabancı bir ülkede en az birkaç ay geçirmiş, farklı ülkelerden farklı kültürleri tanıyıp farklı perspektifler kazanabileceği yabancı arkadaşlara sahip?

Yabancı öğrenciler genellikle hayatına başlamadan önce bir şeylerin parçası olmak için sosyal bir projede yer alıyor, benim arkadaşlarımın çoğu ya Ruanda gibi ülkelere gidip sosyal projelerde yer aldılar ya da kendilerine sağlanılan imkanlarla yabancı öğrencilere ev sahiplikleri yaptılar. Türkiye'de bunu yapabilen kaç kişi var? Onların gözünde bunlar "Dünya vatandaşı" olmanın bir adımı, bizim pasaportumuzla bunu zaten unutun.

İskandinav ülkeleri ve İsviçre gibi çok dilli ülkelerde "ortalama bir kişi" üniversiteyi bitirdiğinde 2 dili çok iyi düzeyde biliyor ve 3. dilde de yeterli düzeyde iletişim kurma kabiliyetine sahip oluyor. 3. yabancı dili bilme oranı da hiç düşük değil. Türkiye'de kaç öğrenci üniversiteyi bitirdiğinde bırak 2-3 dili öğrenmeyi, İngilizceyi bile doğru düzgün biliyor durumda oluyor?

Kısacası Türkiye'deki ortalama bir kişi ile onların ortalaması arasında büyük farklar var. Bu eksikliklerin bazılarını kapatmadan ve güçlü olduğu tarafları kendi çağdaşlarından daha iyi hale getirmeden tercih edilebilir biri olmuyorsun. Torpilin, es kaza bir yabancı ülke vatandaşlığın ya da aileden gelen ciddi miktarda paran yoksa ortalama biri olarak birkaç ülkede en alt işlerde çalışmak için vasıfsız işçi olarak gidebiliyorsun. Dünya ile entegrasyonumuz kötü, eğitimimiz kötü, imkanlarımız kötü. Ekstra çalışmadan da onlarla bazı konularda denk hale gelemiyoruz bu yüzden.

Son düzenleme:
Eğitim kalitesi ve içeriği açısından çok kötü bir durumdayız, bu sistemden çıkan bir öğrencinin de başka ülkelerdeki yabancı yaşıtlarına göre bir sürü eksiği olduğu gerçeği ortada. Türkiye'de üst düzeyde eğitim verebilen tek bir üniversite bile yok, bizim sözde en iyilerimiz gidilmek istenen ülkelerin vasat okulları düzeyini geçmiyor. Bunu da bizzat deneyimledim.

Maddi imkansızlıklar ve kültürel olarak da büyük eksikliklerimiz oluyor. Avrupa'ya da Kuzey Amerika ülkelerindeki bir çocuk daha öğretim hayatını bitirmeden önce çok sayıda kültürü ve yabancı insanı tanıyor, bizde yüzdelik dilimde kaç kişi bu imkana ulaşıyor?

Yabancı öğrenciler genellikle hayatına başlamadan önce bir şeylerin parçası olmak için sosyal bir projede yer alıyor, benim arkadaşlarımın çoğu ya Ruanda gibi ülkelere gidip sosyal projelerde yer aldılar ya da kendilerine sağlanılan imkanlarla yabancı öğrencilere ev sahiplikleri yaptılar. Türkiye'de bunu yapabilen kaç kişi var?

İskandinav ülkeleri ve İsviçre gibi çok dilli ülkelerde ortalama bir kişi üniversiteyi bitirdiğinde 2 dili çok iyi düzeyde biliyor ve 3. dilde de yeterli düzeyde iletişim kurma kabiliyetine sahip oluyor. Türkiye'de kaç öğrenci üniversiteyi bitirdiğinde bırak 2 dili öğrenmeyi, İngilizceyi bile doğru düzgün biliyor durumda oluyor?

Kısacası Türkiye'deki ortalama bir kişi ile onların ortalaması arasında büyük farklar var. Bu eksikliklerin bazılarını kapatmadan ve güçlü olduğu tarafları kendi çağdaşlarından daha iyi hale getirmeden tercih edilebilir biri olmuyorsun. Torpilin, es kaza bir yabancı vatandaşlığın ya da aileden gelen ciddi miktarda paran yoksa ortalama biri olarak birkaç ülkede en alt işlerde çalışmak için vasıfsız işçi olarak gidebiliyorsun. Dünya ile entegrasyonumuz kötü, eğitimimiz kötü, imkanlarımız kötü. Ekstra çalışmadan da onlarla bazı konularda denk hale gelemiyoruz bu yüzden.

Hocam okudum ve dediklerinize katılıyorum.
Alternatif gelecek gibi olacak, başka sıkıntılar da çıkabilir biliyorum.

Fakat varsayım olarak bir şey daha sormak istiyorum. Sıktıysam kusura bakmayın.

Diyelim ki İngilizce ve Almanca da yeterli seviye de bilgim var. Orada çalışacak ve kalacak yeri de bir şekilde ayarlarsam (4 yıllık hemşirelik okuduktan sonra) ve tüm yasalara uyup sıkıntısız bir süreç geçirsem, benim gitme ve vatandaşlık ihtimalim daha olanaklı duruyor değil mi?

İsviçre gibi bir ülkeye gitmek zor olduğunu biliyorum dediğim gibi alternatif bir gelecek olarak sordum.

Diyelim ki İngilizce ve Almanca da yeterli seviyede bilgim var. Orada çalışacak ve kalacak yeri de bir şekilde ayarlarsam (4 yıllık hemşirelik okuduktan sonra) ve tüm yasalara uyup sıkıntısız bir süreç geçirsem, benim gitme ve vatandaşlık ihtimalim daha olanaklı duruyor değil mi?
Sağlık alanı için hiçbir şey diyemem, en ufak bir bilgim yok doktor olanların Almanya'ya kabul alması için C1 düzeyi Almanca bilmeleri gerekliliği dışında.

Bir ülkede oturum ve çalışma iznin yokken de turist olarak gidip ancak kaçak olarak kalabilirsin, hiçbir şekilde de düzgün bir iş bulamazsın çünkü legal olmuyorsun. Yakalandığın zaman da anında sınır dışı edilirsin, o ülkeye tekrar giremezsin.

Sağlık alanı dışında konuşayım. Bir ülkeye göçmen olarak gitmenin en mantıklı yolu (milyon dolarların yoksa) burada eğitimini olabilecek en iyi şekilde bitirmek, gideceğin yerde gerekli olacak dili veya dilleri iyi düzeyde öğrenmiş olmak, burada iyi bir kariyer başlangıcı yaptıktan sonra elindeki tecrübe ve iş portföyüyle yabancı şirketlerle iletişime geçip onlardan birinden kabul almak için uğraşmak. Bunun için de 5-10 değil gerekirse onlarca hatta yüzlerce şirketle iletişime geçeceksin, ben de kendi işimde ilk defa yabancı bir şirketle sözleşmeli çalışmak istediğimde bir sürü firmayı mail ve telefon yağmuruna tuttum. Hepsine işlerimi gönderdim, referanslarımı gönderdim ve bunları yaparken de 3 yabancı dilde farklı yerlerdeki şirketlerle iletişim kurdum.

Kalifiye bir işte yabancı bir şirkete tercih edilebilir olduğunu göstermek için Türkiye'de yaşıyorsan daha fazla çaba göstermen gerekiyor.

Sağlık alanı için hiçbir şey diyemem, en ufak bir bilgim yok doktor olanların Almanya'ya kabul alması için C1 düzeyi Almanca bilmeleri gerekliliği dışında.

Bir ülkede oturum ve çalışma iznin yokken de turist olarak gidip ancak kaçak olarak kalabilirsin, hiçbir şekilde de düzgün bir iş bulamazsın çünkü legal olmuyorsun. Yakalandığın zaman da anında sınır dışı edilirsin, o ülkeye tekrar giremezsin.

Sağlık alanı dışında konuşayım. Bir ülkeye göçmen olarak gitmenin en mantıklı yolu (milyon dolarların yoksa) burada eğitimini olabilecek en iyi şekilde bitirmek, gideceğin yerde gerekli olacak dili veya dilleri iyi düzeyde öğrenmiş olmak, burada iyi bir kariyer başlangıcı yaptıktan sonra elindeki tecrübe ve iş portföyüyle yabancı şirketlerle iletişime geçip onlardan birinden kabul almak için uğraşmak. Bunun için de 5-10 değil gerekirse onlarca hatta yüzlerce şirketle iletişime geçeceksin, ben de kendi işimde ilk defa yabancı bir şirketle sözleşmeli çalışmak istediğimde bir sürü firmayı mail ve telefon yağmuruna tuttum. Hepsine işlerimi gönderdim, referanslarımı gönderdim ve bunları yaparken de 3 yabancı dilde farklı yerlerdeki şirketlerle iletişim kurdum.

Kalifiye bir işte yabancı bir şirkete tercih edilebilir olduğunu göstermek için Türkiye'de yaşıyorsan daha fazla çaba göstermen gerekiyor.

Hocam tekrardan cevapladığınız için çok teşekkür ediyorum.

Olabildiğince iyi şekilde sağlık alanında olan bölümümü bitirirken Almanca, İngilizce ve mümkünse de Fransızca öğrenmeye çalışacağım.

Sonra kuzenim aracılığı ile veya şirketlerle iletişime geçip çalışacağım yeri ayarlayıp oturma veya çalışma izni için başvuracağım.

En kötü plan plansızlıktan iyidir.
Şu an için hedeflerim bu şekilde tekrardan teşekkür ediyorum. Size de zahmet verdim.

Sonra kuzenim aracılığı ile veya şirketlerle iletişime geçip çalışacağım yeri ayarlayıp oturma veya çalışma izni için başvuracağım.
O izinleri gideceğin kurum hallediyor zaten, sen oraya o belgelere sahip olarak gidiyorsun.

Yalnız dediğim gibi İsviçre'de bir kurumun İsviçre vatandaşı birisini gerçekten o pozisyon için bulamamış olması gerekiyor başka ülkeden birini kabul etmesi için. Kurum bu çabayı gösterdiğini kanıtlamak durumunda, haliyle onlara bir külfet olduğu için o iş daha da zor hale geliyor.

@Yararsız Üye eksiklikleri kapatma konusunda önerileriniz ne olurdu peki? Dil eksiğini hallederek başlamak dünyayı tanıma konusunda da yardımcı olur diye düşünüyorum. Eğitim eksiğini de bir şekilde internetten kapatırız desek...

Peki bu saydığınız nedenlerden dolayı Türkiye'ye karşı negatif önyargı oluyor mu? Oluyorsa nasıl kırılabilir? Donanımlı olduğumu nasıl kanıtlayabilirim? Kısaca Türk üniversitesi gözüktüğü gibi "bundan bir şey olmaz" damgası vurulur mu?

Dediklerinizde haklısınız. Şu anda üniversite yarılandı, hayat hakkında en ufak fikrim bile yok. Ne olacak, nasıl olacak, ne yapacağım, ne yapmam gerekiyor şahsen bilmiyorum. Tek bildiğim (a-b)^2 formülü, anlarsınız ya.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı